PsychologyNow Team

Πόσο καλά γνωρίζετε τους φίλους σας στο Facebook ;

Πόσο καλά γνωρίζετε τους φίλους σας στο Facebook ;

PsychologyNow Team

Εγώ δεν την γνώριζα, αλλά μου είπε ότι κατάγεται από το ίδιο μέρος που κατάγομαι και εγώ και ήθελε να γίνει φίλη μου στο Facebook.


Έτσι έκανα αυτό που πολλοί από εμάς κάνουμε: αποδέχθηκα το αίτημα φιλίας της.

Αποδείχθηκε ότι ήθελε να βγούμε και να περάσουμε όμορφα. Και εμένα μου αρέσει να περνάω καλά, αλλά μόνο με ανθρώπους που γνωρίζω.

Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ... Πόσο καλά γνωρίζουμε τους φίλους μας στο Facebook; Αν είστε σαν κι εμένα ή το μέσο χρήστη του Facebook, η απάντηση μπορεί να είναι αυτή που έχετε υποψιαστεί εδώ και καιρό: όχι και τόσο καλά.

Στον πραγματικό κόσμο, αν σας δείξω μια φωτογραφία ενός από τους φίλους σας, είναι πολύ πιθανό ότι θα είστε σε θέση να μου πείτε το όνομά του. Αν όμως το κάνω αυτό στο Facebook;

Στην πραγματική ζωή γνωρίζουμε τους φίλους μας. Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους κάνουμε τακτικά παρέα, έχουμε πολλές κοινές εμπειρίες και είναι αυτοί στους οποίους στρεφόμαστε σε στιγμές ανάγκης για να μας ακούσουν. Πριν από το Facebook, όλοι γνώριζαν και κατανοούσαν τι συνεπάγεται μια φιλία.

Στη συνέχεια, το Facebook ήρθε μαζί και κατακρεούργησε το γνωστό όρο της φιλίας, για να εξυπηρετήσει τις δικές του προσπάθειες στον τομέα του μάρκετινγκ. Ξαφνικά, συνάδελφοι με τους οποίους είμασταν φιλικοί, αλλά όχι φίλοι, έγιναν φίλοι μας στο Facebook. Ακόμη και το αφεντικό μας ήθελε να συμμετάσχει. Και φυσικά, τα παιδιά μας. Πώς θα μπορούσαμε να μην γίνουμε «φίλοι» και με αυτά;

Παραδόξως, όμως, στο Facebook πολλοί άνθρωποι, γίνονται «φίλοι» με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν. Και εδώ είναι που το θέμα της κοινωνικής δικτύωσης καταρρέει.

 

 

Ο Croom μαζί με τους συνεργάτες του (2016) αποφάσισε να εξετάσει το φαινόμενο των φίλων του Facebook για να καθορίσει πόσους από αυτούς τους ανθρώπους ξέρουμε πραγματικά.

Όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν άμεσα, πόσοι από τους φίλους τους στο Facebook ήταν ξένοι και δεν γνώριζαν στον πραγματικό κόσμο, οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 4% (Manago et al., 2012) μέχρι 15% (Chou & Edge, 2012) υπονοώντας ότι οι συμμετέχοντες γνώριζαν μεταξύ 85% και 96% των φίλων τους από το Facebook στον πραγματικό κόσμο. Με βάση αυτό, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν προσωπικά τουλάχιστον το 85% των φίλων τους και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι σε θέση να τους ονομάσουν με μεγάλη ακρίβεια.

Οπότε, θα πρέπει να γνωρίζουμε τουλάχιστον το 85% των ανθρώπων που είναι φίλοι μας στο Facebook, έτσι δεν είναι;

Οι ερευνητές στη συνέχεια πήραν ένα δείγμα περισσοτέρων από 4.000 ανθρώπους για να παίξουν το online παιχνίδι «What’s Her Face(book)», το οποίο κατέληξε να παράγει 174.615 μαντεψιές του ονόματος ενός από τους φίλους τους στο Facebook. Ενώ ξεκίνησε ως μια πανεπιστημιακή μελέτη των φοιτητών κολεγίου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διέδωσαν το λόγο για τη μελέτη, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί ένα πολύ πιο διαφοροποιημένο δείγμα ενηλίκων από ό,τι οι επιστήμονες είχαν αρχικά προβλέψει.

Το παιχνίδι ήταν εύκολο. Έδειχναν στους συμμετέχοντες στη μελέτη φωτογραφίες των φίλων τους και τους ζητούσαν να τους ονομάσουν σε ένα διάστημα 90 δευτερολέπτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι έπαιξαν το παιχνίδι μία έως τέσσερις φορές (Μπορούσαν να το παίξουν όσο συχνά ήθελαν).

 

Δεν ξέρετε τα ονόματα των φίλων σας.

Αντί του 85% ή μεγαλύτερου ποσοστού που οι ερευνητές πίστευαν ότι οι φίλοι θα ήταν σε θέση να μαντέψουν σωστά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 72,7% των εικασιών τους ήταν σωστό. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους με τον οποίο είμαστε φίλοι στο Facebook στην πραγματικότητα δεν τον γνωρίζουμε καλά για να τον ονομάσουμε.

Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να μαντέψουν σωστά τα ονόματα από τις φίλες τους, παρά ονόματα ανδρών φίλων τους. Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να μαντέψουν σωστά ονόματα ανδρών φίλων τους παρά ονόματα από γυναίκες φίλες τους.

Φυσικά, όσους περισσότερους φίλους έχουν οι χρήστες του Facebook, τόσο χαμηλότερη απόδοση είχαν στο παιχνίδι. Εκείνοι που είχαν κάτω από 317 φίλους είχαν καλύτερη απόδοση, μαντεύοντας σωστά μεταξύ 77% (ανδρών) και 83% (γυναικών) των ονομάτων των φίλων τους. Αν είχαν πάνω από 840 φίλους, η ικανότητά τους να μαντέψουν σωστά κατρακύλισε σε μόλις πάνω από 64%.

 

Οι ερευνητές καταλήγουν με αυτήν την ειρωνική δήλωση:

Το ποσοστό επιτυχίας στην ονομασία του φίλου που βρέθηκε ότι είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο, δείχνει ότι ο ορισμός του «φίλου» πρέπει, αυτή τη στιγμή, να είναι ευέλικτος.

Εάν δεν μπορείτε να ονομάσετε το 30% των ατόμων που θεωρείτε ως φίλους, τότε είναι πιθανό αυτοί οι «φίλοι» να μην ταιριάζουν με κανένα από τα είδη των κοινωνικών κεφαλαίων - δέσιμο, διατήρηση και γεφύρωση σχέσεων – που έχουν βρεθεί σε μελέτες που εξέτασαν τα διαδικτυακά κοινωνικά κεφάλαια.

Πράγματι, η χρήση της λέξης «φίλος» στο Facebook είχε μία χαλαρή σημασία. Αυτό που αυτή η μελέτη δείχνει είναι ότι, κάπου μεταξύ 25 και 30% των ατόμων που έχουμε «φίλους» στο Facebook δεν πληρούν τον παραδοσιακό ορισμό της φιλίας. Συνεπώς, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να βασιστούμε στις συναισθηματικές και πνευματικές ανάγκες που συνήθως βασιζόμαστε σε φίλους.

 Θα προσπαθήσω να το θυμάμαι την επόμενη φορά που μια νεαρή ξένη γυναίκα από την παλιά μου πατρίδα, μου στείλει ξαφνικά ένα αίτημα φιλίας.


Πηγή: psychcentral.com

Πηγή έρευνας: Croom, C., Gross, B., Rosen, L.D., & Rosen, B. (2016). What’s Her Face(book)? How many of their Facebook “friends” can college students actually identify? Computers in Human Behavior. http://dx.doi.org/10.1016/j.chb.2015.11.015

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...