PsychologyNow Team

Το μοτίβο σχέσης που συσχετίζεται με κακή ψυχική υγεία

Το μοτίβο σχέσης που συσχετίζεται με κακή ψυχική υγεία

PsychologyNow Team
πόδια ενός ζευγαριού που έχουν πάνω τους δύο δείκτες με ενδείξεις on-off

Τα στατιστικά ευρήματα μίας έρευνας αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 60% των ενηλίκων ατόμων έχουν βιώσει σχέσεις που οδήγησαν σε κακή ψυχική υγεία.


Κάποιοι τύποι σχέσεων συνδέονται με μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης άγχους και κατάθλιψης.

Σε μία έρευνα βρέθηκε πως η σύναψη περιστασιακών σχέσεων συσχετίζεται με την κακή ψυχική υγεία. Με τον όρο περιστασιακές σχέσεις αναφερόμαστε σε ζευγάρια που χωρίζουν και τα ξαναβρίσκουν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, με άλλα λόγια είναι μαζί με διαλείμματα.

Οι εν λόγω σχέσεις συχνά χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα ποσοστά δέσμευσης μεταξύ των συντρόφων, κακή επικοινωνία και μεγαλύτερη πιθανότητα κακοποίησης σε σύγκριση με άλλους τύπους σχέσεων.

Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 60% των ενηλίκων ατόμων έχουν βιώσει μία τέτοια σχέση στο παρελθόν ή την βιώνουν στο παρόν.

Μία τέτοια σχέση προκύπτει πολλές φορές λόγω της εργασίας ή της διαμονής των συντρόφων σε διαφορετικές περιοχές ή λόγω του γεγονότος πως δεν υπάρχουν πολλά κοινά σημεία να τους ενώνουν εκτός κρεβατοκάμαρας.

Τις περισσότερες φορές που τα ζευγάρια αυτά χωρίζουν, τα ξαναβρίσκουν λόγω ευκολίας, καθώς το να γνωρίσει κανείς ένα νέο σύντροφο απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και χρόνο, αλλά και λόγω θετικών προσδοκιών πως αυτή η σχέση τελικά θα ευδοκιμήσει και θα γίνει πιο σταθερή στη συνέχεια.


Διαβάστε σχετικά: Ποιος τύπος συντρόφου μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε ένα χωρισμό;


Ο Dr. Kale Monk, επικεφαλής της μελέτης, πιστεύει ότι αυτό το μοτίβο σχέσης δεν αποτελεί σε όλες τις περιπτώσεις κακό οιωνό για την εξέλιξη μίας σχέσης.

Ο χωρισμός, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει τελικά τους συντρόφους να συνειδητοποιήσουν ότι λείπει ο ένας στον άλλο και να τους κάνει να νιώσουν μεγαλύτερη δέσμευση στη σχέση τους.

Ωστόσο, τα ζευγάρια που κατ’ επανάληψη χωρίζουν και τα ξαναβρίσκουν θα πρέπει να αναλογιστούν για το αν αυτή η σχέση είναι τελικά τοξική μακροπρόθεσμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 545 ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Τα αποτελέσματά της έδειξαν, ότι περίπου το ένα τρίτο των ζευγαριών που έμεναν μαζί, είχαν χωρίσει και τα είχαν ξαναβρεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ αντρών χαρακτηρίζονταν από τα μεγαλύτερα ποσοστά σύναψης περιστασιακών σχέσεων.

Αμφότερα, τα ετεροφυλόφιλα και τα ζευγάρια γυναικών έδειξαν χαμηλότερα ποσοστά περιστασιακών σχέσεων.

Η έρευνα, σύμφωνα με τον επικεφαλή της, καταλήγει στην παρότρυνση των ατόμων που εμπλέκονται συχνά σε τέτοιες σχέσεις να κάνουν μία ενδοσκόπηση και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Επιπλέον, οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως αν οι σύντροφοι σε μία περιστασιακή σχέση, φέρονται με ειλικρίνεια μεταξύ τους, μπορούν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους ή να τις λήξουν χωρίς να κινδυνέψει η ψυχική τους υγεία. Τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ευημερίας των συντρόφων που βιώνουν τέτοιου είδους σχέσεων.


Vas perk

 

Μελέτη: Coming Out and Getting Back In: Relationship Cycling and Distress in Same‐ and Different‐Sex Relationships
Απόδοση: Βασιλική Πέρκα
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...