PsychologyNow Team

Η πρώτη χρήση της λέξης «Ψυχολογία»

Η πρώτη χρήση της λέξης «Ψυχολογία»

PsychologyNow Team
διάφορες λέξεις σε σχήμα εγκεφάλου και στο κέντρο η λέξη «Ψυχολογία»

Η χρήση της λέξης «ψυχολογία» αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της ψυχολογίας καθώς συνέβαλε στο να διαχωριστεί ο κλάδος αυτός από εκείνον της ιατρικής, της φιλοσοφίας και άλλων θεωρητικών και θετικών σχολών σκέψης.


Ο όρος «ψυχολογία» σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης προσδιορίζεται ως η επιστήμη της φύσης, των λειτουργιών και των φαινομένων της ανθρώπινης ψυχής ή μυαλού. Οι ρίζες της λέξης ανευρίσκονται στις ελληνικές λέξεις ψυχή, που σημαίνει πνεύμα, μυαλό, και λόγος που με τη σειρά της σημαίνει η ικανότητα ομιλίας αλλά και ευρύτερα μελέτη, επιστήμη. Με βάση και τις ελληνικές ρίζες της λοιπόν, η λέξη «ψυχολογία» σημαίνει με λίγα λόγια επιστήμη του μυαλού.

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος αυτός ήταν από τον Κροάτη ποιητή και ανθρωπιστή Marko Marulić γύρω στο 1520, στο σύγγραμμά του «Psichiologia de ratione animae Humanae». Με το έργο του αυτό είχε σκοπό να αναλύσει τις ψυχολογικές διεργασίες της ανθρώπινης ψυχής, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ο όρος psichiologia στον τίτλο ήταν αντίστοιχος της σημερινής λέξης «ψυχολογία».

Ακολούθως, ο Γερμανός φιλόσοφος Rudolph Goclenius ( ή Goeckel) το 1590 χρησιμοποίησε τον όρο «ψυχολογία» στον τίτλο της ανθολογίας του Psychologia: hoc est, de hominis perfectione, animo, et in primis ortu hujus. Ο τίτλος αυτός μεταφράζεται ως: Ψυχολογία: αυτά είναι, στην τελειότητα του ανθρώπου, του μυαλού του, και ειδικότερα της προέλευσής του, τα σχόλια και οι συζητήσεις ορισμένων θεολόγων και φιλοσόφων της εποχής μας που φαίνονται στην επόμενη σελίδα.


Διαβάστε σχετικά: 5 σημαντικές εξελίξεις της επιστήμης της Ψυχολογίας τον 21ο αιώνα


Τα βιβλία αυτά επηρέασαν μάλιστα και μεταγενέστερους μελετητές οι οποίοι συχνά ανέφεραν αποσπάσματα από αυτά. Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη ήταν η συμβολή του Goclenius με το έργο του «Lexicon Philosophicum» (1613), καθώς σε αυτό όρισε για πρώτη φορά τον όρο «ψυχολογία».

Πολλοί ακόμα μελετητές συνέχισαν να αναζητούν την ερμηνεία και τη σημασία της λέξης «ψυχολογία» στην ανθρώπινη ζωή, χρησιμοποιώντας την, όπως και οι προαναφερθέντες, στον τίτλο των έργων τους. Ενδεικτικά αναφέρονται: «Psychologia Physica» του M. Fabianus Hippius και «Psychologia anthropine» του Fortunio Liceto.

Ωστόσο, καταληκτικό ρόλο στη διάδοση του παραπάνω όρου διαδραμάτισε ο Γερμανός φιλόσοφος Christian Wolff το 1734 με τη συγγραφή των βιβλίων «Psychologia empirica» και «Psychologia rationalis». Όχι μόνο όρισε για πρώτη φορά την εμπειρική ψυχολογία (=παρατήρηση των λειτουργιών του μυαλού) και τη διέκρινε από την λογική ψυχολογία (=χρήση της λογικής για ανακάλυψη της αλήθειας, που δεν αναγνωρίζεται μέσω της παρατήρησης), αλλά παράλληλα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ιδέα της αθανασίας της ψυχής. Μέσω των συγγραμμάτων του επομένως παρουσίασε καινοτόμες για την εποχή θεωρίες και βοήθησε στο να γίνει ευρέως γνωστός και δημοφιλής πλέον ο όρος «ψυχολογία».

Η χρήση της λέξης «ψυχολογία» αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της ψυχολογίας καθώς συνέβαλε στο να διαχωριστεί ο κλάδος αυτός από εκείνον της ιατρικής, της φιλοσοφίας και άλλων θεωρητικών και θετικών σχολών σκέψης.

Έτσι από τη στιγμή που ονομάστηκε, η ψυχολογία ξεκίνησε επισήμως την ανάπτυξή της ως ξεχωριστός επιστημονικός τομέας.


Βιβλιογραφία:

Bas Morf
Απόδοση: Μορφιάδου Βασιλική- Ψυχολόγος

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...