PsychologyNow Team

Το πρώτο Cyborg στον κόσμο είναι ένας καλλιτέχνης με αχρωματοψία

Το πρώτο Cyborg στον κόσμο είναι ένας καλλιτέχνης με αχρωματοψία

PsychologyNow Team

Το μέλλον είναι τώρα.


Ο Nηλ Χάρμπινσον μπορεί να «δει» σε περιβάλλον υπεριώδους ακτινοβολίας, χάρη σε ένα κερατινοειδές εμφύτευμα που ενισχύει την αντίληψη του φωτός και του δίνει υπερ-αισθήσεις.

Από την προσθετική έως τη φαρμακευτική, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αλλάξει τις σωματικές και διανοητικές ικανότητές του εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τώρα, με την ταχεία πρόοδο που παρουσιάζεται στην τεχνολογία, ορισμένοι άνθρωποι ενστερνίζονται την «ανθρώπινη ενίσχυση» ως μέσο έκφρασης και βιώνουν τον κόσμο με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Ο Nηλ Χάρμπινσον, 33 ετών, είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης γεννήθηκε με αχρωματοψία ή πλήρης χρωματική τύφλωση. Αντί να το θεωρήσει αναπηρία, ο Χάρμπινσον θεωρεί ότι η φυσική του οπτική απέναντι στον κόσμο αποτελεί πλεονέκτημα, αν και ήθελε να κατανοήσει τις διαφορετικές διαστάσεις της όρασης.

Κατά τα τελευταία 13 χρόνια, κατάφερε να "ακούσει" τα ορατά και αόρατα μήκη κύματος του φωτός. Ένας αισθητήρας που μοιάζει με κεραία, εμφυτεύτηκε στο κεφάλι του και μεταφράζει τα διαφορετικά μήκη κύματος σε κραδασμούς στο κρανίο του, τα οποία στη συνέχεια τα αντιλαμβάνεται ως ήχους και οι οποίοι μεταφράζονται στη συνέχεια σε χρώματα.

Ο Χάρμπινσον, που συχνά αποκαλείται το πρώτο επίσημο cyborg παγκοσμίως, αφού η Βρετανική κυβέρνηση του επέτρεψε να φορέσει τη συσκευή στο κεφάλι του στην φωτογραφία του με το διαβατήριο, λέει ότι αυτή η τεχνολογική ενίσχυση είναι μια φυσική και ίσως ακόμη αναγκαία στρατηγική για τον άνθρωπο να προσαρμοστεί σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Ο Harbisson μίλησε για τα οφέλη των πρόσθετων αισθήσεων.

prwtocyborgesw

Πώς θα περιγράφατε την αίσθηση να είστε ένα Cyborg;

Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του λογισμικού και του εγκεφάλου μου ή της κεραίας μου και οποιουδήποτε άλλου μέρους του σώματος. Καθώς είμαι συνδεδεμένος με την επιστήμη της κυβερνητικής, να νιώθω ότι είμαι ο ίδιος μέρος της τεχνολογίας.

Ο ορισμός που έδωσε ο επιστήμονας Manfred Clynes για το cyborg το 1960 ήταν ότι για να εξερευνήσουμε και να επιβιώσουμε ως άνθρωποι σε νέα περιβάλλοντα, έπρεπε να αλλάξουμε τον εαυτό μας αντί να αλλάξουμε το περιβάλλον μας. Τώρα, έχουμε τα εργαλεία για να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Μπορούμε να προσθέσουμε νέες αισθήσεις, νέα όργανα.

Γιατί δημιουργήσατε αυτήν την αίσθηση για τον εαυτό σας;

Ο στόχος μου δεν ήταν ποτέ να ξεπεράσω κάτι. Η όραση που διέθετα μόνο στην κλίμακα του γκρι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έχω καλύτερη νυχτερινή όραση. Απομνημονεύω τα σχήματα πιο εύκολα και δεν ξεγελιέμαι εύκολα από το καμουφλάζ. Και οι ασπρόμαυρες φωτοτυπίες είναι φθηνότερες. Δεν ένιωθα ότι υπήρχε ένα φυσικό πρόβλημα και ποτέ δεν ήθελα να αλλάξω την όρασή μου. Ήθελα να δημιουργήσω ένα νέο όργανο για να βλέπω.

Ποιά είναι η πιο ασυνήθιστη πλευρά στις υπεραισθητικές δυνατότητές σας;

Αρχικά μπορούσα μόνο να αισθανθώ το οπτικό φάσμα του φωτός, αλλά το έχω αναβαθμίσει ώστε να συμπεριλάβει τα υπέρυθρα και υπεριώδη φάσματα. Ένα καλό αυτού είναι να γνωρίζεις αν η ημέρα είναι καλή ή κακή για να κάνεις ηλιοθεραπεία. Αν αισθάνομαι ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο υπεριώδους φωτός, δεν είναι μια πολύ καλή μέρα, έτσι ξέρω αν πρέπει να βάλω λίγο ή έξτρα αντηλιακό.

Όταν κάνω βόλτες στο δάσος, μου αρέσουν τα υψηλά επίπεδα UV. Είναι δυνατά και υψηλής συχνότητας. Μπορεί να πιστεύουμε ότι το δάσος είναι ήσυχο και γαλήνιο, αλλά με αυτή την νέα όραση και με το πλήθος των λουλουδιών, μπορεί να γίνει πολύ θορυβώδες.

Ποιά ερωτήματα θυμάστε περισσότερο από όσα έχετε δεχθεί για την κεραία σας;

Δεν δέχομαι ιδιαίτερες ερωτήσεις, αλλά αυτό που οι άνθρωποι σκέφτονται ότι είναι η κεραία μου, αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Το 2004, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν ένα φως ανάγνωσης και θα με ρωτούσαν αν θα μπορούσα να το ενεργοποιήσω. Το 2007, ήταν ένα hands-free τηλέφωνο, στη συνέχεια το 2008 και το 2009, ήταν μια κάμερα GoPro. Το 2015, πολλά παιδιά σκέφτηκαν ότι ήταν κάποιο είδος επεκτάσιμου κονταριού για φωτογραφίες selfie. Πέρυσι, οι άνθρωποι άρχισαν να με φωνάζουν "Pokemon!". Σε ένα μικρό χωριό στην Ιταλία, ένας ηλικιωμένος με ρώτησε αν μπορούσα να κάνω καπουτσίνο με αυτό.

Όταν αρχίσουν να με ρωτούν: Τι μπορείς να αισθανθείς με αυτό; τότε ξέρω ότι τους φαίνεται φυσιολογικό και ότι καταλαβαίνουν πως πρόκειται για ένα αισθητικό όργανο.

Πώς έχει αλλάξει η εμπειρία σας για τον κόσμο από την εγκατάσταση του εμφυτεύματος;

Η κατανόησή μου για τον κόσμο έχει γίνει πιο βαθιά. Όσο περισσότερο επεκτείνετε τις αισθήσεις σας, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείτε τι υπάρχει γύρω σας. Αν βρίσκεστε στο ίδιο σπίτι για χρόνια, υπάρχει μια επανάληψη αυτού που αντιλαμβάνεστε εκεί. Αν προσθέσετε μια νέα αίσθηση, όμως, το σπίτι ξαναγίνεται καινούριο.

Πώς έχει αλλάξει η αυτοαντίληψή σας;

Αισθάνομαι ότι συνδέομαι με τη φύση με έναν ισχυρότερο τρόπο. Θεωρώ τον εαυτό μου μετα-είδος: Η κατοχή κεραίας είναι κοινή για άλλα είδη ή η ανίχνευση μέσω υπέρυθρων και υπεριωδών ακτινοβολιών, αλλά δεν είναι συνηθισμένη για τον άνθρωπο.

Ποιές άλλες τεχνολογίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα όρια αυτού που θεωρείται ‘ανθρώπινο’;

Οι περισσότερες ερευνητικές μελέτες που βλέπω είναι τσιπ, λογισμικά ή εφαρμογές που σας δίνουν νοημοσύνη και όχι την αίσθηση. Δίνουμε αισθήσεις σε όλα αυτά τα μηχανήματα αντί στον εαυτό μας, όπως στα αυτοκίνητα με τη νέα τεχνολογία και δεν κερδίζουμε τίποτα εμείς από αυτό.

Φανταστείτε να είχατε ενσωματωμένο κάτι σαν ένα σκουλαρίκι που θα μπορούσε να σας δώσει μία αντίληψη 360 μοιρών για το περιβάλλον σας και ίσως θα μπορούσε να βουίζει για να σας πει ότι κάποιος βρίσκεται πίσω σας. Είναι παράξενο για μένα ότι απλά πράγματα όπως αυτό δεν τα έχουμε δημιουργήσει ακόμη.

Θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι άνθρωποι να τροποποιήσουν τον εαυτό τους;

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να έχουμε την ελευθερία να σχεδιάζουμε τον εαυτό μας όσο θέλουμε. Κάθε αίσθηση εξαρτάται από το άτομο. Με τον ίδιο τρόπο που όλοι έχουμε μάτια ή αυτιά, όλοι χρησιμοποιούμε τον εαυτό μας με διαφορετικούς τρόπους και για καλό ή κακό σκοπό.

Πιστεύετε ότι η «τεχνολογική ενίσχυση» μπορεί τελικά να επηρεάσει την ανθρώπινη εξέλιξη;

Αν μέχρι το τέλος του αιώνα ξεκινήσουμε να δημιουργούμε τα δικά μας αισθητήρια όργανα, εμφυτευμένα στο DNA αντί να χρησιμοποιούμε τσιπ, η πιθανότητα να γεννηθούν παιδιά με αυτές τις αισθήσεις είναι πραγματική. Αν οι γονείς τους έχουν τροποποιήσει τα γονίδιά τους ή έχουν δημιουργήσει νέα όργανα, τότε ναι, είναι μόνο η αρχή μιας αναγέννησης για το είδος μας.


Πηγή: nationalgeographic.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Ετικέτες: cyborg, αχρωματοψία
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...