PsychologyNow Team

Η εκτεταμένη χρήση των smartphones και η επίδρασή της στις γνωστικές ικανότητες

Η εκτεταμένη χρήση των smartphones και η επίδρασή της στις γνωστικές ικανότητες

PsychologyNow Team

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, υποστηρίζει ότι η χρήση smartphone συσκευών συνδέεται με έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων και πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει σημαντικά τις μαθηματικές ικανότητες.


Το ενδιαφέρον μου για τα smartphones, ξεκίνησε όταν παρατήρησα ότι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, βίωναν αλλαγές στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή έπειτα από την κυκλοφορία αυτών των συσκευών, λέει ο Aviad Hadar του Πανεπιστημίου Ben-Gurion.

Άλλωστε δεν είναι μυστικό ότι τέτοιου είδους συσκευές επηρεάζουν την προσοχή και σχετίζονται με ένα μεγάλο εύρος ψυχολογικών και φυσιολογικών φαινομένων. Όταν ξεκίνησα την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, το 2013, δεν κατάφερα να εντοπίσω κάποια μελέτη που να εστιάζει συγκεκριμένα στη σχέση της χρήσης smartphones και των γνωστικών και συμπεριφορικών αλλαγών. Έτσι σκέφτηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον να δοκιμάσω να γεφυρώσω αυτό το χάσμα.

Το δείγμα της έρευνας1 αποτέλεσαν 51 άτομα, εκ των οποίων τα 16 ήταν χρήστες smartphones και τα 35 δεν χρησιμοποιούσαν τέτοιες συσκευές. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι τα άτομα που έκαναν εκτεταμένη χρήση παρουσίασαν δυσκολία στην ακρίβεια απλών αριθμητικών προβλημάτων. Επίσης, παρουσίασαν αυξημένη παρορμητικότητα και κοινωνική ανησυχία από εκείνα που δεν χρησιμοποιούν smartphones. Ως προς την εγκεφαλική δραστηριότητα φάνηκε ότι στους χρήστες υπάρχει μειωμένη ευερεθιστότητα.

Σε ένα follow-up πείραμα, οι ερευνητές έδωσαν σε 12 μη χρήστες μια συσκευή για 3 μήνες και τους συνέκριναν με 16 μη χρήστες. Τα άτομα με smartphones παρουσίασαν σημαντική μείωση στην αριθμητική ακρίβεια.

Ο Hadar υποστηρίζει ότι «η εκτεταμένη χρήση smartphones συσκευών προκαλεί αλλαγές στις γνωστικές μας ικανότητες, με κάποιες από αυτές  να είναι αρνητικές, αλλά κάποιες άλλες θετικές. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα ήταν αυτό της αύξησης της κοινωνικής ανησυχίας, το οποίο παρατηρήθηκε έντονα στους χρήστες».  

Όσον αφορά στους περιορισμούς της έρευνας, ο ίδιος δήλωσε «Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί στην ερευνητική μας προσπάθεια. Πρώτον, το μέγεθος του δείγματος, στην δεύτερη έρευνα, είναι μικρό. Επίσης, o δείκτης effect size είναι μικρός έως μέτριος, γεγονός που οφείλεται στην δυσκολία εύρεσης ατόμων που δεν χρησιμοποιούν smartphones και δέχθηκαν να υποβληθούν σε θεραπεία ενδοκρανιακής μαγνητικής διέγερσης. Ο συγκεκριμένος ερευνητικός σχεδιασμός, αυτή τη στιγμή, είναι απίθανός εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης δείγματος. Είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση των συμπεριφορικών αλλαγών στην περιορισμένη έκθεση, με μεγαλύτερο δείγμα.

Άλλος ένας περιορισμός της έρευνας αφορά στην έλλειψη τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τις νευροβιολογικές μεταβολές που αφορούν στις παρατηρούμενες συμπεριφορικές επιδράσεις. Τέλος, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε τα μοτίβα που είχαν αναπτύξει οι μη χρήστες με τις παλιές συσκευές. Ως εκ τούτου, δεν είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποιοι από αυτούς να έκαναν εκτεταμένη χρήση παλιών κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η χρήση περιορίζονταν εντός φυσιολογικών πλαισίων και δεν ξεπερνούσε την σημερινή χρήση των smartphones.  


Aπόδοση: Άννα Αποστολίδου, Κλινικός Ψυχολόγος
Έρευνα: Answering the missed call: Initial exploration of cognitive and electrophysiological changes associated with smartphone use and abuse

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...