PsychologyNow Team

Γιατί κοιτάμε το κινητό μας τόσο συχνά, ενώ θα έπρεπε να δουλεύουμε;

Γιατί κοιτάμε το κινητό μας τόσο συχνά, ενώ θα έπρεπε να δουλεύουμε;

PsychologyNow Team
άνδρας εργαζόμενος κοιτάζει το κινητό του συχνά ενώ θα έπρεπε να δουλεύει
Image credit:  Austin Distel / unsplash.com

Το κίνητρο είναι το στοιχείο-κλειδί της συμπεριφοράς μας για τη χρήση του κινητού μας.


Οι ψυχολόγοι ερευνούν γιατί το smartphone είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο μαζικού περισπασμού και διαπίστωσε ότι η χρήση του πιστεύουμε ότι μας βοηθά όταν νιώθουμε πλήξη και κούραση.

Είναι πολύ πιθανό ότι, ενώ διαβάζετε αυτό το κείμενο, κοιτάξατε το κινητό σας ή το πήρατε στο χέρι σας. Συχνά, αυτό γίνεται υποσυνείδητα. Οι άνθρωποι κάνουν παρόμοιες υποσυνείδητες επιλογές πολλές φορές κάθε μέρα. Οι ψυχολόγοι ερευνούν τι είναι αυτό που μας αναγκάζει να κοιτάξουμε το κινητό μας ενώ δουλεύουμε και βρήκε ότι η πλήξη και η κούραση μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Κίνητρο

Ο ερευνητής διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κοιτάξουν το κινητό τους όταν το κίνητρό τους για τη δουλειά μειώνεται.

Όταν η εργασία δεν είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, το κίνητρο είναι χαμηλό και, ως αποτέλεσμα, αρχίζουμε να νιώθουμε ανία ή κόπωση. Διαπιστώσαμε ότι αυτά τα συναισθήματα κάνουν τους ανθρώπους να είναι λιγότερο παραγωγικοί και να ασχολούνται με το κινητό τους για χαλάρωση. Όταν αναλαμβάνουν μια εργασία που τους κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον, είναι λιγότερο πιθανό να αποσπαστούν.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η παρουσία του smartphone από μόνη της αυξάνει την κούραση ή τη βαρεμάρα.

Παρατηρήσαμε ανθρώπους σε διάφορες δραστηριότητες στο εργαστήριο και βρήκαμε ότι κάποιοι άρχιζαν να νιώθουν κούραση πιο γρήγορα όταν το κινητό τους ήταν κοντά. Ωστόσο, η ενασχόληση με το κινητό μπορεί με τη σειρά της να αποδειχτεί βοηθητική στην ανάκτηση κινήτρου για τη συνέχιση της αρχικής δραστηριότητας. Όταν οι άνθρωποι βίωναν πολλή κούραση ή πλήξη, ένα σύντομο διάλειμμα με το κινητό τους βοηθούσε να συγκεντρωθούν καλύτερα μετά, αλλά αποδείχτηκε ανεπαρκές για εκείνους που ένιωθαν μόνο λίγη ανία ή κούραση, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να αντιμετωπίσετε το στρες του smartphone


Ειδοποιήσεις

Οι ειδοποιήσεις στο κινητό είναι σημαντικός περισπασμός, σύμφωνα με τον ερευνητή. Βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν το κινητό ενώ δούλευαν, συχνά κοιτούσαν τη συσκευή πολύ γρήγορα όταν λάμβαναν ειδοποιήσεις. Η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων ίσως βοηθάει, αν και οι ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι, ακόμα κι έτσι, οι άνθρωποι στρέφονται στο κινητό τους για να ελέγξουν αν χάνουν κάτι.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε τελείως αυτό τον τύπο περισπασμού, είναι να αφήσετε το κινητό στο σπίτι, μια λύση που βέβαια δεν είναι ιδανική.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος που παίζει το smartphone στη ζωή των ανθρώπων.

Προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε αν οι άνθρωποι συσχετίζουν το smartphone με ανταμοιβές, παρόμοια με το φαγητό ή το σεξ. Αν και οι χρήστες μας είπαν ότι αντλούν ικανοποίηση από τις εφαρμογές του κινητού και τις θεωρούν σημαντικές, αυτό δεν ήταν πάντα προφανές στη συμπεριφορά τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ευχαρίστηση που έπαιρναν από την ανάγνωση ενός κάπως βαρετού περιοδικού ήταν παρόμοια με την ευχαρίστηση που τους έδινε η χρήση του κινητού. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα κινητά είναι αυτά που αποσπούν την προσοχή ή αν απλώς θα στρεφόμασταν σε άλλες αποφευκτικές και αναβλητικές συμπεριφορές αν δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτά.

Το να κατανοήσουμε ποιοι άνθρωποι ή υπό ποιες συνθήκες οι άνθρωποι θεωρούν σημαντικές τις αλληλεπιδράσεις με το κινητό τους θα είναι το κλειδί για την πλήρη κατανόηση της συμπεριφοράς που σχετίζεται με το smartphone και τις θετικές και αρνητικές συνέπειές της, καταλήγουν οι ερευνητές.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...