PsychologyNow Team

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων για την πτώση του αεροπλάνου της Germanwings

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ψυχολογικών Συλλόγων για την πτώση του αεροπλάνου της Germanwings

PsychologyNow Team
συγγενείς και φίλοι στο δυστύχημα της Germanwings

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ψυχολογικών Συλλόγων (European Federation of Psychologists' Associations - EFPA) προχώρησε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, ως προς την πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας Germanwings. H δήλωση έχει ως εξής:


"Η περιοδική αξιολόγηση της ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη συμπληρωματική διαδικασία για την ψυχολογική επιλογή των πιλότων"

Σε απάντηση προς τη συντριβή της πτήσης GermanWings 9525, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ψυχολογικών Συλλόγων (EFPA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχολογίας της Αεροπορίας (EEAP), εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους προς στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς και την υποστήριξή τους προς τους συναδέλφους του πληρώματος.

Οι πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο συγκυβερνήτης συνέτριψε επίτηδες το αεροπλάνο, είναι συγκλονιστικές για όλους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναμένουμε μια πλήρη έρευνα σχετικά με τις πραγματικές συνθήκες της συντριβής και την ακριβή πορεία των γεγονότων.

Η EFPA και η ΕΑΑΡ υπογραμμίζουν ότι η ψυχολογική αξιολόγηση και η υψηλή εκπαίδευση των πιλότων, είναι μεταξύ των στοιχείων που κάνουν την αεροπορία το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα τεχνικά και επιχειρησιακά μέτρα, διασφαλίζουν ότι καταστροφικά γεγονότα, όπως η συντριβή της πτήσης 4U 9525, είναι ιδιαίτερα σπάνια. Επίσης, η επιλογή των πιλότων στη Γερμανία, που διεξάγεται από την εταιρεία DLR, πληροί τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα.

H ψυχολογική αξιολόγηση που παρέχεται από την αεροπορική εταιρεία πριν την έναρξη της εκπαίδευσης των πιλότων και πριν την ένταξή τους στην ενεργό υπηρεσία, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη επιλογή εκείνων των πιλότων, οι οποίοι είναι ψυχικά και συναισθηματικά έτοιμοι να εργαστούν και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τους στρεσσογόνους παράγοντες.

Ωστόσο, ο παραπάνω παράγοντας δεν μπορεί να προβλέψει τα γεγονότα και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που συμβαίνουν, μεμονωμένα, στη ζωή του κάθε πιλότου και τον μοναδικό τρόπο που εκείνος θα τα αντιμετωπίσει.

Η EFPA και η ΕΑΑP τονίζουν ιδιαίτερα τη σημασία της περιοδικής αξιολόγησης της ψυχικής υγείας των πιλότων, τόσο στο πλαίσιο της περιοδικής ιατρικής εξέτασης (JAR-FCL-3) όσο και των ευρέως αποδεκτών αεροπορικών πολιτικών και διαδικασιών για την εξασφάλιση της καταλληλότητας της πτήσης. Επισημαίνουν ότι οι ψυχολόγοι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να παρέχουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Στον απόηχο της καταστροφής, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ψυχολογική βοήθεια προς τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων. Οι ψυχολόγοι έχουν ήδη εμπλακεί στην παροχή βοήθειας ως μέλη των εθνικών και των αεροπορικών ομάδων παρέμβασης σε περίπτωση κρίσης. Είναι εξίσου σημαντικό να υποστηριχθούν και τα πληρώματα των πτήσεων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτού του τραγικού γεγονότος.


Πηγή: efpa.eu 

photo credit: wsj.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...