PsychologyNow Team

Εθελοντική απασχόληση επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη Γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί»

Εθελοντική απασχόληση επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη Γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί»

PsychologyNow Team

Η Γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί» είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, και εφήβους.  Λειτουργεί από το Φεβρουάριο 2009 με σκοπό την ψυχολογική στήριξη και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους.


Η Γραμμή στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας οι οποίοι παρέχουν τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν:

  • Συμβουλευτική: Ψυχολογική στήριξη μέσω τηλεφώνου ή δια ζώσης σε γονείς και εφήβους από επαγγελματίες ψυχικής υγείας
  • Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
  • Παραπομπές και ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
  • Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της

Οι ώρες λειτουργίας της Γραμμής είναι: Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 9:00-21:00. Οι ενδιαφερόμενοι καλούν με χρέωση μιας αστικής μονάδας από αστικό και υπεραστικό αριθμό ΟΤΕ, ανεξαρτήτως διάρκειας τηλεφωνήματος. Οι χρεώσεις από τους υπόλοιπους παρόχους τηλεφωνίας ποικίλλουν.  

Από το 2014, οι υπηρεσίες της Γραμμής 11525 ενισχύθηκαν με τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου  για γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους. Το Κέντρο παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν:

  • Ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές συνεδρίες
  • Ομάδες γονέων
  • Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια και
  • Οnline ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια, μέσω skype

Τα πιο συνηθισμένα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η επιστημονική ομάδα της Γραμμής είναι κατά σειρά :

  1. οικογενειακά θέματα (σχέσεις γονιών/παιδιών και διαχείριση διαζυγίου)
  2. θέματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα/θυμός, άγχος, κοινωνικότητα και ζήλια)
  3. οριοθέτηση (οριοθέτηση και υπολογιστής)
  4. σχολικά θέματα (σχολικές δυσκολίες, προβλήματα με το διάβασμα και bullying)
  5. εφηβεία και αναπτυξιακά θέματα (σεξουαλικότητα/σχέσεις δύο φύλων, προβλήματα ύπνου, εκπαίδευση τουαλέτας και κατάθλιψη)

Παράλληλα με τις κλήσεις για συμβουλευτική, ένα μικρότερο ποσοστό κλήσεων παραπέμπεται σε άλλες υπηρεσίες, όπως σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στο Συνήγορο του παιδιού (για νομικά ζητήματα), στην Γραμμή Συμβουλευτικής Ενηλίκων και σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων. Αναφορικά με την λήψη καταγγελιών, οι κλήσεις αφορούν κυρίως τη ψυχική και σωματική κακοποίηση ανηλίκων ενώ, σε μικρότερο ποσοστό, την παραμέληση και την σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.

Με αφορμή τις υπηρεσίες της Γραμμής 11525 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί», καλούμε επαγγελματίες ψυχικής υγείας  για την εθελοντική τους απασχόληση στη Γραμμή 11525.  

Τα βασικά κριτήρια για την εθελοντική απασχόληση Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας στη Γραμμή 11525 είναι:

  • Κατοχή πτυχίου στην ψυχολογία ή/και τη συμβουλευτική, ή
  • Κατοχή διπλώματος στη συμβουλευτική ή/και την ψυχοθεραπεία, ή έχοντας συμπληρώσει το 2ο έτος εκπαίδευσης σε κάποια θεραπευτική προσέγγιση
  • Κατοχή πτυχίου στην κοινωνική εργασία και τη συμβουλευτική

Οποιαδήποτε κλινική εμπειρία θεωρείται σημαντική. Δεν δεχόμαστε αιτήματα για πρακτική άσκηση στο πλαίσιο.

Στον κάθε εθελοντή παρέχεται εκπαίδευση για τις αρμοδιότητές του ως Σύμβουλος από το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει:

- Ενημέρωση για το έργο του Μαζί για το Παιδί, τη Γραμμή 11525 και το Συμβουλευτικό Κέντρο

- Ενημέρωση για τα περιστατικά της Γραμμής 11525

- Εκπαίδευση στη διαχείριση κλήσεων

- Εκπαίδευση στο λογισμικό πρόγραμμα καταγραφής κλήσεων

Ο κάθε εθελοντής δεσμεύεται να προσφέρει σταθερά κάποιες ώρες εθελοντικής εργασίας για τη χρονική περίοδο του ενός έτους και οφείλει να παρευρίσκεται στις κλινικές εποπτείες και τις ενημερωτικές ολομέλειες εθελοντών.

Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά των εθελοντών επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη Γραμμή 11525, το «Μαζί για το Παιδί» διοργανώνει ορισμένα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια κάθε χρόνο με σχετική θεματολογία.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ή/και για την αναζήτηση πληροφοριών, επικοινωνήστε με τον κ. Νίκο Γιώτα, Κοινωνικό Λειτουργό- Ψυχοθεραπευτή  ή/και κα.Νάγια Σουρβίνου Ψυχολόγο- Ψυχοθεραπεύτρια, στη Γραμμή 11525 και το Συμβουλευτικό Κέντρο του «Μαζί για το Παιδί», στο τηλ. 210 74 82 690 (εσωτερικό 1960) εναλλακτικά στον 5ψήφιο 11525 και στο email 11525@mazigiatopaidi.gr .

Λίγα λόγια για το «Μαζί για το Παιδί»:

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.

Αγ. Θωμά 14, Αθήνα 115 27 |  Τηλ.: 210 7482690 | Fax : 210 7482664 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr | www.mazigiatopaidi.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...