PsychologyNow Team

H Γαλλία θέλει να απαγορεύσει τα κινητά στα σχολεία

H Γαλλία θέλει να απαγορεύσει τα κινητά στα σχολεία

PsychologyNow Team
τέσσερα άτομα κρατάνε στα χέρια τους κινητά τηλέφωνα

Στη Γαλλία η νομοθεσία ήδη αναφέρει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους μέσα στις τάξεις. Το νέο ν/σ απαγορεύει τη χρήση τους σε όλους τους χώρους του σχολείου.


Τα εθισμένα στο κινητό τους παιδιά της Γαλλίας θα αναγκαστούν να το αποχωριστούν στο σχολείο, βάσει του νομοσχεδίου που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, χαρακτηρίζοντάς το «μέτρο αποτοξίνωσης» για να καταπολεμηθούν ο σχολικός εκφοβισμός και η διάσπαση προσοχής των μαθητών. Ο υπουργός ελπίζει το νομοσχέδιο να εγκριθεί γρήγορα από την Εθνοσυνέλευση, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η χρήση των κινητών απαγορεύεται στις σχολικές αυλές, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και οπουδήποτε αλλού στους σχολικούς χώρους. Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2010 αναφέρει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους μέσα στις τάξεις.

Περισσότερο από το 90% των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω στη Γαλλία έχει κινητό τηλέφωνο, τονίζεται στο νομοσχέδιο.

Η απόφαση της Γαλλίας έχει προκαλέσει συζήτηση και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, για το αν θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Παρισιού. Τα κινητά τηλέφωνα είναι μια τεχνολογική πρόοδος, όμως δεν μπορούν να μονοπωλούν τις ζωές μας, τόνισε ο Μπλανκέ στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI. Δεν μπορείς να κινηθείς σε ένα κόσμο τεχνολογίας, αν δεν μπορείς να διαβάσεις, να γράψεις, να μετρήσεις, να σεβαστείς τους άλλους και να εργαστείς σε μια ομάδα, πρόσθεσε.

Και για καθηγητές

Βάσει της πιο πρόσφατης τροποποίησης του νομοσχεδίου από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος η απαγόρευση θα αφορά και τους καθηγητές. Ωστόσο, ο Μπλανκέ εκτίμησε ότι αυτή η προσθήκη δεν θα περάσει, επισημαίνοντας: Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο.

Hδη, κάποιοι καθηγητές έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους, όπως ο Στεφάν Κροσέ γενικός γραμματέας του συνδικάτου των καθηγητών UNSA, ο οποίος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι αποτελεί προσβολή προς τους ενήλικες, αλλά και κίνδυνο για την ασφάλεια.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν ότι η χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει επιδεινώσει τον σχολικό εκφοβισμό, έχει διευκολύνει την πρόσβαση στην πορνογραφία και έχει περιορίσει τις κοινωνικές δεξιότητές τους.

Ο αριστερός βουλευτής Ερβέ Σολινιάκ υπογράμμισε ότι τα παιδιά είναι εθισμένα από τα κινητά τους τηλέφωνα και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στις σπουδές τους, ενώ οι βουλευτές κάθονταν στη συνεδρίαση πληκτρολογώντας αδιάκοπα στα κινητά τους. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο με ποιο τρόπο τα σχολεία θα μπορούν να επιβάλουν τη νέα νομοθεσία. Κάποιοι είπαν τα παιδιά να κλειδώνουν τα κινητά τους σε ντουλάπια. Ωστόσο, κάποια σχολεία παραπονέθηκαν ότι η εγκατάσταση ντουλαπιών είναι ακριβή, μη πρακτική και η αστυνόμευση είναι δύσκολη.


Πηγή: kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Σχετικά Άρθρα

Βρείτε μας στα...