PsychologyNow Team

Βιογραφία: Wilhelm Reich

Βιογραφία: Wilhelm Reich

PsychologyNow Team

O Βίλχελμ Ράιχ γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1897, στη Dobrzcynica της Γαλικίας, που κάποτε ήταν μέρος της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα βοοειδών του πατέρα του σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Μπουκοβίνα.


Ο Ράιχ έμαθε γράμματα από καθηγητές στο σπίτι μέχρι το 1910, μέχρι τη μέρα που η μητέρα του αυτοκτόνησε αφού ο πατέρας του ανακάλυψε ότι είχε μία σύντομη σχέση με έναν από τους καθηγητές του. Ο Ράιχ έγραψε ότι γνώριζε τη σχέση της μητέρας του και πως τον είχε επιβαρύνει με συναισθήματα ντροπής, ζήλιας και θυμού και έδινε αγώνα μέσα του για το αν θα προστάτευε τη μητέρα του ή θα έλεγε τα πάντα στον πατέρα του. Ο ίδιος κατηγορούσε τον εαυτό του για την αυτοκτονία της για πολλά χρόνια αργότερα.

Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο πατέρας του Ράιχ τον έστειλε σε γυμνάσιο αρρένων. Το 1914, ο πατέρας του πέθανε από φυματίωση και άρχισε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Ράιχ εγκατέλειψε το σπίτι του και εντάχθηκε στον αυστριακό στρατό το 1915.

O Ράιχ εισήλθε στην ιατρική σχολή της Βιέννης το 1918 και άρχισε να εξερευνά τα έργα του Σίγκμουντ Φρόυντ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ράιχ συνάντησε και έγινε μαθητής του Φρόυντ και τελικά εργάστηκε ως βοηθός στην κλινική πρακτική του Φρόιντ. Είχε προσκληθεί να γίνει μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας της Βιέννης το 1920 και έλαβε το πτυχίο ιατρικής το 1922.

Δίδαξε ψυχαναλυτικά σεμινάρια στη Βιέννη από το 1922 ως το 1930 και εργάστηκε ως ψυχαναλυτής που ειδικεύεται στην παροχή σεξουαλικών συμβουλών. Ίδρυσε τη Σοσιαλιστική Κοινωνία της Σεξουαλικής Συμβουλευτικής και Σεξουαλικής Έρευνας το 1928, και όταν μετακόμισε στο Βερολίνο το 1930, δημιούργησε την Γερμανική Ένωση για την Προλεταριακή Σεξουαλική Πολιτική.

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ο Ράιχ διέφυγε προς τη Δανία και εκδιώχθηκε από το γερμανικό κομμουνιστικό κόμμα το 1933. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ράιχ δημοσίευσε το βιβλίο «Η Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού» και το «Ανάλυση Χαρακτήρων».

Το 1934, η Διεθνής Ψυχαναλυτική Ένωση ψήφισε για να αποκλείσει τον Ράιχ βασιζόμενη στις αντισυμβατικές απόψεις του. Ανεπιθύμητος πλέον σε πολλές χώρες, ο Ράιχ μετακόμισε στη Νορβηγία, όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Όσλο μέχρι το 1939, όταν και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Εκεί, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και δίδαξε στη Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών.

Ο Ράιχ έγινε γνωστός για την προώθηση αμφιλεγόμενων ιδεών που, για την εποχή του, ήταν πολύ ριζοσπαστικές. Ο ίδιος διεξήγαγε πειράματα για τη σεξουαλικότητα και ισχυρίστηκε ότι το δέρμα αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό φορτίο ως απάντηση στα συναισθήματα της ηδονής και του άγχους.

Σπούδασε την ανάπτυξη των πρωτόζωων, υποστηρίζοντας ότι ουσίες όπως το αίμα και το γρασίδι θα μπορούσαν να διαλυθούν σε κινητά κυστίδια, ως αποτέλεσμα των ενεργητικών φορτίων τους. Ονόμασε αυτές τις κύστες «βιόντα» (bions), που σημαίνει «ζωή» στα ελληνικά.

Πολλές από τις θεωρίς του Φρόυντ τον έβρισκαν σύφωνο και οι δύο πίστευαν ότι η ανθρώπινη νεύρωση προερχόταν από τις οικονομικές, κοινωνικές, σεξουαλικές και φυσικές συνθήκες. Υποστήριξε την προοδευτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και προώθησε τη σεξουαλική απελευθέρωση, την πρόσβαση στα αντισυλληπτικά, την αποδοχή του διαζυγίου και την άμβλωση.

Η επιρροή του φαίνεται στα έργα πολλών ειδικών ψυχικής υγείας συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας του σώματος, της θεραπείας Gestalt και της βιοενεργητικής ανάλυσης, μεταξύ άλλων.

Ο Ράιχ πίστευε στην λίμπιντο και την οργόνη, ένας όρος που εμπνεύστηκε για να αναφερθεί σε μια κοσμική ενέργεια που πίστευε ότι είχε ανακαλύψει. Η λέξη προέρχεται από τις λέξεις οργασμός και οργανισμός. Έφτιαξε συσσωρευτές οργόνης αλλά διώχθηκε από την Αμερικάνικη Ένωση Τροφίμων για την πώληση των συσκευών.

Τελικά, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή κατά των περαιτέρω πωλήσεων. Όταν ο Ράιχ παράκουσε αυτή την εντολή, ενοχοποιήθηκε με περιφρόνηση προς το δικαστήριο και την απόφασή και φυλακίστηκε. Το δικαστήριο διέταξε επίσης να καούν αρκετές από τις δημοσιεύσεις του.

Οι ριζοσπαστικές θεωρίες του, τον έκαναν μία από τις πλέον σημαίνουσες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της ψυχιατρικής. Τα πειράματα και οι θεωρίες του Αυστριακοαμερικανού ψυχαναλυτή έχουν εμπνεύσει για δεκαετίες τους ψυχιάτρους και τους ψυχολόγους και έχουν επηρεάσει τον τρόπο που γίνεται η θεραπεία από διάφορους κλάδους. Άλλες αξιοσημείωτες συνεισφορές του περιλαμβάνουν:

  • Το έργο του στην Βιέννη, το οποίο παρεχόταν με χαμηλό κόστος ή δωρεάν ψυχαναλυτικές υπηρεσίες. Άνοιξε επίσης έξι κλινικές με δωρεάν παροχή σεξουαλικών συμβουλών.
  • Έδωσε έμφαση στο χαρακτήρα. Το 1949 το βιβλίο του «Ανάλυση χαρακτήρων», τόνισε την ολιστική θεραπεία αντί την εστίαση σε μεμονωμένα συμπτώματα.
  • Την έννοια της «οργασμικής ικανότητας», η οποία υποστήριξε ότι ήταν η ικανότητα του σώματος να απελευθερώσει τα συναισθήματα και τις αναστολές μέσω του ανεμπόδιστου οργασμού.
  • Το επιχείρημά του ότι ο Freud και οι θεωρίες του Μαρξ έπρεπε να ενσωματωθούν προκειμένου να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της οικονομικής και της σεξουαλικής καταπίεσης.
  • Την πρακτική της “vegetotherapy”, η οποία βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα φυσιολογικά συμπτώματα προκύπτουν από ψυχολογικά φαινόμενα. Η πρακτική αυτή είναι περισσότερο γνωστή σήμερα ως σωματική ψυχοθεραπεία.

Ο Ράιχ πέθανε το 1957. Με τη διαθήκη του, ίδρυσε το Wilhelm Reich Infant Trust για τη διασφάλιση της κληρονομιάς του και τη διασφάλιση της πρόσβασης στην εργασία του.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...