psychologist-banner-2
thumb

Η χρήση των social media αυξάνει την κατάθλιψη και τη μοναξιά

- Social Media
10 Νοεμβρίου 2018

Για πρώτη φορά, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που βασίζεται σε πειραματικά δεδομένα, συνδέει το Facebook, το Snapchat και το Instagram με τη μειωμένη ευεξία.


Η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών ερευνάται για χρόνια, αλλά μια αιτιώδης σύνδεση δεν είχε αποδειχθεί ποτέ. Για πρώτη φορά, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας που βασίζεται σε πειραματικά δεδομένα, συνδέει το Facebook, το Snapchat και το Instagram με τη μειωμένη ευεξία. Η ψυχολόγος Mελίσα Χαντ δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Social and Clinical Psychology.

Οι λίγες προηγούμενες μελέτες που επιχείρησαν να δείξουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει την ευημερία των χρηστών είτε έβαζαν τους συμμετέχοντες σε μη ρεαλιστικές καταστάσεις είτε είχαν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, ζητώντας τους να διαγράψουν πλήρως το Facebook και βασίζονταν σε δεδομένα αυτοαναφορών ή είχαν ευρήματα εργαστηρίου για μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. μίας ώρας.

banner1

Τώρα, θέλαμε να διεξάγουμε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη και αυστηρή μελέτη, η οποία θα ήταν επίσης και πιο οικολογικά έγκυρη, λέει η ψυχολόγος Χαντ.

Για το σκοπό αυτό, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τη χρήση των τριών πιο δημοφιλών ηλεκτρονικών κοινωνικών πλατφορμών σε μία ομάδα προπτυχιακών φοιτητών και στη συνέχεια συγκέντρωσε τα αντικειμενικά δεδομένα χρήσης που ανιχνεύονταν αυτόματα από τα iPhones στις ενεργές εφαρμογές, όχι σε εκείνες που εκτελούνταν στο παρασκήνιο.

Κάθε ένας από τους 143 συμμετέχοντες συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο για να προσδιοριστεί η διάθεση και η ευεξία του στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια μπήκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα ελέγχου, στην οποία ζητήθηκε από τους χρήστες να διατηρήσουν  τη συνήθη συμπεριφορά τους στα social media είτε σε μια πειραματική ομάδα που περιοριζόταν στη χρήστη του Facebook, Snapchat και Instagram για 10 λεπτά ανά πλατφόρμα την ημέρα.

Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μεταξύ τους screenshots από τις μπαταρίες των iPhone τους ώστε να δώσουν στους ερευνητές τις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις δεδομένων για κάθε συμμετέχων. Με αυτά τα στοιχεία, η Χαντ εξέτασε έπειτα επτά παραμέτρους των ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φόβου για τη μη χρήση κοινωνικών δικτύων, του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

Εδώ είναι το νόημα: η χρήση λιγότερου χρόνου στα κοινωνικά δίκτυα από ό,τι θα έκαναν κανονικά, οδηγεί σε σημαντική μείωση τόσο της κατάθλιψης όσο και της μοναξιάς. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στους ανθρώπους που ήταν πιο καταθλιπτικοί όταν μπήκαν στη μελέτη, υποστηρίζει η Χαντ.

Επίσης, τονίζει ότι τα ευρήματα δεν δείχνουν ότι τα άτομα ηλικίας 18 έως 22 ετών πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εντελώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα, η μελέτη δομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιλαμβάνει μη ρεαλιστικούς στόχους. Η έρευνά της ωστόσο, υποστηρίζει την ιδέα ότι θα ήταν ωφέλιμο να περιορισθεί ο χρόνος που περνάμε μπροστά από μία οθόνη.

Παρά τις προειδοποιήσεις για το χρόνο χρήσης των κοινωνικών δικτύων και παρότι η μελέτη δεν καθορίζει τον βέλτιστο χρόνο που πρέπει να ξοδεύουν οι χρήστες σε αυτές τις πλατφόρμες ή τον καλύτερο τρόπο για να τις χρησιμοποιήσουν, η Χαντ λέει ότι τα ευρήματα προσφέρουν δύο σχετιζόμενα συμπεράσματα που θα ωφελούσαν οποιονδήποτε χρήστη των social media τα ακολουθούσε.

Πρώτα απ’ όλα, μειώνονται οι ευκαιρίες για κοινωνική σύγκριση. Όταν δεν απορροφάστε από τα social media που απλά θέλουν να σας “ψαρέψουν”, αφιερώνετε στην πραγματικότητα περισσότερο χρόνο σε πράγματα που είναι πιο πιθανό να σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα για τη ζωή σας.

Δεύτερον, προσθέτει, επειδή αυτά τα κοινωνικά δίκτυα θα παραμείνουν στη ζωή μας είναι καθήκον της κοινωνίας να κατανοήσει και να υποδείξει ωφέλιμους τρόπους χρήσης που να περιορίζουν τις επιβλαβείς συνέπειες.

Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα, να αφήσετε το τηλέφωνο κάτω και να συναναστραφείτε με τους ανθρώπους στη ζωή σας, καταλήγει η Χαντ.


Πηγή: Melissa G. Hunt et al, No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression, Journal of Social and Clinical Psychology (2018). DOI: 10.1521/jscp.2018.37.10.751
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια