PsychologyNow Team

Σκεφτείτε ξανά πριν πατήσετε «Δημοσίευση» στα κοινωνικά δίκτυα

Σκεφτείτε ξανά πριν πατήσετε «Δημοσίευση» στα κοινωνικά δίκτυα

PsychologyNow Team

Τα πλεονεκτήματα της φειδωλής κοινοποίησης στα κοινωνικά δίκτυα.


Για τους περισσότερους ανθρώπους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν από τους πιο εύκολους τρόπους επικοινωνίας με τους ανθρώπους που τους είναι σημαντικοί. Μια πρόσφατη μελέτη του Pew Research Center διαπίστωσε ότι οχτώ στους 10 κατοίκους των ΗΠΑ έχει λογαριασμό στο Facebook. Από αυτούς, ένα ποσοστό 32% έχει λογαριασμό και στο Instagram και το 24% και στο Twitter. Οι αριθμοί αυτοί όχι απλά δεν φαίνεται να μειώνονται στο ελάχιστο, αλλά παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση, καθώς μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό χρήσης αυξήθηκε κατά 5%.

Σκεπτόμενοι τις πραγματικές σχέσεις, κατασκευάζουμε έναν διαδικτυακό εαυτό, ο οποίος μας επιτρέπει να σχετιζόμαστε με τους άλλους με έναν εντελώς καινούργιο τρόπο. Ωστόσο, η «κοινωνικά αποδεκτή» συμπεριφορά δεν διαφέρει στον διαδικτυακό χώρο από την πραγματική ζωή. 

Το διαδικτυακό σχετίζεσθαι και η επιρροή του στην ποιότητα των σχέσεων μακρυά από αυτό, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή και την ψυχική υγεία. Το «μοίρασμα», η έκθεση δηλαδή των καλών και κακών συνθηκών της ζωής μας με τους ανθρώπους που νοιαζόμαστε περισσότερο, είναι αυτό που μας φέρνει κοντά και μας δένει μαζί τους.

Οπότε, είναι εξίσου σημαντικές οι διαδικτυακές σχέσεις;

Ο Paul Booth υποστηρίζει ότι «η αλληλεπίδραση με ανθρώπους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζονται από έναν αδύναμο δεσμό, δηλαδή δεν αισθανόμαστε το ίδιο συνδεδεμένοι με τον άλλον που γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στην άλλη πλευρά της σύνδεσης, σε σχέση με εκείνον που έχουμε ακριβώς απέναντί μας».

Την πρόταση αυτή είναι σημαντικό να την έχουμε στο νου μας κάθε φορά που επιθυμούμε να μοιραστούμε μια προσωπική για τον εαυτό μας ή την ζωή μας. Έτσι και αλλιώς οι σχέσεις που συνάπτουμε είτε στην πραγματική ζωή είτε στο διαδίκτυο, έχουν στόχο να μας κάνουν να νιώθουμε καλά και να προωθούν έναν υγιή τρόπο αλληλεπίδρασης.

Παρακάτω παρέχονται κατευθύνσεις για την πιο ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα στον χώρο των μέσω κοινωνικής δικτύωσης:

1. Μην ανεβάζετε προσωπικές πληροφορίες όταν είστε συναισθηματικά ευάλωτοι.

Κάποια στιγμή στην ζωή μας όλοι οι άνθρωποι έχουμε πει ή έχουμε κάνει πράγματα πάνω στον θυμό μας που μετά μετανιώσαμε και ευχηθήκαμε να μην είχαν συμβεί. Αυτά τα πράγματα είναι πιο δύσκολο να τα διαγράψουμε, όταν ήδη τα έχουμε ανεβάσει σε κάποια διαδικτυακή σελίδα.

Όταν βρισκόμαστε σε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση, η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Όλοι σχεδόν έχουμε τσακωθεί στα κοινωνικά δίκτυα και γνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Συνήθως, επικρατούν δυσάρεστα και προσβλητικά σχόλια και μια ρητορική που μας αφήνει ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Αντί λοιπόν να μπείτε στην διαδικασία να απαντήσετε στο σχόλιο ενός φίλου, δώστε λίγο χρόνο και χώρο στον εαυτό σας και επεξεργαστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.

 

2. Συζητήστε τις διαφορές σας μέσω προσωπικών μηνυμάτων.

Αν έχετε την ανάγκη να απαντήσετε σε κάποιο προσβλητικό σχόλιο κάποιου φίλου σας, φροντίστε να το κάνετε μέσω προσωπικού μηνύματος ή τηλεφώνου και όχι δημόσια. Η άμεση ανταπόκριση και συζήτηση των προβλημάτων είναι η καλύτερη επιλογή για την επίλυσή τους. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την εμπλοκή των ανθρώπων στη συζήτηση και απευθύνεστε μόνο σε εκείνους που εμπλέκονται πραγματικά.

 

3. Προετοιμαστείτε για τα αρνητικά σχόλια.

Πριν εμπλακείτε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρωτήστε τον εαυτό σας «Είμαι έτοιμος να διαχειριστώ τα αρνητικά σχόλια που θα λάβω;». Αν πιστεύετε ότι θα σας δημιουργήσουν εκνευρισμό και θυμό, να είστε προσεκτικοί με το τι επιλέγετε να μοιράζεστε με τους άλλους. Προτιμήστε να στείλετε μήνυμα ή να μιλήσετε στο τηλέφωνο με κάποιον φίλο σας για όλα αυτά που νιώθετε και σας απασχολούν.

 

4. Προστατέψτε την ιδιωτικότητά σας.

Είναι σημαντικό να σκέφτεστε ότι τα πράγματα που επιλέγετε να προβάλλετε στους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας, είναι πολύ εύκολο να βρεθούν. Συχνά, πολλοί εργοδότες ψάχνουν τους λογαριασμούς των αιτούντων για να συλλέξουν πληροφορίες για αυτόν. Συνεπώς, «το μοίρασμα» δεν επηρεάζει μόνο τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και τις επαγγελματικές ή εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Μια συμβουλή για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες είναι να μοιράζεστε τις προσωπικές σας στιγμές μόνο μέσω προσωπικής επαφής ή τηλεφώνου.

 

5. Ο καταιγισμός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο εθισμός στο διαδίκτυο.

Η καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου ορίζεται ως η υπερβολική χρήση με αποτέλεσμα την δυσκολία διατήρησης της λειτουργικότητας στην καθημερινή ζωή. Αν και ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα σε κάποιο διαγνωστικό εγχειρίδιο, ως μια ξεχωριστή διαγνωστική οντότητα, η υπερβολική χρήση και οι επιπτώσεις της στον συναισθηματικό τομέα έχουν ευρέως διερευνηθεί. Βάσει της βιβλιογραφίας, μερικά από τα συμπτώματα που παρατηρούνται σε άτομα με υπερβολική χρήση του διαδικτύου είναι η διαταραχή στην συγκέντρωση, η συναισθηματική αποστασιοποίηση και τα έντονα εξαρτητικά συμπτώματα, που προσομοιάζουν με εκείνα της εξάρτησης από ουσίες.

Έχοντας λοιπόν ως γνώμονα τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρούμε μια καλή ισορροπία μεταξύ των σχέσεων της πραγματικής και διαδικτυακής ζωής μας.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...