PsychologyNow Team

Βιογραφία: Βιρτζίνια Σατίρ, η Μητέρα της Οικογενειακής Θεραπείας

Βιογραφία: Βιρτζίνια Σατίρ, η Μητέρα της Οικογενειακής Θεραπείας

PsychologyNow Team
φωτογραφία της Virginia Satir

H Βιρτζίνια Σατίρ είπε: "Η οικογένεια είναι ένας μικρόκοσμος. Αλλάζω τις οικογένειες σημαίνει αλλάζω τον κόσμο". Και όντως έτσι έκανε.


Η Βιρτζίνια Σατίρ γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1916 και απεβίωσε στις 10 Σεπτεμβρίου 1988, σε ηλικία 72 ετών. Ήταν το μεγαλύτερο σε ηλικία από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Μέχρι την ηλικία των τριών ετών, είχε μάθει από μόνη της να διαβάζει. Στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών, ονειρευόταν να γίνει «ντετέκτιβ γονέων».

Έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της, η Σατίρ ξεκίνησε τη δική της θεραπευτική σταδιοδρομία. Έκανε συνεδρία με την πρώτη οικογένεια το 1951 και τέσσερα χρόνια αργότερα άρχισε να εργάζεται στο Ψυχιατρικό Ινστιτούτο του Ιλινόι, όπου βοήθησε άλλους θεραπευτές να επικεντρώνονται περισσότερο στις οικογένειες παρά σε κάθε άτομο μεμονωμένα.

Η Βιρτζίνια Σατίρ δικαιολογημένα θεωρείται η Μητέρα της Οικογενειακής Θεραπείας. Στα πρώτα επαγγελματικά της χρόνια συνεργάστηκε με τους Bowen και Ackerman και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της «οικογενειακής θεραπείας» σε ένα από τα κύρια θεραπευτικά συστήματα, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Πιστή στις αρχές της, που πηγάζουν από τη βαθιά αγάπη της για τον άνθρωπο χωρίς προσδιοριστικά - μαύρος, άσπρος, άντρας, γυναίκα, ανατολικός, δυτικός, γέρος, νέος - πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Διεθνούς Εταιρίας Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας και ταξίδεψε σε πολλές χώρες, όπου ίδρυσε τοπικές εταιρίες, δίδαξε και θεράπευσε. Οραματιζόταν την "παγκόσμια αρμονία" και παρακινούσε παντού τους συναδέλφους της να συνεργαστούν για να σχηματιστεί ένας παγκόσμιος ανθρώπινος χάρτης, χωρίς φυλετικά, πολιτικά ή άλλα σύνορα.


Διαβάστε σχετικά: Οι "5 ελευθερίες" της Βιρτζίνια Σατίρ για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης


Όλη της η προσωπικότητα ακτινοβολούσε την αγάπη της για τον άνθρωπο και από αυτήν ακριβώς προερχόταν σίγουρα και το πάθος της στη δουλειά της. Η Σατίρ ως θεραπεύτρια υπήρξε μία καινοτόμος και αυτόνομη στοχάστρια και πίστευε ότι η θεωρία της που βασιζόταν στην οικογενειακή θεραπεία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να κάνει τη ζωή πιο χρήσιμη, γόνιμη, πνευματική και υγιή.

Προς το τέλος της ζωής της, στο νοσοκομείο μετά την εγχείρισή της, δε ζήτησε από τους γιατρούς πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της, αλλά τους ρώτησε: Πώς αισθανόσαστε, όταν χειρουργούσατε;

Η Βιρτζίνια Σατίρ θεωρείται μια από τους κορυφαίους κλινικούς ψυχοθεραπευτές της οικογενειακής θεραπείας. Mπορείτε να παρακολουθήσετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα του ζεστού στυλ και της διαισθητικής, διαδραστικής προσέγγισης της σε αυτό το βίντεο και θα διαπιστώσετε γιατί αυτή η αυθεντία της Σατίρ εξακολουθεί να επηρεάζει τους θεραπευτές μέχρι σήμερα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...