psychologist-banner-2
banner2
thumb

Oι καλύτερες και χειρότερες χώρες για να ζήσει ένα παιδί

- Επικαιρότητα
11 Ιουνίου 2017

Η έκθεση της παγκόσμιας οργάνωσης “Save the Children” για το 2017, καταγράφει τις καλύτερες και χειρότερες χώρες για να ζήσει ένα παιδί. H Κύπρος βρίσκεται στη 10η θέση και η Ελλάδα στη 18η θέση, μαζί με την Αυστραλία και το Λουξεμβούργο, πάνω από τη Δανία και τη Μεγάλη Βρετανία.


 Μια πρόσφατη έκθεση από την οργάνωση “Save the Children”, καταγράφει αυτό που πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ένα μωρό βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση αν γεννηθεί στην Ευρώπη από ό,τι στην υποσαχάρια Αφρική.

Είναι κάτι που έχει ειπωθεί και σε άλλες εκθέσεις. «Όμως είναι σημαντικό ότι το “Save the Children” και άλλοι παρόμοι φορείς να συνεχίζουν να το αναδεικνύουν και να το γνωστοποιούν στο κοινό, επειδή μπορεί να ξεχαστεί, να αγνοηθεί ή να περαστεί μέσα από τα νέα της ημέρας», λέει ο Robert Black, διευθυντής Διεθνών Προγραμμάτων της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg.

Τα καλύτερα μέρη για να ζήσει ένα παιδί
1. Νορβηγία, Σλοβενία
3. Φινλανδία
4. Ολλανδία
5. Σουηδία
6. Πορτογαλία
7. Ιρλανδία
8. Ισλανδία
9. Ιταλία
10. Βέλγιο, Κύπρος, Γερμανία, Νότια Κορέα

Τα χειρότερα μέρη για να ζήσει ένα παιδί
1. Νίγηρας
2. Αγκόλα
3. Μάλι
4. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
5. Σομαλία
6. Τσαντ
7. Νότιο Σουδάν
8. Μπουρκίνα Φάσο
9. Σιέρα Λεόνε, Γουινέα

Η έκθεση εξετάζει πώς η παιδική εργασία, ο πρώιμος γάμος, οι προληπτικές ασθένειες και η έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών όχι μόνο απειλούν τη ζωή των παιδιών αλλά και τους στερούν την ευκαιρία να ζήσουν ως παιδιά.

sav th

 «Για τουλάχιστον 700 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως – και ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη  – η παιδική ηλικία έχει λήξει πολύ σύντομα», καταλήγει η έκθεση.

 Η έκθεση που χρησιμοποιεί δεδομένα από ποικίλες πηγές των Ηνωμένων Εθνών και  κυβερνητικές πηγές, παραθέτει ισχυρά δεδομένα σχετικά με το πόσα παιδιά από όλο τον κόσμο  έχουν χάσει την παιδική τους ηλικία:

• 263 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου

• 168 εκατομμύρια παιδιά εκτελούν παιδική εργασία

• 156 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, των οποίων η ανάπτυξη είναι ασταθής

• 40 εκατομμύρια παιδιά παντρεύτηκαν ως νύφες

• 28 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Η έκθεση κατατάσσει ιεραρχικά τις χώρες, βάσει των συνθηκών τους για τη διαβίωση των παιδιών.

Η Νορβηγία και η Σλοβενία ισοβάθμησαν στην κορυφή. Ο Νίγηρας – που συμβαίνει επίσης να έχει το υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο (η στατιστικά μέση γυναίκα στο Νίγηρα έχει περισσότερα από 7,6 παιδιά στη διάρκεια της ζωής της) – βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση.

Όλες οι χώρες των 10 κορυφαίων χωρών βρίσκονται στην Ευρώπη (εκτός από τη Νότια Κορέα, η οποία βρίσκεται στο Νο. 10 με την Κύπρο, τη Γερμανία και το Βέλγιο). Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο Νο 36. Δεν μπήκαν στις τοπ 10 χώρες επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξοδεύουν τόσους πόρους στην παιδική εκπαίδευση και σε άλλα κοινωνικά προγράμματα για παιδιά.

Τα έθνη που είναι στα 10 χειρότερα μέρη για παιδιά, βρίσκονται στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, όπου εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία και διάρροια. Η Αγκόλα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, κατατάσσεται ως η δεύτερη χειρότερη χώρα στον κόσμο για τα παιδιά.

Ο Black επικροτεί την εστίαση της έκθεσης σε όλα τα προβλήματα που επηρεάζουν το αν ένα παιδί μπορεί να αναπτυχθεί, να μάθει και να ευδοκιμήσει – από την έλλειψη τροφής και την ασθένεια έως την εκπαίδευση.

Πολύ συχνά, λέει, οι εκθέσεις εξετάζουν μόνο έναν παράγοντα. Αλλά για να βελτιώσουμε τη ζωή των παιδιών, δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στα τρόφιμα, τις ασθένειες ή την εκπαίδευση, αλλά το πώς αλληλεπιδρούν όλα αυτά τα πράγματα: «Οι υποκείμενες συνθήκες, όπως ο υποσιτισμός, κάνουν τις λοιμώξεις πιο σοβαρές και πιο πιθανό να είναι θανατηφόρες. Οι παράγοντες που χειροτερεύουν την κατάσταση των παιδιών αυτών είναι αρκετά ευρείς», υποστηρίζει ο Black.


 Πηγή: npr.org

Πηγή έκθεσης: Save the Children

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια