Οι γυναίκες με προβλήματα ψυχικής υγείας διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου καθώς είναι πιο πιθανό να αμελήσουν τις τακτικές εξετάσεις τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι γυναίκες με προβλήματα ψυχικής υγείας διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς είναι πιο πιθανό να αμελήσουν τις τακτικές γυναικολογικές τους εξετάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη παρατήρησης, που διενέργησε το Karolinska Institutet της Σουηδίας και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, βασίστηκε σε δείγμα τεσσάρων εκατομμυρίων γυναικών, γεννημένων μεταξύ 1940 – 1995.
Οι ερευνητές συνέκριναν γυναίκες με διάγνωση ψυχικής ασθένειας, νευροψυχιατρικών διαταραχών και κατάχρηση ουσιών με γυναίκες χωρίς αυτή τη διάγνωση.
Στη συνέχεια, υπολόγισαν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου, τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας, καθώς και τη συμμετοχή αυτών των γυναικών σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Η έρευνά μας εντόπισε μια ομάδα υψηλού κινδύνου που χρειάζεται περαιτέρω προσοχή αν θέλουμε να επιτύχουμε στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σημειώνει Kejia Hu, μία από τις επικεφαλής της έρευνας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής (Institute of Environmental Medicine) του Karolinska.
Ο αυξημένος κίνδυνος για αυτού του τύπου τον καρκίνο αφορούσε και τις τρεις προαναφερθείσες διαγνώσεις των γυναικών, αλλά συνδεόταν περισσότερο με όσες έκαναν κατάχρηση ουσιών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι γυναίκες με αυτές τις διαγνώσεις συμμετείχαν σπανιότερα στις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου ενώ έχουν υψηλότερη συχνότητα αλλοιώσεων στον τράχηλο, προσθέτει η Χου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη συνέπεια στις γυναικολογικές τους εξετάσεις.
Αντιστοίχως, όταν οι επαγγελματίες του τομέα υγείας έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου καρκίνου σε αυτές τις ασθενείς, μπορούν να ενισχύσουν τα μέτρα πρόληψης, εξετάζοντας πως αυτά θα παρασχεθούν σε δυνητικά υποεξυπηρετούμενες γυναίκες, αναφέρει η Κάριν Σούντστρομ, συν-επικεφαλής της μελέτης.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr