Ο Δρ. Mihaly Csikszentmihalyi, δημιουργός της Ψυχολογικής Ροής και της θεμελιωτής της Θετικής Ψυχολογίας, απεβίωσε στις 20 Οκτωβρίου του 2021 σε ηλικία 87 ετών. Πέρασε τη τελευταία του μέρα στο σπίτι του, μαζί με την οικογένεια του.
Ο Mihaly Csikszentmihalyi γεννήθηκε στο Φιούμε της Ιταλίας στις 29 Σεπτεμβρίου, το 1934, υιός του Ούγγρου διπλωμάτη Alfred Csikszentmihalyi και της Edith Jankovich. Ως πρόσφυγας στη μεταπολεμική Ρώμη, πήγε στο Κλασσικό γυμνάσιο “Torquato Tasso,”και αργότερα ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον στη Ψυχολογία. Μετακόμισε στις Η.Π.Α το 1956 για να ακολουθήσει το ενδιαφέρον του, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο όπου και έκανε το διδακτορικό του στη καλλιτεχνική δημιουργικότητα με τον Jacob W. Getzels.
Αφού πέρασε έξι χρόνια της ζωής του διδάσκοντας στο Lake Forest College, επέστρεψε στο Σικάγο για να συμμετάσχει στη σχολή το 1971. Παρέμεινε εκεί και για τρεις δεκαετίες πριν μετακομίσει στο Πανεπιστήμιο Claremont Graduate University όπου και ίδρυσε το 2000, το κέντρο Quality of Life Research Center και δίδαξε μέχρι την συνταξιοδότηση του.
Ο Csikszentmihalyi ήταν γνωστός για τη δουλειά του στο θέμα της Ψυχολογικής Ροής (“Flow”). Η έννοια αναφέρεται στην ψυχονοητική κατάσταση ενός ατόμου, όταν αυτό επικεντρώνεται σε μία ενεργητική δραστηριότητα (π.χ. σπορ, τέχνη, επιστήμη κ.ά) και απορροφάται πλήρως από αυτήν βιώνοντας παράλληλα θετικά συναισθήματα. Επίσης φημίζεται και για τον ρόλο του ως ιδρυτής της υποκατηγορίας της θετικής ψυχολογίας.
Η θεωρία της Ψυχολογικής Ροής έγινε best seller το 1990, βασισμένη σε συμπεράσματα πάνω στις βιωματικές βάσεις δεδομένων του, χρησιμοποιώντας ζεστή, ανθρωπιστική πεζογραφία. Η θεωρία του εστίασε στις θετικές καταστάσεις όπως η ευχαρίστηση κι η δημιουργικότητα, σε αντίθεση με πολλούς προκατόχους του και σχημάτισε το θεωρητικό υπόβαθρο της συνεργασίας του με τον Martin Seligman στο άρθρο τους το 2000 στο American Psychologist, το οποίο σύστησε στο κοινό τη Θετική Ψυχολογία.
Διαβάστε σχετικά: Ψυχολογική Ροή: τι είναι και πώς την βιώνουμε;
Ο ίδιος υποστήριζε: Οι καλύτερες στιγμές στη ζωή μας δεν είναι οι παθητικές στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Οι καλύτερες στιγμές συνήθως προκύπτουν όταν το σώμα ή το μυαλό μας εκτείνεται στα όριά του, σε μια εκούσια προσπάθεια να εκπληρώσει κάτι δύσκολο που να αξίζει. Είναι οι στιγμές που κάνουν τη ζωή μας να μοιάζει σημαντική και ουσιαστική προσδίδοντάς της νόημα και αξία.
Ο Csikszentmihalyi είχε οξεία αίσθηση του χιούμορ, ιδιαίτερα με τη κλίση του για να κάνει παράλογους και ειρωνικούς σχολιασμούς με έναν απαθή τρόπο. Παρά τη δημοσιότητά του, τον διακατείχε μία ενσυναισθητική φύση του και μία χαμηλών τόνων προσωπικότητα χάρη στις οποίες διατήρησε μακροχρόνιες φιλίες με μαθητές, συναδέλφους και αναγνώστες του.
Απόδοση: Παπαβίδη Νικολέτα – Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*