Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο «εθισμός στο διαδίκτυο» (Internet Addiction) μπορεί να αποτελέσει πρώιμο προγνωστικό παράγοντα για την ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών.
Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι παρουσίαζαν τέτοιου είδους εθισμό, σημείωσαν υψηλά ποσοστά τόσο κατάθλιψης όσο και άγχους.
Με βάση μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη από ένα πανεπιστήμιο στο Hong Kong το 2014, εκτιμάται ότι 420 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν βιώσει σε κάποιο βαθμό διαδικτυακό εθισμό. Ο αριθμός ισοδυναμεί περίπου με 8% από τον συνολικό των 5.2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Μελετώντας τον εθισμό στο διαδίκτυο σε φοιτητές πανεπιστημίου.
Ερευνητές από το McMaster University στο Ontario συνέκριναν την χρήση του διαδικτύου σε 254 πρωτοετείς φοιτητές. Το εργαλείο με το οποίο συνέλεξαν τα δεδομένα τους ήταν το “Internet Addiction Test” (1998) σε συνδυασμό με πιο σύγχρονα μοντέλα που αντανακλούν τις αλλαγές στην τεχνολογία. Αυτό τους έδωσε την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από ποικίλες διαδικτυακές δραστηριότητες , όπως “video streaming” (βίντεο σε ζωντανή ροή), “instant messaging” (άμεση επικοινωνία μέσω μηνυμάτων) και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Από τους 254 φοιτητές που έλαβαν μέρος και αξιολογήθηκαν κατά την διάρκεια της μελέτης, οι 33 (13%) πληρούσαν τα κριτήρια για διαδικτυακό εθισμό, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους υπόλοιπους 211 φάνηκε να παρουσιάζουν προβληματική χρήση.
Εκείνων των οποίων η χρήση είχε εθιστική ποιότητα, σημείωναν δυσκολίες σε διάφορους τομείς, όπως η προσοχή, η σωστή διαχείριση χρόνου, ο έλεγχος των παρορμήσεων και του επιπέδου του στρες ειδικά όταν χρησιμοποιούσαν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή παρακολουθούσαν βίντεο ζωντανής ροής. Επίσης, εμφάνιζαν σημαντικά υψηλά ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.
Η έρευνα για τον Εθισμό στο διαδίκτυο χρειάζεται ακόμη δουλειά
Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν έχει μελετηθεί αρκετά και συχνά τέτοιου είδους θέματα υποτιμώνται από την ερευνητική κοινότητα. Για αυτό το λόγο, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι η αιτιώδης σχέση που βρέθηκε μεταξύ της υπερβολικής χρήσης και των ψυχικών διαταραχών όντως ευσταθεί και είναι δυνατόν να γενικευθεί. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν και άλλες μεγαλύτερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν τελικά ο εθισμός μπορεί να προσκαλέσει ζητήματα ψυχολογικής φύσης ή ακόμα και αν οι ψυχικές διαταραχές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον διαδικτυακό εθισμό.
Η διεξοδική μελέτη των παραπάνω ερωτημάτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την καλύτερη κατανόηση των βαθύτερων αιτιών της κατάστασης και κατ’ επέκταση για την αποτελεσματικότερη παρέμβαση.
Η τεχνολογία είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τα όρια της χρήσης της όμως είναι ασαφή, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές στην υπέρβασή τους και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη και εμφάνιση ψυχοπαθολογικών συμπεριφορών.
Μάλιστα, στο DSM-5 στο Section 3, το οποίο περιλαμβάνει διαταραχές που ίσως συμπεριληφθούν στην επόμενη αναθεώρηση του εγχειριδίου, έχει εισαχθεί ως πιθανή διαταραχή, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, «ο Εθισμός στο Διαδικτυακό Παιχνίδι», καθώς φαίνεται να προκαλεί δυσλειτουργία στους βασικούς τομείς της λειτουργικότητας.
Συνεπώς, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι διάφορες έρευνες καταλήγουν να συσχετίζουν την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου με την εμφάνιση διάφορων ψυχικών διαταραχών.
Πηγή: goodtherapy.org
Επιμέλεια – Απόδοση: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος