banner2
psychologist-banner-2
thumb

H εικονική πραγματικότητα ελπίζει ότι θα βοηθήσει στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών

- Τεχνολογία
11 Μαρτίου 2017

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας.


Η εικονική πραγματικότητα συχνά συνδέεται με τα βιντεοπαιχνίδια και την ψυχαγωγία όμως πλέον οι εταιρείες εργάζονται επίσης για να την αξιοποιήσουν στις θεραπείες ψυχικών διαταραχών όπως η θεραπεία για τις φοβίες, του άγχους ή των εθισμών.

Μερικές φοβίες, για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη σταδιακή έκθεση του ασθενή στο χειρότερο φόβο του, είτε αυτός είναι αράχνες, ταξίδια με αεροπλάνο ή μικροί, κλειστοί χώροι.

banner1

vir real

Η TeleSoftas, μία λιθουανική εταιρεία που αναπτύσσει εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, πιστεύει ότι αυτή η θεραπεία έκθεσης μπορεί εύκολα να επιτευχθεί από την ασφάλεια του γραφείου ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, χρησιμοποιώντας τα εξαρτήματα της εικονικής πραγματικότητας.

«Με την εικονική πραγματικότητα, μπορείτε να δημιουργήσετε οπτικοακουστικές θεραπείες σε ένα ασφαλές περιβάλλον για ανθρώπους με φοβίες», δήλωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας.

Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος που φοβάται να κάνει μία δημόσια ομιλία, μπορεί να βρεθεί εικονικά απέναντι από ένα πλήθος ανθρώπων, στους οποίους θα απευθύνει μία ομιλία.

Η Psious, μια ισπανική startup, βρίσκεται επίσης σε ένα παρόμοιο τομέα. Οι θεραπείες της έκθεσης έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν το άτομο να εισέλθει σε καταστάσεις φόβου, είτε στον πραγματικό κόσμο είτε μέσω φανταστικών ασκήσεων.

«Σκεφτήκαμε ότι σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, έπρεπε να υπάρχει κάτι περισσότερο», δήλωσαν οι υπεύθυνοι της ισπανικής startup.

H εταιρία δημιουργήθηκε από τρία χρόνια, επειδή ένας από τους ιδρυτές της φοβόταν τις πτήσεις. Από τότε η εταιρεία αναπτύσσει εφαρμογές για ψυχοθεραπευτές οι οποίοι μπορούν να τις κατεβάσουν και να τις χρησιμοποιήσουν στα εξαρτήματα εικονικής πραγματικότητας. Ο ψυχολόγος στη συνέχεια επιλέγει το κατάλληλο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, όταν ο θεραπευόμενος με ίλιγγο εξοπλιστεί με τα εξαρτήματα, θα βρει ότι βρίσκεται σε έναν ανελκυστήρα που ανεβοκατεβαίνει σε έναν ουρανοξύστη.

Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή, ο ψυχολόγος μπορεί να ωθήσει τον ανελκυστήρα όλο και ψηλότερα ή να κάνει το πάτωμα του ανελκυστήρα διαφανές για να αυξήσει τη δυσκολία της άσκησης. Μπορούν επίσης να δουν αν πηγαίνει καλά ο ασθενής από το αν μπορεί, για παράδειγμα, να κοιτάξει κάτω.

Η Psious συγκέντρωσε κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ το 2015 και παρέχει την τεχνολογία σε περίπου 600 γιατρούς, κυρίως στην Ισπανία. Παράλληλα, διανύει σήμερα εννέα κλινικές δοκιμές με πανεπιστήμια για να συγκεντρώσει δεδομένα μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας.

Η TeleSoftas, εν τω μεταξύ, ελπίζει να είναι τελικά σε θέση να προσφέρει εικονικά περιβάλλοντα για τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, του μετα-τραυματικού συνδρόμου, του αλκοολισμού ή του καπνίσματος.


Πηγή: medicalxpress.com

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια