PsychologyNow Team

Η εκδήλωση του κοινωνικού άγχους στο Facebook

Η εκδήλωση του κοινωνικού άγχους στο Facebook

PsychologyNow Team

Για πολλούς ντροπαλούς ανθρώπους, τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και αποτελούν ένα τρόπο κοινωνικοποίησης, χωρίς να απαιτούν την απρόβλεπτη αμεσότητα που προϋποθέτει μία απευθείας συνάντηση.


Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά ανήσυχοι προδίδουν την αμηχανία τους στο Facebook, όπως θα έκαναν και στις συναναστροφές τους στον πραγματικό κόσμο. Οι ερευνητές Γουίντμαν και Λέβινσον είπαν ότι ανακάλυψαν τρόπους με τους οποίους οι κοινωνικά ανήσυχοι άνθρωποι θα μπορούσαν να κρύψουν τη νευρικότητα τους και να προσελκύσουν περισσότερους φίλους διαδικτυακά.

Στην έρευνα για τη μέτρηση του κοινωνικού άγχους συμμετείχαν εβδομήντα επτά μαθητές (μέσης ηλικίας 19 ετών, εκ των οποίων το 77% ήταν γυναίκες). Εκείνοι που πήραν υψηλότερη βαθμολογία ήταν όσοι συμφωνούσαν με δηλώσεις του τύπου «έχω δυσκολία να μιλάω με άλλους ανθρώπους» και «έχω άγχος στις κοινωνικές μου συναναστροφές». Όταν οι μαθητές εγκατέλειψαν το χώρο της έρευνας, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν τις σελίδες τους στο Facebook.

 

Τι αποκαλύπτουν οι σελίδες προφίλ

Πολλές πτυχές των σελίδων των μαθητών, είχαν άμεση σχέση με τις βαθμολογίες των τεστ τους για το κοινωνικό άγχος. Όπως ήταν αναμενόμενο, εκείνοι που είχαν λιγότερους φίλους στο Facebook είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στο τεστ, το ίδιο και όσοι δήλωναν την κατάσταση της σχέσης τους ως «ελεύθερος/η» (σε αντιπαράθεση με παντρεμένος/η ή με άγνωστη κατάσταση σχέσης) καθώς και εκείνοι των οποίων η σελίδα δεν είχε καμία ενημέρωση για την κατάστασή τους (ένα σημάδι έλλειψης αυτο-αποκάλυψης).

Οι δείκτες αυτοί αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό σημάδια κοινωνικού άγχους στην πραγματική ζωή. Είναι αποδεδειγμένο για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που έχουν κοινωνικό άγχος μοιράζονται λιγότερες πληροφορίες και προσωπικές ιστορίες με τους συνομιλητές τους.

Οι άνθρωποι που διακατέχονται από μία μορφή κοινωνικού άγχους λοιπόν, προδίδουν σημάδια της προσωπικότητάς τους στις σελίδες τους στο Facebook, αλλά μπορεί ένας παρατηρητής να αναγνωρίσει αυτά τα σημάδια κοιτάζοντας απλά τη σελίδα τους;

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδειξαν τις σελίδες Facebook κάποιων μαθητών σε έξι άλλους μαθητές και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν το κοινωνικό άγχος των ιδιοκτητών των σελίδων (εάν οι φοιτητές αναγνώριζαν κάποιον από τους ανθρώπους μέσα από τις σελίδες του Facebook τότε απέφευγαν να τις αξιολογήσουν).

Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια μέτρια συσχέτιση μεταξύ των αξιολογήσεων του κοινωνικού άγχους από τους παρατηρητές και των αξιολογήσεων από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των σελίδων του Facebook. Οι παρατηρητές αναγνώρισαν αμέσως κάποια στοιχεία, όπως η έλλειψη φίλων στο Facebook. Υπήρξαν όμως και άλλα στοιχεία τα οποία και παρερμήνευσαν.

Για παράδειγμα, έτειναν να αξιολογούν τις σελίδες Facebook που είχαν λίγες φωτογραφίες και λίγους φίλους στις φωτογραφίες προφίλ, ως ενδείξεις κοινωνικής ανησυχίας, ακόμα κι αν κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν σχετιζόταν στην πραγματικότητα με τις αξιολογήσεις του κοινωνικού άγχους από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.

Οι παρατηρητές δεν κατάφεραν επίσης να αντιληφθούν τη σημασία της έλλειψης της αυτο-αποκάλυψης ή της συντροφικής κατάστασης των κατόχων των σελίδων.

Δυστυχώς, μερικά από τα αποκαλυπτικά σημάδια του κοινωνικού άγχους, μπορεί να οδηγήσουν τους ντροπαλούς ανθρώπους να δείχνουν περίεργοι, δημιουργώντας έτσι μια αρνητική εντύπωση στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται–αυτό που οι ίδιοι φοβούνται περισσότερο.

Αυτές οι νέες αποκαλύψεις δείχνουν ότι το ίδιο πρόβλημα μπορεί να είναι αισθητό και στο Facebook, παρ’ όλα αυτά υποδεικνύουν ένα τρόπο για να βοηθηθούν οι ντροπαλοί άνθρωποι,παρουσιάζονταςτα στοιχεία που κάποιος ξένος μπορεί να εκλάβει ως ενδείξεις  κοινωνικής αμηχανίας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα άτομα που διακατέχονται από αυτή τη μορφή κοινωνικού άγχους «μπορεί να επωφεληθούν από παρεμβάσεις που αποσκοπούν στο να τους ωθήσουν να γίνουν φίλοι με περισσότερα άτομα στο Facebook, να δημοσιεύσουν περισσότερες φωτογραφίες τους και να επιλέξουν μια φωτογραφία προφίλ που να απεικονίζει και την παρουσία φίλων. Το σύνολο των παρεμβάσεων θα μπορούσε να κάνει άλλους χρήστες του Facebook να τους δουν περισσότερο θετικά ως πιθανούς φίλους».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...