PsychologyNow Team

Η ψυχολογική υποστήριξη για ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους την περίοδο του περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του Covid 19

Η ψυχολογική υποστήριξη για ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους την περίοδο του περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του Covid 19

PsychologyNow Team

Εδώ και 19 χρόνια, το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚHΨΥΑK) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος, παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών για τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους.


Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα, υποστηρίζει εποπτικά και εκπαιδευτικά επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς.

Στόχος του ΚΗΨΥΑΚ είναι να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος σε συναισθηματικό επίπεδο, και να στηρίξει παράλληλα το κοντινό περιβάλλον των ασθενών, που συχνά επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους για την οποία χρειάζονται κατάλληλη συμβουλευτική.

Tους τελευταίους μήνες, η κοινωνία μας βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω του νέου ιού, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται συνεχώς νέα μέτρα προστασίας – ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς – που όπως ήταν φυσικό επηρέασαν την καθημερινότητα μας.

Το ΚΗΨΥΑΚ προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες των ωφελούμενων του - που ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα των καρκινοπαθών - προσάρμοσε από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες του, αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα εμπειρία στις συνεδρίες μέσω διαδικτυακών μέσων και τηλεφώνου.

Με αυτόν τον τρόπο το ΚΗΨΥΑΚ κατάφερε στο διάστημα αυτό, που τα μέτρα προστασίας επέβαλλαν περιορισμό στις μετακινήσεις, να συνεχίσει στο ακέραιο την λειτουργία του. Οι θεραπευτικές συνεδρίες και η υποδοχή νέων ασθενών πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως με κάθε δυνατό τρόπο, διατηρώντας την επαφή με τους ασθενείς, σεβόμενοι παράλληλα την νέα εξωτερική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΗΨΥΑΚ για το τρίμηνο από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο 2020, που η χώρα βρισκόταν σε συνθήκες απομόνωσης λόγω του νέου κορωνοϊού:

Την περίοδο Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος 2020 το κέντρο είχε 1.959 ραντεβού (αύξηση 10,06% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020).

Η διαχείριση του αυξημένου άγχους για την υγεία, η αίσθηση της απειλής και της αδυναμίας που βίωσαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η αυτο-απομόνωση εξαιτίας του φόβου, η θλίψη και η δυσλειτουργία στην καθημερινότητα και στις σχέσεις, ήταν κάποια από τα βασικά θέματα των ωφελούμενων.

Η πλειοψηφία των συνεδριών που πραγματοποιήθηκαν αυτό το τρίμηνο αφορούσε σε ασθενείς με καρκίνο σε ποσοστό 57%, ενώ το υπόλοιπο 43% σε συγγενικά και οικεία πρόσωπα ασθενών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (84%) των ανθρώπων που έλαβαν τις υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ ήταν γυναίκες, ενώ οι άνδρες ωφελούμενοι καταγράφονται σε ποσοστό 16%.

Η αδιάλειπτη και σταθερή λειτουργία του ΚΗΨΥΑΚ, έχει ως αποτέλεσμα της ενίσχυση της ψυχικής αντοχής και ασφάλειας των ωφελούμενων στην αντιμετώπιση μιας απειλητικής και αποσταθεροποιητικής κατάστασης.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών, κατόπιν ραντεβού.

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δημήτρης Σακελλάρης, Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής
Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 210 32 33 401 & 210 32 33 402
Διεύθυνση: Φιλελλήνων 34, Αθήνα (2ος όροφος)
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 20.00

Η λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας για την Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.psychooncology.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook.com/psychooncology
Twitter.com/daycenter_c

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...