banner2
banner2
thumb

Μετάβαση στο…δημοτικό!

- Σχολική Ψυχολογία
15 Σεπτεμβρίου 2020

Το πέρασμα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό αποτελεί μια μεταβατική περίοδο για τους μικρούς μαθητές. Χρειάζεται να προσαρμοστούν πιθανώς σε ένα καινούριο σχολείο με αρκετά καινούρια άτομα αλλά και σε ένα πιο επιβαρυμένο πρόγραμμα με περισσότερες απαιτήσεις και υποχρεώσεις.


Σίγουρα, μόνο το γεγονός ότι πρέπει να εξοικειωθούν με ένα καινούριο και άγνωστο περιβάλλον μπορεί να είναι αρκετά στρεσογόνο. Επιπλέον, είναι και μια περίοδος κατά την οποία τα παιδιά αρχίζουν να γίνονται πιο αυτόνομα και να κάνουν περισσότερα πράγματα μόνα τους.

Έτσι, ακόμα και αν η μετάβαση στο Δημοτικό απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής, το σχολείο δίνει αναμφισβήτητα την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις, να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να μάθουν να τηρούν όρια και κανόνες και να γίνονται πιο ανεξάρτητα. Ευτυχώς, τα παιδιά αρκετά γρήγορα ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν όσα πράγματα μπορεί να τους προσφέρει το πλαίσιο του σχολείου!

banner1

Η μεταβατική αυτή περίοδος μπορεί να είναι στρεσογόνα αλλά και γεμάτη ανάμικτα συναισθήματα και για τους γονείς των παιδιών. Από τη μία, αγχώνονται για την προσαρμογή των παιδιών τους στο σχολείο και από την άλλη, δυσκολεύονται να βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και να γίνονται πιο «ανεξάρτητα»! Οι γονείς χρειάζεται να επεξεργάζονται αυτά τα συναισθήματα που είναι αναμενόμενα ειδικά σε περιόδους που τα παιδιά αλλά και όλη η οικογένεια περνούν σε μια διαφορετική φάση ζωής.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να υποστηρίξετε την ψυχική υγεία του παιδιού κατά την επιστροφή στο σχολείο εν μέσω COVID-19


Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση;

  • Προετοιμάστε τα παιδιά σας ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν από αυτή τη σχολική χρονιά πχ. ποιο θα είναι το πρόγραμμα, τι μαθήματα θα κάνουν, ποιος/ποια θα είναι ο/η δάσκαλος/δασκάλα, ποιοι θα είναι οι συμμαθητές του, κ.α

  • Θέστε κάποια όρια από την αρχή ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τους κανόνες του σχολείου και τις δικές τους υποχρεώσεις και καθήκοντα. Παρόλο αυτά, μην τα βομβαρδίζετε με τις δικές σας ανησυχίες και προσδοκίες, όπως πχ ότι πρέπει να είναι πολύ καλοί μαθητές!

  • Ειδικά τον πρώτο καιρό, που πιθανώς να είναι μια περίοδος προσαρμογής, αποδεχτείτε τα δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν και ενθαρρύνετε τα να μιλήσουν για αυτά.

  • Δείξτε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τις σχολικές εμπειρίες που μοιράζονται μαζί σας. Μπορείτε να μιλήσετε κι εσείς για τις δικές σας εμπειρίες ως μαθητές…

  • Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία και βοηθήστε τα παιδιά σας να εξασκήσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους μέσα από συζήτηση, παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες.

  • Διασφαλίστε μια καλή συνεργασία και επικοινωνία με τους δασκάλους και τους γονείς άλλων παιδιών μιας και μπορεί να αποτελέσουν ένα χρήσιμο υποστηρικτικό δίκτυο.

  • Κάθε μετάβαση μπορεί να προκαλέσει άγχος αλλά μπορεί να αποτελέσει και μια πηγή χαράς και ενθουσιασμού! Καλή σχολική χρονιά!

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια