Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που πέφτουμε για ύπνο, το κινητό μας τηλέφωνο δεν απέχει πολύ από δίπλα μας. Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι ελέγχουν το κινητό τους πριν κοιμηθούν ή μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά αφού ξυπνήσουν. Το κινητό μας ακολουθεί παντού. Είναι δίπλα μας όταν κοιμόμαστε, τρώμε, περπατάμε, είμαστε στη δουλειά ή στο σχολείο. Πολλές φορές το έχουμε στο χέρι μας για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χάσουμε κανένα τηλεφώνημα.
Όταν ρωτάω τους ανθρώπους για τη σχέση τους με το κινητό τους τηλέφωνο ισχυρίζονται πως νιώθουν ότι πρέπει να ζουν μ’ αυτό, δηλώνει ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Dominguez Hills της Καλιφόρνια., Larry Rosen. Στην πραγματικότητα, η εμμονή με το κινητό τηλέφωνο είναι τόσο ισχυρή που δημιουργεί αισθήματα στο κάτοχο ότι κάτι κακό θα συμβεί αν δεν απαντήσει σε κάποια κλήση ή μήνυμα. Οι περισσότεροι, μάλιστα, παραδέχονται την εμμονή τους και ισχυρίζονται ότι θα ήθελαν να απαλλαχτούν απο αυτή, έστω για 1 ημέρα, αλλά δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το κάνουν.
Φαίνεται, λοιπόν, να έχει δημιουργηθεί μια παθολογική σχέση μεταξύ των χρηστών και των κινητών τηλέφωνων τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα όσοι χρησιμοποιούν αρκετά το κινητό τους, ιδιαίτερα για να μπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζουν αρκετά συμπτώματα σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών όπως διαταραχές προσωπικότητας, μανία και αντικοινωνική συμπεριφορά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων υποφέρουν από κάποια ψυχολογική διαταραχή αλλά, όπως γνωρίζουμε από έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, αν πάρουμε από κάποιον το κινητό του τηλέφωνο, η αγωνία του αρχίζει να αυξάνεται σε 10 μόλις λεπτά και το άτομο δεν ηρεμεί μέχρι αυτό να του επιστραφεί. Μήπως θα πρέπει να θέσουμε κάποια όρια στον έλεγχο που το κινητό τηλέφωνο μας ασκεί;
Πηγή: psychologytoday