PsychologyNow Team

Γνωρίστε Το "Ναυτίλο"!

Γνωρίστε Το "Ναυτίλο"!

PsychologyNow Team

Ο «Ηλίανθος» είναι Εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.). Λειτουργεί στο Περιστέρι Αττικής από το 2010 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.


Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα πράγματα από την αρχή της λειτουργίας μας είναι πως τα παιδιά με αυτισμό, δεν είναι σαν ένα κέλυφος μέσα από το οποίο θα ξεπηδήσει ένα υγιές παιδί, αλλά δεν παραμένουν και στάσιμα. Παρουσιάζουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, σκέψης και έκφρασης. Αξίζουν λοιπόν μια παιδεία, που να εκτιμά το πλαίσιο στο οποίο ζουν. Για τον λόγο αυτό και έπειτα από συζητήσεις με τις οικογένειες των παιδιών ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2011 η δράση «Ναυτίλος» Φιλοξενία το Σαββατοκύριακο, στο Περιστέρι Αττικής (Χρυσολωρά 10-12).

Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες των οικογενειών θα θέλαμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο για τους ίδιους ώστε να αποσυμπιεστούν από τις δυσκολίες τις καθημερινότητας. Ο «Ναυτίλος» είναι ένας τρόπος να αξιοποιήσουν κατά το δοκούν την δυνατότητα αυτή. Συγχρόνως, μας ενδιαφέρει οι ωφελούμενοι που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα να μπορέσουν να ψυχαγωγηθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά στα πλαίσια μιας ομάδας. Με γνώμονα τα προαναφερθέντα σας ενημερώνουμε ότι τα παιδιά σας, βρίσκονται σε ένα πλαίσιο όπου υπάρχει ασφάλεια, η ομάδα μας στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και πως τα προγράμματα αποτελούνται από ευχάριστες δραστηριότητες, αποφορτίζοντάς τα από το πρόγραμμα της εβδομάδας διατηρώντας όμως μια ρουτίνα η οποία θα βοηθά στη δημιουργία σταθερότητας και στη μείωση των επιπέδων άγχους.

Συγκεκριμένα:

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα που έχει ως κεντρικό άξονα την δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία, την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία, τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των εξυπηρετούμενων, κατανοώντας παράλληλα πώς μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ενδεικτικά στις δράσεις ενσωματώνονται δραστηριότητες όπως βόλτα στα πάρκα και σε κέντρα εστίασης της περιοχής, δημιουργία κατασκευών, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω των παιχνιδιών και προώθηση διαχείρισης ελεύθερου χρόνου. Οι επιλογές βασίζονται κυρίως στα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα των συμμετεχόντων.

Στο πλαίσιο του «Ναυτίλου» τα άτομα με Αυτισμό έχουν την ευκαιρία:
• Να συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.
• Να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και της αλληλεπίδρασης τους τόσο με τους θεραπευτές όσο και με τα άλλα μέλη της ομάδας
• Να γενικεύσουν κατακτημένες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και καθημερινής ζωής.
• Να έρθουν σε επαφή με την κοινότητα μέσα από εξωτερικά προγράμματα.
• Επίσης έχουν την δυνατότητα να περάσουν χρόνο τρώγοντας το σνακ τους, ακούγοντας μουσική και να χαλαρώσουν στον κήπο μας.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ 2105782341 // Χρυσολωρά 10-12, Στάση Μετρό «Άγιος Αντώνιος», Περιστέρι

Απαραίτητη συνάντηση με τους γονείς και το παιδί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Για να συμμετάσχει ένα άτομο στο πρόγραμμα του Ναυτίλου θα πρέπει να μπορεί να ενταχθεί σε ομαδικό πλαίσιο και να μην παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες σε επίπεδο συνεργασίας και συμπεριφοράς.

Σε μία προσπάθεια πρώτης γνωριμίας με το πρόγραμμα θα δοθεί η δυνατότητα σε τέσσερις οικογένειες να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα δωρεάν την Κυριακή για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώστε συμμετοχή στο kpechios.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...