PsychologyNow Team

Διάλογος με την Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α)

Διάλογος με την Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α)

PsychologyNow Team

Όταν μέσα στα τέλη Ιουλίου παρατηρούσα την ομάδα των εθελοντών του ψυχοκοινωνικού τομέα να συγκεντρώνεται με ενθουσιασμό στις συναντήσεις υπό τη εποπτεία της ψυχολόγου της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, Δάφνης Αρετάκη και ταυτόχρονα έβλεπα το ενδιαφέρον όλων των μελών του Συλλόγου να κινητοποιούνται ενεργά σε ποικίλες δράσεις, συλλογίστηκα ποιο εν τέλει είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας μια δομής, μιας κοινότητας ανθρώπων που συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό.


Βλέποντας λοιπόν την ενεργή εμπλοκή και κινητοποίηση κάθε ανθρώπου στη δομή –από τους επαγγελματίες, τα μέλη και τους εθελοντές- συμπέρανα ότι αυτό είναι το βασικό συστατικό επιτυχίας που χρειάζεται μια δομή όχι μόνο στη ψυχική υγεία και στο τομέα της υγείας, αλλά σε κάθε δομή που εργάζεται συντονισμένα στη κοινωνία μας.

Αυτό μετέπειτα θα αποτελέσει και την αφετηρία για έναν μετέπειτα διάλογο με τις υπόλοιπες δομές/Συλλόγους που θα βρουν το κοινό τόπο, τα κοινά σημεία ώστε να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ενεργά και από κοινού συντονισμένα για να αντιταχθούν απέναντι στο ελλειμματικό σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής που στη σημερινή εποχή πλήττει ανθρώπους με προβλήματα σωματικής αναπηρίας, ψυχικής αναπηρίας, ψυχοκοινωνικών δυσκολιών κ.ο.κ , δημιουργώντας κοινωνικό αποκλεισμό και περιορισμό σε πόρους, στιγματισμό, επέκταση των ψυχοκοινωνικών δυσκολιών, περιθωριοποίηση και συνεχή ταλαιπωρία τόσο από την μεριά της κοινωνίας όσο και από το επίσημο Κράτος.

Συνεπώς το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μια τυπική συνέντευξη. Αποτελεί περισσότερο ένα γόνιμο διάλογο όπου αφενός σκιαγραφούνται οι δράσεις, οι αξίες και οι στόχοι της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) και αφετέρου επιδιώκει να αναδείξει τη σημαντικότητα που ενέχει το καλό κλίμα, η ενεργή κινητοποίηση και εμπλοκή όλου του Συλλόγου στη διεκδίκηση ενός κοινού σκοπού και σε μακροπρόθεσμο προσανατολισμό, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της κατάλληλης διασύνδεσης, συνεργασίας και συντονισμού με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, δομές και συλλόγους που απασχολούνται στο τομέα της ψυχικής υγείας για τη καταπολέμηση του προβληματικού συστήματος Υγείας που τις αρνητικές συνέπειες τις επωμίζονται όλοι από κοινού- από τους ίδιους τους πάσχοντες μέχρι και τους τους επαγγελματίες που εργάζονται στο χώρο αυτό.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν τόσο στην ψυχολόγο του Συλλόγου, Δάφνη Αρετάκη όσο και στην Προέδρο του Συλλόγου, Αθανασία Παππά με στόχο να γίνει η κατάλληλη ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών όσο και του ευρύτερο κοινού πάνω στις δράσεις της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα για τη παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και εναλλακτικών δράσεων που στοχεύουν στην υποστήριξη και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα.

 

Εντυπώσεις από τον εθελοντή Ψυχολόγο Ιωάννη Κατσαρέλια

Οι συναντήσεις τις Πέμπτης ξεκίνησαν από μια ομάδα εθελοντών ψυχολόγων. Σκοπός δεν ήταν μόνο η ευαισθητοποίηση μας αλλά η ένταξη μας στη λειτουργία της δομής. Οι συναντήσεις αυτές απέκτησαν νόημα μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο και την ενασχόληση μας με την λειτουργία της δομής. Το πόσο ουσιαστικό είναι το έργο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. φαίνεται από την πολυετή παρουσία της στον χώρο της ψυχικής υγείας και στις δράσεις που έχει φέρει εις πέρας μέχρι σήμερα. Στόχος όλων μας είναι να συνεχιστεί αυτό το έργο όπου μέσα από την ενεργή δράση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αυτό θα είναι εφικτό. Είναι πλέον γνωστό σε όλους το πόσο δύσκολη είναι πλέον η λειτουργία δομών όπως η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Η παρακάτω συνέντευξη αποτελεί ένα μέσο γνωριμίας με την δομή και την δουλειά μας ως εθελοντές ψυχολόγοι. Ωστόσο είναι και μια ανοιχτή πρόσκληση για τον επερχόμενο περίπατο την Κυριακή στις 18 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ. στο Άλσος Περιστερίου.

 

- Καλησπέρα κυρία Παππά, ξεκινώντας, θα θέλατε να μου πείτε κάποια πράγματα αναφορικά με τη λειτουργία και τη δράση της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α στους πάσχοντες με ρευματικά νοσήματα;

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ιδρύθηκε το 1978 από μέλη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας. Είναι ένας κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος με παραρτήματα και μέλη της σε όλη την Ελλάδα.

Στοχεύει στην ενίσχυση των ατόμων με ρευματικές παθήσεις μέσα από την ενημέρωση την ενεργητική συμμετοχή στην θεραπεία και την κοινωνικοποίηση.

Στην παροχή της κατάλληλης υποστήριξης στα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα αλλά και στο οικογενειακό/κοινωνικό περιβάλλον τους ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των ρευματικών και μυοσκελετικών νοσημάτων στην καθημερινή ζωή , στην εργασία και στην ψυχαγωγία.

Στοχεύει επίσης στην οργάνωση του αντιρευματικού αγώνα σε συνεργασία με κρατικούς φορείς υγείας και μέλη της ελληνικής κοινωνίας, προάγει κάθε μέτρο που συμβάλει στην ενημέρωση, την πρόληψη στην έγκαιρη διάγνωση, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση των ατόμων με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα και φυσικά στην έρευνα και την εκπαίδευση των ρευματικών και μυοσκελετικών νοσημάτων.

 

- Κυρία Αρετάκη, ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α; Ποιοι τομείς και πλευρές της ζωής των πασχόντων ενισχύονται και μέσω ποιων υπηρεσιών επιτυγχάνονται;

Κύριους στόχους της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. αποτέλεσαν εξαρχής η ενημέρωση, η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των ατόμων που νοσούν και των οικογενειών τους παράλληλα με την προαγωγή της έρευνας και την επεξεργασία προτάσεων για αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο που θα διασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης για όλους. Ιδανικά επιχειρούμε να ενισχύσουμε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας των ατόμων που νοσούν , την πνευματική και συναισθηματική τους ζωή, την κινητικότητα και την λειτουργικότητα τους σε σωματικό επίπεδο, την κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή και την επεξεργασία δυσκολιών που επιφέρει το νόσημα στις συντροφικές, φιλικές και οικογενειακές σχέσεις.

Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται μέσα από τη λειτουργία του ψυχοκοινωνικού τομέα (γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, ομάδες υποστήριξης, ατομικές συνεδρίες, Πρόγραμμα Αυτοδιαχείρισης, μηνιαίες συναντήσεις γνωριμίας και ανταλλαγής, ημερίδες ενημέρωσης) καθώς και μέσα από προγράμματα pilates, προγράμματα ένταξης της άσκησης στην καθημερινή μας ζωή, καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενημερωτικά συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια σχετικά με τα νοσήματα, τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης και το ρόλο του ενημερωμένου νοσούντα.

 

- Με ποιον τρόπο θα παρακινούσατε έναν ασθενή να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α;

Οι ασθενείς θα πρέπει να προχωρούν μπροστά με θετική σκέψη ανοίγοντας τα σύνορα τους, ανεπηρέαστοι από την κατάσταση της υγείας τους. Συμμετέχοντας στη ζωή ενεργά.

Τα προβλήματα είναι πολλά και η ενημέρωση είναι άμεση ανάγκη.

ΟΙ νοσούντες θα πρέπει να ξέρουν τα δικαιώματα τους ως ασθενείς αλλά το ίδιο καλά θα πρέπει να γνωρίζουν και τις υποχρεώσεις που έχουν.

Οι Αρχές μας έχουν να κάνουν με την ποιότητα, την ασφάλεια, την φροντίδα βασισμένη στην τεκμηρίωση και στην ηθική καθώς και την ενεργοποίηση και την προσωπική εμπλοκή του ίδιου του ασθενή. Από την άλλη οι αξίες μας εστιάζονται στην καθολικότητα, στη ποιότητα και στην ισότητα στη πρόσβαση όλων των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας καθώς και στην ουσιαστική συμβολή της έννοιας της αλληλεγγύης.

Ο νοσούντας κοντά στην ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. μπορεί να ενημερωθεί να εκπαιδευτεί αλλά και να έχει την κατάλληλη ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ χρησιμοποιώντας όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται ώστε να έχουμε εκπαιδευμένους και ενδυναμωμένους ασθενείς.

 

- Κυρία Αρετάκη, πως θα μπορούσε κάποιος να συμβάλει στις υπηρεσίες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α;

Κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης μπορεί να εγγραφεί στο Σύλλογο ενισχύοντας με την συμμετοχή του τις δράσεις μας. Μπορεί επίσης να γνωστοποιεί το έργο μας και να έχει στη διάθεση του ενημερωτικό υλικό της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. που μπορεί να διανεμηθεί σε σημεία ενδιαφέροντος.
Τέλος η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες το δίκτυο εθελοντών της με συγκεκριμένες περιγραφές θέσεων και τομείς δραστηριοποίησης και καλεί όποιον ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί μας προκειμένου να διερευνήσουμε από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας μας. Οι εθελοντές υποστηρίζουν τις δράσεις μας με τις ιδιαίτερες δεξιότητες τους αλλά κυρίως με την πρόθεση τους να αποτελούν μέρος της προσπάθειας μας και αυτή η πρόθεση μας τιμά ιδιαίτερα.

 

- Αυτή τη περίοδο κυρία Παππά, ετοιμάζετε μια δράση με περπάτημα. Θα θέλατε να μου πειτε κάποια πράγματα για αυτή τη δράση, σε τι στοχεύει και γιατί είναι σημαντική για τους πάσχοντες με ρευματικά;

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε Αθήνα - Πάτρα - Πύργο - Λάρισα - Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων και Λύκου ΘΑΛΕΙΑ και το Σύλλογο Κυκλάδων ΙΑΣΙΣ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα της αρθρίτιδας, διοργανώνει το περπάτημα ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ, με σκοπό τόσο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις, όσο και την ενημέρωση των ατόμων με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Οστεοαρθρίτιδα, Οστεοπόρωση, για τα ευεργετικά αποτελέσματα της ήπιας άσκησης.

Ο έλεγχος βάρους και η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντικά συστατικά ενός προγράμματος αυτοδιαχείρισης της ρευματικής νόσου. Το να είναι κάποιος υπέρβαρος σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα, ενώ η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Η φυσική δραστηριότητα διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άλλων δυσμενών συνεπειών που σχετίζονται με την αρθρίτιδα, όπως καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Γι’ αυτό το λόγο στις 18 Σεπτεμβρίου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα υπάρχει σχετική ενημέρωση από τους ειδικούς για τα οφέλη της άσκησης και θα υπάρξουν και ανάλογες δραστηριότητες.

8470c40a141b5fdbf28156e8d3089201


Το Περπάτημα Ζωής και Ελπίδας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 10:30 στο Άλσος Περιστερίου που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα σε συνεργασία με το Δήμο Περιστερίου.

Πληροφορίες:
Ηλεκτρονική διεύθυνση της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα http://arthritis.org.gr/
Τηλ.Γραμματείας: 210 8847268
Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης: 210 8237302
Email: info@arthritis.org.gr


Επιμέλεια: Χριστίνα Πανταζή, Εθελόντρια Ψυχολόγος στην ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...