PsychologyNow Team

Oι online φίλοι δεν προσφέρουν offline ευτυχία

Oι online φίλοι δεν προσφέρουν offline ευτυχία

PsychologyNow Team
Oι online φίλοι δεν προσφέρουν offline ευτυχία

Η κοινωνική δικτύωση έχει εξελιχθεί σε τρόπο ζωής. Παρά το γεγονός ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα αλλά και επιθέσεις, είναι μόνιμα εντυπωμένες στην καθημερινότητά του σύγχρονου κόσμου.


Και όμως, υπάρχει ελάχιστη έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των online φιλιών στη συνολική ευεξία του ανθρώπου. Ένας λόγος για την έλλειψη της έρευνας είναι ότι είναι δύσκολο να συγκριθούν διαδικτυακές σχέσεις με τις αληθινές σχέσεις. Επιπλέον, η ευεξία είναι υποκειμενική και μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετικούς ανθρώπους.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν οι online ή οι offline (εκτός σύνδεσης) φίλοι έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συνολική ευεξία, ο John F. Helliwell από το Canadian Institute for Advanced Research και της Σχολής Οικονομικών Βανκούβερ στο Πανεπιστήμιο της British Columbia, διεξήγαγε πρόσφατα μια μελέτη σε πάνω από 5.000 χρήστες του Διαδικτύου. Ο Helliwell χρησιμοποίησε online έρευνες για να ζητήσει από τους ερωτηθέντες στοιχεία σχετικά με την online και τις offline φιλίες τους. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν επίσης να παρέχουν δημογραφικά στοιχεία .

Ο Helliwell διαπίστωσε ότι με συντριπτική πλειοψηφία οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι ο αριθμός των offline φίλων τους επηρέασε την ευεξία τους. Στην πραγματικότητα, ακόμα και όταν η προσωπικότητα, τα δημογραφικά στοιχεία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ήταν οι μεταβλητές που λήφθηκαν υπόψιν, οι φίλοι της πραγματικής ζωής αποδείχθηκε ότι είχαν μεγάλη σχέση με την ευεξία τους. Ο Helliwell ανακάλυψε επίσης ότι όταν ο αριθμός των offline φίλων διπλασιάστηκε, είχε την ίδια επίδραση στην ευτυχία και την ευημερία, σαν να αυξανόταν το εισόδημά τους κατά 50 %.

Μετά από περαιτέρω έρευνα, ο Helliwell διαπίστωσε ότι οι οnline φίλοι δεν είχαν σχεδόν κανένα αντίκτυπο στην ευεξία. Όταν μελέτησε τα δημογραφικά στοιχεία, ο Helliwell ανακάλυψε διακυμάνσεις στην αξία που ορισμένες ομάδες ανθρώπων απέδιδαν στις φιλίες. Οι φιλίες στην αληθινή ζωή ήταν οι λιγότερο σημαντικές για παντρεμένα ή ζευγάρια που συγκατοικούσαν μαζί και πιο σημαντικές για διαζευγμένους, μόνους, χήρες ή χωρισμένους ανθρώπους. Οι ερωτηθέντες που ήταν μόνοι, αλλά έβγαιναν σε ραντεβού, αξιολόγησαν τις φιλίες στην αληθινή ζωή καλύτερα από τους παντρεμένους ανθρώπους, αλλά λιγότερο από ό,τι οι μοναχικοί άνθρωποι δήλωσαν. Στην πραγματικότητα, όσοι ήταν μόνοι και όσα άτομα έβγαιναν σε ραντεβού, είχαν επίπεδα ευημερίας σχεδόν τόσο υψηλά όσο αυτά που είχαν οι άνθρωποι που συγκατοικούσαν και οι συγκατοικούντες άνθρωποι επίσης, είχαν ευεξία που άγγιζε εκείνη των παντρεμένων ανθρώπων.

''Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η φιλία στο γάμο, έχει νόημα όσο και το νομικό θεσμικό όργανο", δήλωσε ο Helliwell. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έχουν προφανείς περιορισμούς, αλλά παρέχουν μια μοναδική και φρέσκια ματιά στο τρόπο με τον οποίο οι online και οι offline σχέσεις έχουν επίπτωση στη συνολική ευεξία.


Πηγή: Helliwell, J.F., Huang, H. (2013). Comparing the happiness effects of real and on-line friends. PLoS ONE 8(9): e72754. doi:10.1371/journal.pone.0072754

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...