Αυτές τις μέρες, τα social media μπορεί να χρησιμεύσουν ως δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία πλευρά, ο κόσμος της κοινωνικής δικτύωσης φέρνει μια ποικιλία πληροφοριών.
Oι πληροφορίες αυτές μπορεί να βοηθήσουν στην εξέλιξη της γνωριμίας με κάποιον, είτε πρόκειται για άρθρα που μπορεί να απολαύσει διαβάζοντάς ή γενικοί συλλογισμοί σχετικά με διάφορες εκφάνσεις της ζωής. Μερικές φορές κάποιος ίσως κοιτάξει κάποιο προφίλ προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κάποιο άτομο που ενδεχομένως τον ενδιαφέρει.
Στα social media αποκαλύπτονται όλα καθαρά. Άραγε παραμένει κάτι μυστικό για ορισμένους που ίσως να μην θέλουν να τα γνωρίζουν όλα αμέσως; Μήπως τα social media εξαλείφουν τα στοιχεία της ίντριγκας και του μυστηρίου; Και τι θα συμβεί αν δεί κανείς συγκεκριμένες φωτογραφίες, ενημερώσεις κατάστασης, tweets ή αναρτήσεις σε blog που επηρεάζουν αρνητικά την άποψη του ατόμου για κάποιο άλλο συγκεκριμμένο άτομο; Μήπως κρίνεται η δραστηριότητά του στο διαδίκτυο πάρα πολύ γρήγορα;
“Έχω μείνει έκπληκτη από το πόσο σημαντικό αντίκτυπο έχει το Facebook στις ρομαντικές σχέσεις,” δήλωσε η Galena Rhoades, κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στην Allison McCann και στο άρθρο της στον ιστότοπο Buzzfeed, “Πώς το Facebook Κατέστρεψε το Ραντεβού (Και το χωρισμό επίσης). “Και πραγματικά πιστεύω ότι το Facebook διαδραματίζει έναν μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της σχέσης και την απομυθοποίηση αυτής.”
Το άρθρο της McCann αναδεικνύει το μικρό φαινόμενο που αρέσει στους ανθρώπους και αποκαλείται “Παρακολούθηση μέσω facebook“. Ενώ προηγούμενες έρευνες εντόπισαν αυτή τη συμπεριφορά ως κωλυσιεργική ή ενδεχομένως προβληματική, μελέτες έχουν πλέον δείξει ότι η “Παρακολούθηση μέσω facebook” ως προσέγγιση χρησιμοποιείται “για να μειώσει κάποιες από τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στις σχέσεις“.
Ωστόσο, δεν είναι ελκυστική η αβεβαιότητα, όντας μια απολαυστική πτυχή του να μιλάει με κάποιον που δεν γνωρίζει; Η διαδικασία της ανακάλυψης περισσότερων πραγμάτων για το άλλο άτομο, καθώς συνεχίζει να περνάει επιπλέον χρόνο με εκείνον ή εκείνη, είναι αυτό που ωθεί τη σχέση σε συνέχεια.
“Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στα social media θεωρώ ότι είναι το πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε πράγματα για έναάλλο άτομο που ίσως δεν θα είχατε ανακαλύψει αργότερα κατά τη πάροδο του χρόνου, αν οι αλληλεπιδράσεις σας ήταν καθαρά κατά πρόσωπο“, όπως είπε η Ashley Knox, MSW.
“Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση στο να αποκαλύπτουν πράγματα για τον εαυτό τους μέσω διαδικτύου, διότι μπορεί να τους είναι πιο εύκολο, καθώς συνηθίζεται στο διαδίκτυο πλέον αυτές τις μέρες. Μέσω διαδικτύου, μπορεί κανείς να πάρει συχνές ενημερώσεις σχετικά με το τι κάνουν οι άνθρωποι, τί σκέφτονται και τι αισθάνονται, ενώ αυτοπροσώπως οι άνθρωποι τείνουν να αποκαλύπτουν περισσότερα για τον εαυτό τους εφόσον γνωρίσουν καλύτερα ένα άτομο και δημιουργηθεί εμπιστοσύνη.”
Για να εξωραΐσει κανείς αυτή τη σκέψη, θα μπορούσε να πεί ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, που αποθαρρύνουν από την επιθυμία να συμμετέχει καποιος σε αυτά. Τα χαρακτηριστικά για τα οποία αναρωτιέται κανείς για τον συνομιλητή του, θα εμφανιστούν πολύ περισσότερο αυθεντικά σε μια κατά πρόσωπο επικοινωνία, καθώς το άλλο άτομο ανοίγεται, αφήνει τον προσωπικό του χώρο προσβάσιμο στον άλλον, εμπιστεύεται και αρχίζει να μοιράζεται πράγματα. Επιπλέον, με την προσωπική επικοινωνία θα είναι σε θέση κανείς να έχει μια πολύ πιο ακριβή ανάγνωση του ατόμου, πολύ πιο πέρα από τις διάφορες δημοσιεύσεις στο Twitter, το Facebook ή το Tumblr.
Το ζήτημα αυτό δεν είναι ακριβώς άσπρο ή μαύρο – ενσωματώνει αποχρώσεις του γκρι. Μπορεί να θεωρούνται τα στιγμιότυπα μέσω διαδικτύου επωφελή και μπορεί να είναι επιφυλακτικός κανείς αν δει κάτι που δημοσιεύτηκε και που να είναι ανησυχητικό. Παρ ‘όλα αυτά, τα social media δεν θα απέτρεπαν ποτέ κάποιον από την εξερεύνηση (στο πλαίσιο της μη ψηφιακής ζωής) για μια περαιτέρω κατανόηση.
Η τεχνολογία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, γινόμενη ένα σημαντικό εργαλείο για την καθημερινή ζωή όλων, αλλά ίσως αυτοί οι ιστότοποι δεν θα πρέπει να έχουν αυτήν την εξουσία επάνω σε καμία ανθρώπινη προσωπικότητα. Οι σχέσεις που δημιουργούνται και στηρίζονται στην προσωπική επικοινωνία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα chat και το διαδίκτυο. Τουλάχιστον σε αυτή τη γενιά.
Πηγή: www.psychcentral.com