Να αυξήσουμε την ένταση στη φωνή μας για να ακουστεί δυνατά η αλήθεια της ψυχικής υγείας

Χάρης Πίσχος

Να αυξήσουμε την ένταση στη φωνή μας για να ακουστεί δυνατά η αλήθεια της ψυχικής υγείας

Χάρης Πίσχος

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2021, σήμερα 10 Οκτωβρίου, μία ημέρα ορόσημο για την ψυχική υγεία που έχει δοκιμαστεί από την πανδημία, χτυπώντας τους πιο ευάλωτους, όπως γίνεται άλλωστε σε κάθε κρίσιμη περίοδο. 


Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να επενδύσουν οικονομικά και να δουν την ψυχική υγεία όπως ακριβώς τη βλέπουν οι ειδικοί όταν προσεγγίζουν τους ψυχικά ασθενείς: με ανθρωπιά. Συνεχίζουν να επιλέγουν την τεχνοκρατική οδό, βάζοντας την οικονομία πάνω από την ψυχική υγεία, την ίδια στιγμή που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στην αναβαθμισμένη θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος, επιστρέφονται 5 δολάρια (WHO, 2021).

Η καραντίνα και η πανδημία με όλες τις συνέπειες τους, που στέρησαν ελευθερίες, επαφές, ερεθίσματα και επικοινωνία και τα αντικατέστησαν με αγωνίες, άγχος, κατάθλιψη και εγκλωβισμό, εκτόξευσαν τα κρούσματα ψυχικής ασθένειας, που θα είχε αξία να "μετρηθούν" όπως ο καθημερινός απολογισμός κρουσμάτων κορωνοϊού, για να κατανοήσουμε την επίδρασή τους. 

Καταλάβαμε, δυστυχώς, καλά ότι η ψυχική υγεία κλονίζεται όχι μόνο από βιοχημικές αλλαγές στον οργανισμό αλλά από τις εξωτερικές προκλήσεις που τονίζουν με όλους τους τρόπους την ανησυχία, προσωπική και συλλογική. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καταλάβαμε ότι είμαστε όλοι ευάλωτοι μπροστά στην ψυχική ασθένεια και ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα. Για αυτό, ας αφήσουμε πίσω στερεότυπα και το στίγμα και ας αρχίσουμε να μιλάμε για όλα αυτά που καίνε μέσα μας ώστε να προασπίσουμε την ψυχική υγεία μας.

Μία φωνή που χρειάζεται να διαπεράσει και τα φίλτρα, τις αγκυλώσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τους υψηλούς τοίχους των υπουργείων και τις ανισότητες και να βάλει προτεραιότητες για την υπεράσπιση των ευάλωτων πληθυσμών, ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν τη δύναμη στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν τις όποιες κρίσεις έλθουν στο μέλλον.

Χρειάζεται να αυξήσουμε την ένταση στη φωνή μας για να ακουστεί δυνατά η αλήθεια της ψυχικής υγείας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...