PsychologyNow Team

Το πρώτο πειραματικό εργαστήριο ψυχολογίας

Το πρώτο πειραματικό εργαστήριο ψυχολογίας

PsychologyNow Team
ο Wilhelm Wundt και οι συνάδελφοι ψυχολόγοι στο πρώτο πειραματικό εργαστήριο ψυχολογίας

Η ίδρυση του πρώτου εργαστηρίου ψυχολογίας αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της ψυχολογίας καθώς μετέβαλε τον τρόπο με τον οποίο αυτή αντιμετωπιζόταν εκείνη την εποχή και της προσέδωσε ένα ερευνητικό και επιστημονικό υπόβαθρο.


Η μελέτη του μυαλού και της συμπεριφοράς αποτελούσε για πολλά χρόνια αντικείμενο προς διερεύνηση, με κυριότερο εκπρόσωπο αναζήτησης των παραπάνω, την επιστήμη της ψυχολογίας. Ωστόσο ο τομέας της ψυχολογίας δεν ήταν πάντα όπως σήμερα.

Φαίνεται πως αρχικά είχε τις ρίζες της στη φιλοσοφία και τη φυσική, γι’ αυτό και μέχρι το 1875 απαρτιζόταν από ένα συνδυασμό μελετητών φιλοσόφων, καθηγητών φυσικής και γιατρών. Το γεγονός λοιπόν που σηματοδότησε επίσημα τον διαχωρισμό της ψυχολογίας από τις υπόλοιπες επιστήμες και την καθόρισε ως ξεχωριστό αυτόνομο επιστημονικό τομέα ήταν η ίδρυση του πρώτου πειραματικού εργαστηρίου ψυχολογίας.

Το πρώτο πειραματικό εργαστήριο της ψυχολογίας ιδρύθηκε από τον Wilhelm Wundt το 1879 στο πανεπιστήμιο του Leipzig της Γερμανίας. Ο Wilhelm Wundt ήταν Γερμανός φιλόσοφος, γιατρός και καθηγητής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πειραματική διερεύνηση των ψυχολογικών φαινομένων.

Το ιατρικό του υπόβαθρο είναι φανερό και στα ερευνητικά θέματα του εργαστηρίου όπως ήταν η μελέτη των χρόνων αντίδρασης, γνωστικών διεργασιών και της προσοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πειράματος ήταν η έκθεση των συμμετεχόντων σε κάποιο ερέθισμα και η περιγραφή ύστερα των αισθήσεων τους.

Σκοπός του Wundt με την ίδρυση του εργαστηρίου ήταν η καταγραφή των σκέψεων και των αισθήσεων και η ανάλυσή τους στα συστατικά τους στοιχεία. Με άλλα λόγια επιθυμούσε να αντικαταστήσει την ενδοσκόπηση ως μέσο μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, με τη χρήση πειραματικών ερεθισμάτων που μπορούσαν να ελεγχθούν και οι απαντήσεις των οποίων μπορούσαν να καταγραφούν και να αναπαραχθούν ξανά σε επόμενα πειράματα.


Διαβάστε σχετικά: 5 σημαντικές εξελίξεις της επιστήμης της Ψυχολογίας τον 21ο αιώνα


Έτσι το εργαστήριο, εξοπλισμένο με τα κατάλληλα όργανα μέτρησης, -ταχοσκόπιο, εκκρεμές και χρονόμετρο ήταν μερικά από τα πειραματικά όργανα που χρησιμοποιούνταν- αποτελούσε το χώρο διεξαγωγής πολλών πειραμάτων, με συχνότερο αντικείμενο έρευνας ερωτήματα της σημερινής γνωστικής ψυχολογίας. Το εργαστήριο μάλιστα ήταν γεμάτο με πτυχιούχους που ενδιαφέρονταν να ερευνήσουν τα θέματα που ανέθετε ο Wundt, ενώ σε πολύ λίγο χρόνο προσέλκυσε και νεαρούς μελετητές από όλο τον κόσμο.

Μετά το 1883 το εργαστήριο μεταφέρθηκε εκτός του πανεπιστήμιου, σε ένα μεγαλύτερο χώρο αποκλειστικά διαμορφωμένο για τη διενέργεια ψυχολογικών πειραμάτων και μετονομάστηκε σε Ψυχολογικό Ινστιτούτο. Εκεί μέσα στα επόμενα χρόνια ο Wilhelm Wundt έκανε πολλές ομιλίες, ενώ ήταν υπεύθυνος και για αρκετές διδακτορικές πειραματικές εργασίες φοιτητών από διάφορα μέρη του κόσμου.

Πολλοί από αυτούς τους υποψήφιους διδάκτορες έγιναν αργότερα διακεκριμένοι ψυχολόγοι και καθηγητές σε πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του G. Stanley Hall ο οποίος ίδρυσε μετέπειτα το πρώτο εργαστήριο ψυχολογίας στις Η.Π.Α.

Συνοψίζοντας, η ίδρυση του πρώτου εργαστηρίου ψυχολογίας αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της ψυχολογίας καθώς μετέβαλε τον τρόπο με τον οποίο αυτή αντιμετωπιζόταν εκείνη την εποχή και της προσέδωσε ένα ερευνητικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

Με λίγα λόγια το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να αρχίσει η ψυχολογία να μετατρέπεται στην επιστήμη που είναι σήμερα. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν ο Wilhelm Wundt, το άτομο που έθεσε τα θεμέλια για τη μετατροπή αυτή, θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της πειραματικής ψυχολογίας και κατ’ επέκταση πατέρας της μοντέρνας ψυχολογίας.


Βιβλιογραφία:

Bas Morf
Απόδοση: Μορφιάδου Βασιλική – Ψυχολόγος

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...