PsychologyNow Team

Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο 25 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο 25 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

PsychologyNow Team
γυναίκα κρατά τη κορδέλα για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Image credit: Angiola Harry / unsplash.com

Η ψυχολογική υποστήριξη για ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους την περίοδο της πανδημίας Covid-19.


Ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού.

Το φετινό Οκτώβριο, που η παγκόσμια κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στην πανδημία Covid-19, και τις σαρωτικές αλλαγές που έχει επιφέρει στις ζωές όλων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι δεν θα πρέπει να παραμελούμε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις υγείας, εξαιτίας του φόβου για τον κορωνοϊό, υπογραμμίζει η κ. Ευτυχία Αρτέμη, Ψυχοθεραπεύτρια – Κοινωνική Λειτουργός, στο Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο, της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ), για τους ασθενείς με καρκίνο, η πανδημία έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να αγνοούνται. Για παράδειγμα, η ένταξη των ασθενών με καρκίνο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αύξησε το άγχος για την υγεία τους.

Ο φόβος για πιθανή μετάδοση του κορονοϊού, η αίσθηση της απειλής και της αδυναμίας που βιώνουν ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η αυτο-απομόνωση που εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς και της αβοηθητότητας, η θλίψη και η δυσλειτουργία στην καθημερινότητα και στις σχέσεις, είναι κάποια από τα βασικά θέματα των ασθενών με καρκίνο από την έναρξη της πανδημίας.

Το ΚΗΨΥΑΚ ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους, και προσάρμοσε από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες του, αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα εμπειρία στις συνεδρίες μέσω διαδικτυακών μέσων και τηλεφώνου.

Η ανταπόκριση των ασθενών επιβεβαιώνει την ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη και για ανθρώπινη επαφή. Το ΚΗΨΥΑΚ κατάφερε στο διάστημα αυτό, που τα μέτρα προστασίας επέβαλλαν περιορισμό στις μετακινήσεις, να συνεχίσει στο ακέραιο την λειτουργία του. Οι θεραπευτικές συνεδρίες και η υποδοχή νέων ασθενών πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό εξ αποστάσεως, με κάθε δυνατό τρόπο, διατηρώντας την επαφή με τους ασθενείς, σεβόμενοι παράλληλα την νέα εξωτερική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ. για το 2020 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2020):

Έχουν πραγματοποιηθεί 5.420 θεραπευτικές συνεδρίες. Η πλειοψηφία των συνεδριών αφορά σε ασθενείς σε ποσοστό 65%. Το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ. είναι γυναίκες ενώ οι άνδρες-ωφελούμενοι καταγράφονται σε ποσοστό 20%. Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά στα περιστατικά που υποδέχεται το Κέντρο Ημέρας είναι ο καρκίνος μαστού σε ποσοστό 35%.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών, κατόπιν ραντεβού, και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών για τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους: ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα, το ΚΗΨΥΑΚ υποστηρίζει εποπτικά και εκπαιδευτικά επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς.

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δημήτρης Σακελλάρης, Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 210 32 33 401 & 210 32 33 402

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 34, Αθήνα (2ος όροφος)

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 20.00

Η λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας για την Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.psychooncology.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook.com/psychooncology

Twitter.com/daycenter_c

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...