PsychologyNow Team

Το "sexting" αποτελεί ένδειξη της σεξουαλικής ανάπτυξης των εφήβων

Το "sexting" αποτελεί ένδειξη της σεξουαλικής ανάπτυξης των εφήβων

PsychologyNow Team

Το «sexting», ή αλλιώς η ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου μεταξύ εφήβων είναι μέρος της εφηβικής σεξουαλικής ανάπτυξης και δεν συγκαταλέγεται απαραίτητα στους κινδύνους για τους έφηβους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη έρευνα σχετικά με την ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων μεταξύ εφήβων, ή με την ανταλλαγή εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου με ηλεκτρονικά μέσα και τη μελλοντική σεξουαλική δραστηριότητα.   

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το «sexting» ίσως προηγείται της σεξουαλικής επαφής σε ορισμένες περιπτώσεις και παγιώνει την ιδέα ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αξιόπιστο σημάδι εφηβικής σεξουαλικής δραστηριότητας. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχετισμό ανάμεσα στο sexting και σε μελλοντική ριψοκίνδυνη συμπεριφορά με την πάροδο των ετών, συμπέρασμα που μπορεί να υποδηλώνει ότι το sexting είναι μέρος της ανάπτυξής τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του παρόντος εγγράφου αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης εξαετούς έρευνας μιας εθνοτικά διαφοροποιημένης ομάδας εφήβων μαθητών του νοτιοανατολικού Τέξας με επικεφαλής τον Τζεφ Τεμπλ, αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Οι έφηβοι στην εν λόγω έρευνα συμπλήρωναν κατά καιρούς ανώνυμα ερωτηματολόγια, εξηγώντας λεπτομερώς την ιστορία τους στο sexting, τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και άλλου είδους συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εξαετίας.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι το sexting στους έφηβους είναι αρκετά διαδεδομένο», δήλωσε ο Τζεφ Τεμπλ. «Για παράδειγμα, το sexting συχνά συνδέεται με άλλες τυπικές συμπεριφορές εφήβων όπως η χρήση ουσιών. Από την άλλη, δε συνδέεται ούτε με καλή ούτε με κακή ψυχική κατάσταση. Παρά τις αυξανόμενες γνώσεις επί του θέματος, όλες οι υπάρχουσες έρευνες μας δίνουν δείγματα ομάδων από νεαρά άτομα την ίδια χρονική περίοδο, αντί να ακολουθούν τους ίδιους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, είναι ασαφές κατά πόσον το sexting έπεται ή προηγείται της σεξουαλικής δραστηριότητας».

Ο Τεμπλ μαζί με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Hye Jeong Choi, εξέτασαν στοιχεία από το δεύτερο και το τρίτο έτος των ερευνών τους, με σκοπό να διαπιστωθεί αν το sexting στους εφήβους προέβλεπε σεξουαλική δραστηριότητα ένα χρόνο αργότερα. Διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ενεργοί όσοι ασχολούνταν με το sexting το προηγούμενο έτος ήταν ελαφρώς μεγαλύτερες, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους έφηβους. Ωστόσο, δε βρήκαν κάποια σύνδεση με μεταγενέστερες ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

 

Η επίδραση της αποστολής γυμνών φωτογραφιών στην σεξουαλική συμπεριφορά

Αυτή η μελέτη είναι επίσης πρωτοπόρα αναφορικά με τις διαφορές στην αποστολή γυμνών εικόνων και στη ζήτηση γυμνών εικόνων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σημαντικό μέρος της σχέσης ανάμεσα στο sexting και της σεξουαλικής συμπεριφοράς ήταν η εμπλοκή καθαυτή σε ένα τέτοιο μήνυμα και όχι τόσο η αποστολή ή η ζήτηση μιας γυμνής εικόνας.

«Το να είσαι παθητικός αποδέκτης ή να ζητάς ένα μήνυμα sexting δεν προϋποθέτει επίπεδο εξοικείωσης με τη σεξουαλικότητά μας», δήλωσε η Choi. «Η αποστολή μιας γυμνής φωτογραφίας μπορεί να επικοινωνεί στον αποδέκτη ένα επίπεδο άνεσης σε σχέση με τη σεξουαλική δραστηριότητα, να προωθεί επίσης την πεποίθηση ότι το σεξ είναι αναμενόμενο και να εξυπηρετεί την αύξηση της σεξουαλικής προσέγγισης. Όλα τα παραπάνω ενδεχομένως να αυξάνουν την πιθανότητα μελλοντικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Το sexting μπορεί να αποτελεί μια εναρκτήρια συμπεριφορά για επακόλουθες πραγματικές σεξουαλικές συμπεριφορές ή έναν τρόπο απόδειξης της ετοιμότητας κάποιου να περάσει σε επόμενο επίπεδο οικειότητας». 


Πηγή: Pediatrics

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...