O Steven Pinker αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους ψυχολόγους της νεότερης εποχής στον τομέα της γνωστικής ψυχολογίας, με σημαντικό έργο εξίσου στο πεδίο της γλωσσολογίας.
O Steven Pinker αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους ψυχολόγους της νεότερης εποχής στον τομέα της γνωστικής ψυχολογίας, με σημαντικό έργο εξίσου στο πεδίο της γλωσσολογίας.
Γεννήθηκε το 1954 στον Καναδά, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Σπούδασε γνωστική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ και στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στην πειραματική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Harvard στην Αμερική. Εργάστηκε παράλληλα ως βοηθός καθηγητή στα πανεπιστήμια Harvard και Stanford, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η ένταξή του στο τμήμα των Γνωστικών Επιστημών και των Επιστημών του Μυαλού στο πανεπιστήμιο MIT. Αργότερα μάλιστα επέστρεψε στο Harvard ως καθηγητής αυτή τη φορά.
Ο Pinker είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη συμβολή του στον τομέα της γλώσσας και του μυαλού. Τόσο η διδακτορική του διατριβή, όσο και μεγάλο μέρος της έρευνάς του επικεντρωνόταν στην οπτικο-γνωστική ικανότητα, στην ικανότητα δηλαδή κάποιου να φαντάζεται μορφές, να αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και να κατευθύνει την προσοχή του στο οπτικό πεδίο. Το θέμα όμως που κέρδισε ολοκληρωτικά το ενδιαφέρον του ήταν η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.
Πιο συγκεκριμένα παρατηρώντας τη γλωσσική συμπεριφορά των παιδιών, οδηγήθηκε στο να υιοθετήσει την άποψη του διάσημου γλωσσολόγου Noam Chomsky σχετικά με την έμφυτη τάση του ανθρώπου για κατανόηση της γλώσσας. Επέκτεινε μάλιστα περαιτέρω την παραπάνω θεωρία στο γνωστό βιβλίο του «The Language Instinct» (1994), υποστηρίζοντας πως η ικανότητα αυτή προκύπτει ως εξελικτική προσαρμογή.
Πρόσθεσε επιπλέον πως η γλώσσα κατά την άποψή του είναι μοναδική στους ανθρώπους και πως εξελίχθηκε προκειμένου να λύσει τα προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους-κυνηγούς. Πρόκειται με λίγα λόγια για ένα ένστικτο όπως και συγκεκριμένες προσαρμοστικές συμπεριφορές στα άλλα είδη.
Ιδιαίτερα σημαντική παράλληλα ήταν και η συνεισφορά του στον τομέα της γλωσσολογίας, αλλά και της γνωστικής ψυχολογίας με το επόμενο βιβλίο του «How the Mind Works» (1997). Στο βιβλίο αυτό υπερασπίστηκε την ιδέα της εξελικτικής προσαρμογής που αναφέρθηκε και παραπάνω, γενικεύοντας την εξίσου πέρα από τον τομέα της γλώσσας, στις πολύπλοκες διαδικασίες του μυαλού, όπως για παράδειγμα στο χιούμορ, τη λογική και τα συναισθήματα.
Αυτό το κατάφερε εισάγοντας μία επιστημονική μέθοδο, την οποία ονόμασε «αντίστροφη μηχανική». Η μέθοδος αυτή συμπεριλάμβανε την ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, σε μια προσπάθεια κατανόησης της ανάπτυξης του μυαλού μέσω της διαδικασίας της εξέλιξης. Έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να ερμηνεύσει διάφορα γνωστικά φαινόμενα όπως τα παραπάνω, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως το επίτευγμά του αυτό συνέβαλε στο να κερδίσει υποψηφιότητα για το βραβείο Pulitzer.
Διαβάστε σχετικά: Νους και γλώσσα: από το Καρτεσιανό Παράδοξο, τους Γάλλους Εγκυκλοπαιδιστές και Γερμανούς Υλιστές, στις σύγχρονες απόψεις Chomsky και Pinker
Ακολούθησε η συγγραφή πολλών ακόμα βιβλίων του Pinker, μερικά από τα οποία είναι το «WordsandRules: theIngredientsofLanguage» (1999), το «TheBlankSlate» (2002) και το «TheStuffofThought» (2007). Το έργο του αν και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από πολλούς, προκάλεσε ωστόσο και διαμάχη ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα. Η αυστηρά βιολογική προσέγγισή του για το μυαλό, θεωρήθηκε απάνθρωπη από τη θρησκευτική και φιλοσοφική προοπτική.
Παράλληλα πολλοί συνάδελφοί του θεώρησαν πως τα δεδομένα για την φυσική επιλογή της εξελικτικής προσέγγισης ήταν ακόμα ανεπαρκή για να υποστηρίξουν τις υποθέσεις του και πως άλλες πιθανές επιρροές διαδραμάτιζαν ρόλο στην ανάπτυξη του μυαλού.
Παρά την αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι απόψεις του, ο Pinker αδιαμφισβήτητα επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τον τομέα της γνωστικής ψυχολογίας και της γλωσσολογίας. Δεν προκαλεί εντύπωση επομένως το γεγονός πως βραβεύτηκε δύο φορές για την έρευνά του από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων, αλλά και η ένταξή του στους 100 πιο επιδραστικούς επιστήμονες του κόσμου.
Βιβλιογραφία:
- Steven Pinker. Stevenpinker.Com. https://stevenpinker.com/biocv
- Wikipedia contributors. (2021, September 22). Steven Pinker. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved from https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Steven_Pinker&oldid=1045728993
- Hollar, S. and Pallardy R. Steven Pinker. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Steven-Pinker
- Steven Pinker. (2014). FamousPsychologists.org. Retrieved from https://www.famouspsychologists.org/steven-pinker/
Απόδοση: Μορφιάδου Βασιλική – Ψυχολόγος
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*