psychologist-banner-2
thumb

«Τηλεφωνικό Τείχος»: Πώς τα κινητά τηλέφωνα αποξενώνουν την οικογένεια

- Social Media
17 Ιανουαρίου 2020

Μία διαφημιστική καμπάνια προβάλει την ιδέα του «τηλεφωνικού τείχους» με στόχο την καταπολέμηση του εθισμού που προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα.


Τα κινητά τηλέφωνα έχουν «μαγέψει» τον κόσμο, πρωτοεμφανιζόμενα σε μία μορφή που πλέον θεωρείται ξεπερασμένη αν και πρακτική, ενώ σταδιακά μεταμορφώθηκαν στα λεγόμενα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Στην πορεία εξέλιξής τους προκάλεσαν μία έντονη συζήτηση σχετικά με τον εθισμό που προκαλούν και πώς είναι ικανά να μας αποξενώσουν ως κοινωνία.

banner1

Το Κέντρο Ψυχολογικής Έρευνας στην Κίνα προχώρησε σε συνεργασία με την διαφημιστική εταιρία Ogilvy για να προωθήσουν μία διαφημιστική καμπάνια με στόχο την αντιμετώπιση αυτής της αντικοινωνικής τάσης. Επινόησαν την ιδέα ενός «τηλεφωνικού τείχους» το οποίο αποξενώνει τους συντρόφους, καθώς και τους γονείς από τα παιδιά τους.

Το 2015 κυκλοφόρησαν τρία διαφημιστικά σποτ τα οποία απεικόνιζαν διάφορα μέλη μιας οικογένειας απομονωμένα μεταξύ τους εξαιτίας της ύπαρξης ενός τηλεφωνικού τείχους: Μία μητέρα η οποία χαζεύει στο κινητό της ψάχνοντας παπούτσια αγνοώντας την κόρη της, ένας πατέρα που παρακολουθεί ένα βίντεο κλιπ αγνοώντας τι κάνει ο γιος του και μία νεαρή γυναίκα που στέλνει γραπτά μηνύματα ξαπλωμένη ενώ ο σύζυγός της βρίσκεται ξύπνιος δίπλα της.

PhoneBarrAlienat e1

Image credits: Donghai Liu, Ogilvy

Η δυναμική αυτή διαφήμιση ρίχνει φως στο συνεχώς αναπτυσσόμενο πρόβλημα του υπερβολικού χρόνου που αφιερώνουν στην οθόνη οι Κινέζοι, ωστόσο γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο ζήτημα παγκοσμίως. Ένα παιχνίδι λέξεων που προκαλεί τροφή για σκέψη συνοδεύει το οπτικό μήνυμα: όσο περισσότερο συνδέεσαι, τόσο λιγότερο δένεσαι, το οποίο σχετίζεται με την ιδέα του πώς η τεχνολογία φαίνεται ότι μας συνδέει με τομείς όπως οι πληροφορίες, ενώ μας αποσυνδέει από άλλους, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις.

PhoneBarrAlienat e2

Image credits: Donghai Liu, Ogilvy

Η εξάρτηση από κινητό τηλέφωνο μπορεί να ακούγεται ακίνδυνη ή ακόμα και γελοία αρχικά, ωστόσο υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών οι οποίες δείχνουν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

Το άτομο τείνει να γίνεται ολοένα και πιο ευερέθιστο. Όχι μόνο κοιμάται λιγότερο αλλά και η ποιότητα ύπνου του είναι κακή. Η συγκέντρωση και η μνήμη του επηρεάζονται εξίσου αρνητικά, επισημαίνει η Dr. Akvilė Daniūnaitė, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη στη γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και την ενσυνειδητότητα.

Μιλώντας με στατιστικούς όρους, ο μέσος χρήστης ενός κινητού τηλεφώνου ξοδεύει περίπου 5 ώρες ημερησίως προσηλωμένος σε ένα smartphone. Δηλαδή, από τις 16 κατά μέσο όρο ώρες που περνάμε ξύπνιοι, περίπου το 1/3 αφιερώνεται στην ενασχόληση με το κινητό μας. Μέσα σε αυτές τις ώρες ένα κινητό συνήθως ξεκλειδώνεται από 80 έως 110 φορές.

PhoneBarrAlienat e3

Image credits: Donghai Liu, Ogilvy

Η χρησιμότητα της συσκευής τίθεται υπό αμφισβήτηση αν ο ασθενής υποστηρίζει ότι η λειτουργικότητά του, η εργασία του, οι σπουδές του και η κοινωνική και ερωτική ζωή του επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο δείχνει η διαφήμιση: Τα άτομα που βρίσκονται δίπλα τους σπρώχνονται στη σκιά, νιώθουν παραμελημένα και σταδιακά αρχίζουν να εκφράζουν την αποδοκιμασία τους, προσθέτει η Dr. Daniūnaitė.


Διαβάστε σχετικά: Το ενδιαφέρον μας για τα κινητά τηλέφωνα μεταμορφώνει τις σχέσεις μας


Μία εξάρτηση μπορεί να γίνει εμφανής όταν για παράδειγμα κάποιος νιώθει αυξημένο άγχος όταν το κινητό του υπολειτουργεί (π.χ. έχει χαμηλή μπαταρία) ή παρουσιάζει αυξημένη βαρεμάρα μη μπορώντας να βρει τι να κάνει για να περάσει την ώρα του. Το άγχος αυτής της φύσης συσχετίζεται συχνά με το λεγόμενο “fear of missing out”, μια επικρατούσα αίσθηση ότι εάν δεν είναι διαδικτυακά συνδεδεμένος, δεν θα είναι πλέον μέρος των πραγμάτων ή μπορεί ακόμα και να χάσει σημαντικές ευκαιρίες, δηλώνει η Dr. Daniūnaitė.

Η αποτοξίνωση είναι η λέξη-κλειδί: σταματήστε να χρησιμοποιείτε την συσκευή εκτεταμένα, τοποθετήστε τη μακριά σας, βρείτε τρόπους για να ηρεμήσετε το άγχος σας (ενσυνειδητότητα, ασκήσεις αναπνοής, αθλήματα, χόμπι, επαφή με ανθρώπους που αγαπάτε κ.λπ.)

Για όσους στοχεύουν απλώς στη μείωση της χρήσης του κινητού μπορούν να διατηρήσουν ένα ημερολόγιο στο οποίο να καταγράφουν το είδος της συσκευής που χρησιμοποιούν καθημερινά, για ποιο σκοπό και ποια χρονική στιγμή μέσα στην ημέρα. Επιπλέον η απεγκατάσταση εφαρμογών που τραβάνε την προσοχή μας ακόμη και η αποχώρηση από ένα κοινωνικό δίκτυο (έστω και προσωρινά) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.


Alk Kais
Πηγή: boredpanda.com

Απόδοση: Καισαρίδου Αλκμήνη – Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια