PsychologyNow Team

H κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία σας

H κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία σας

PsychologyNow Team

Τα κοινωνικά δίκτυα ήρθαν και θα παραμείνουν. Προσφέρουν έναν πολύ καλό τρόπο για να συνδεθείτε με τους άλλους, αλλά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις κοινωνικές ανησυχίες που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο. Εσείς για ποιο λόγο τα χρησιμοποιείτε;


Μπορούμε να μάθουμε πολλά για τους ανθρώπους μέσα από τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα social media. Για παράδειγμα, η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στο Twitter μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Οι αναλύσεις των αναρτήσεων του Facebook δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ζεστές από ό,τι οι άνδρες, αλλά εξίσου δυναμικές και οι άνθρωποι με υψηλή εξωστρέφεια τείνουν να εκφράζουν θετικά συναισθήματα, ενώ αυτοί με νευρωτικές τάσεις είναι πιο πιθανό να γράψουν για το αίσθημα της μοναξιάς και της κατάθλιψης.

Το τελευταίο διάστημα εγείρονται ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ψυχική υγεία, ιδίως στους νέους.

Η συχνότητα εμφάνισης του cyberbullying, του sexting και της θυματοποίησης έχει αυξηθεί. Οι άνθρωποι διαχειρίζονται τα προφίλ τους, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας τέλειας ζωής, ενώ κρύβουν πραγματικά προβλήματα που μπορεί να έχουν. Παρά το γεγονός ότι έχουν χιλιάδες «φίλους», μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται εντελώς μόνοι.

Οι δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιηθούν ως ανιχνευτές σημαδιών της ψυχικής ασθένειας, αντικατοπτρίζονται στην εφαρμογή ενός προγράμματος παρακολούθησης αυτοκτονιών του Facebook.

 

Τι πρέπει να προσέξετε όταν χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Υπάρχει κάποιος τρόπος για να δείτε εάν η χρήση που κάνετε στα social media είναι υγιής ή αντανακλαστική των υποβοσκουσών προβλημάτων της ψυχικής υγείας σας;

Ερευνητές πραγματοποίησαν πρόσφατα μια συστηματική ανασκόπηση 70 διαφορετικών μελετών που συνέδεαν τη χρήση των social media με την κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχική ευεξία. Όπως αποδεικνύεται, τα social media δεν είναι ούτε απολύτως ωφέλιμα είτε επιβλαβή αλλά εξαρτάται από τη χρήση που κάνετε.

Αν ανησυχείτε για τη χρήση που κάνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακάτω θα δείτε μερικές πτυχές που πρέπει να προσέξετε.

 

1. Περιεχόμενο και ύφος

Ένα από τα βασικά πράγματα που διακρίνουν τους χρήστες με υψηλή ευεξία σε σχέση με τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος, ήταν αυτό που έγραφαν και ο τρόπος που το έγραφαν.

Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μια πολύ πιο αρνητική γλώσσα, αντικατοπτρίζοντας τα πράγματα που πήγαιναν στραβά ή διαμαρτύρονταν για τη ζωή ή άλλους ανθρώπους. Αναρτούσαν θυμωμένες σκέψεις και συναισθήματα.

Μόλις γράψετε ένα κείμενο για ανάρτηση, αφιερώστε μερικά λεπτά και διαβάστε το. Ποιός είναι ο τόνος του; Σκεφτείτε τους τρόπους που μπορείτε να επικεντρωθείτε σε μερικά από τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας, όχι μόνο τα αρνητικά.

 

2. Ποιότητα

Μετά από μια συζήτηση με έναν φίλο μας, ορισμένες φορές νιώθουμε πραγματικά καλά ενώ άλλες φορές όχι.

Ομοίως, βρέθηκε ότι η ποιότητα των αλληλεπιδράσεων στα social media έχει μεγάλη διαφορά. Η κατάθλιψη σχετίζεται με αρνητικές αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, όταν είστε πιο επικριτικοί, όταν απορρίπτετε τους άλλους ή αισθάνεστε ότι οι άλλοι σας κρίνουν καθώς και με την εχθρότητα που δείχνετε στα λόγια σας.

Αντιθέτως, όταν υποστηρίζετε και ενθαρρύνετε τους άλλους και νιώθοντας ότι και εκείνοι σας υποστηρίζουν, τότε αυτή η διάδραση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλά.

 

3. Ο χρόνος που ξοδεύετε παραμένοντας συνεδεδεμένοι στο διαδίκτυο

Μια πρόσφατη έρευνα της Αυστραλίας βρήκε τους ενήλικες να δαπανούν πάνω από δύο ώρες την ημέρα, χρησιμοποιώντας τα social media. Διαπίστωσε, επίσης, ότι περισσότερο από το 50% των νέων είναι καθημερινά πολύ ενεργοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το ένα τέταρτο εξ αυτών να αναφέρει ότι είναι συνεχώς συνδεδεμένο.

Στην αξιολόγησή μας, μερικές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι χρήστες με κατάθλιψη αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, ενώ άλλες μελέτες ήταν δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, καμία μελέτη δεν διαπίστωσε ότι οι χρήστες ένιωθαν καλά όταν ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο.

Αυτό είναι κάτι για να έχετε υπ’ όψιν σας καθώς οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο συνδεδεμένοι με τις συσκευές τους. Πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν το φόβο ότι θα χάσουν κάτι από τις ενημερώσεις των φίλων τους και έτσι βρίσκονται συνεχώς συνδεδεμένοι. Πράγματι, στην αξιολόγησή μας βρήκαμε ότι η αίσθηση εθισμού στα social media συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Βλέπουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η απλούστευση της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών του χρόνου εκτός διαδικτύου, παρουσιάζει οφέλη για την υγεία και την ευημερία.

Εάν ανησυχείτε για το πόσο χρόνο περνάτε στο διαδίκτυο, σκεφτείτε να απομακρυνθείτε από τα social media για λίγες μέρες.

 

4. Παθητική χρήση έναντι της ενεργής

Ορισμένοι άνθρωποι δημοσιεύουν πολλές ενημερώσεις, παρέχοντας λεπτομερείς περιγραφές της ζωής τους. Άλλοι διαβάζουν τις ειδήσεις, κάνοντας «Like» σε αναρτήσεις και περνώντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε άλλους.

Στην αξιολόγησή μας μας, η απλή ανάγνωση μηνυμάτων και η περιήγηση των news feeds, δεν επηρέαζε θετικά ή αρνητικά την ευημερία.

Η διαφορά ήταν για τους ενεργούς χρήστες: εκείνοι που δημοσίευαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και απαντούσαν σε άλλους. Οι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη δημοσίευαν πολύ αρνητικό περιεχόμενο. Όσοι ήταν ευχαριστημένοι ασχολούνταν ενεργά με άλλους χρήστες, μοιραζόμενοι τις ζωές τους.

 

5. Κοινωνικές συγκρίσεις

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν την ευκαιρία να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους, για καλό και για κακό.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούνται αρκετές ομάδες υποστήριξης που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατευθυνθείτε προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία του Strengths Challenge χρησιμοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ψάξουν για τα καλά πράγματα στον εαυτό τους και τους συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας.

Όμως μπορεί επίσης να είναι αρκετά άσχημο για εσάς, όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Τα καταθλιπτικά άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν τους άλλους ανθρώπους ως καλύτερους από εκείνους. Ο φθόνος παίζει ένα ιδιαίτερα καταστροφικό ρόλο.

Αν νιώσετε να ζηλεύετε τους φίλους αλλά και άλλους ανθρώπους στο δίκτυό σας, τότε αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να αποσυνδεθείτε και να βρείτε άλλες πηγές για να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση σας.

 

6. Κίνητρα

Γιατί χρησιμοποιείτε τα social media; Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τα social media για να συνδεθούν με τους φίλους τους, ανέφεραν ότι η χρήση τους συνέβαλε στην ευεξία τους.

Αντίθετα, όσοι είχαν κατάθλιψη ζητούσαν κοινωνική στήριξη μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αισθάνονταν σαν οι φίλοι τους να τους απογοήτευαν.

Θα σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό αν αισθάνεστε μοναξιά και προσπαθείτε να γεμίσετε ένα κενό μέσω των κοινωνικών δικτύων.

 

Ρίξτε μια ματιά στον εαυτό σας

Τα κοινωνικά δίκτυα θα παραμείνουν. Προσφέρουν έναν πολύ καλό τρόπο για να συνδεθείτε με τους άλλους, αλλά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις κοινωνικές ανησυχίες που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο.

Οπότε, πώς μπορείτε να κάνετε την καλύτερη δυνατή χρήση των social media; Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε το πώς τα social media κάνουν εσάς ή την οικογένειά σας και τους φίλους σας να αισθάνεστε. Είναι μια θετική προσθήκη στη ζωή σας ή σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα, ξοδεύοντας χρόνο και ενέργεια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε με άλλους τρόπους;

Ένας απολογισμός των συνηθειών σας, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε εκείνους τους τρόπους χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θα σας κρατήσουν ψυχικά υγιείς.


Πηγή: weforum.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...