psychologist-banner-2
banner2
thumb

Όταν οι άνδρες δεν θέλουν να κάνουν σεξ: Η διαταραχή της μειωμένης ή υποτονικής σεξουαλικής/ερωτικής επιθυμίας στον άντρα

- Σχέσεις
27 Νοεμβρίου 2020

Ο άντρας με έλλειψη επιθυμίας νιώθει ανίκανος, αβοήθητος, ότι χάνει τον ρόλο του με αποτέλεσμα να αραιώνει τις επαφές σταδιακά κι όταν εμπλέκεται να χαρακτηρίζεται από μια επαναληπτικότητα και μονοτονία.


“Τι μου συμβαίνει… την θέλω, είναι όμορφη, έξυπνη με νοιάζεται… Δεν μπορώ να την ικανοποιήσω, δεν έχω καμία όρεξη για σεξ ενώ εκείνη φαίνεται να με θέλει… πάλι θα με περιμένει σπίτι… θα θέλει να κάνουμε σεξ κι εγώ απλά θέλω να κάτσω στον καναπέ να χαλαρώσω και να μην σκέφτομαι. Τι δικαιολογία να πω και πώς να το αποφύγω και γιατί να θέλω να το αποφύγω… τι έχω πάθει… “

Ολοένα και περισσότερο παρατηρείται μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στον άντρα. Μια κατάσταση γνωστή ως Διαταραχή μειωμένης ή υποτονικής επιθυμίας στον άντρα.

banner1

Πότε όμως ξέρουμε ότι μιλάμε για διαταραχή;

Είναι δύσκολο και θέλει μεγάλη προσοχή προτού μπει η διάγνωση αυτή.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πρόκειται για μια ασυμφωνία μεταξύ του ζευγαριού, αναφορικά με την συχνότητα που κάθε άτομο έχει την επιθυμία να κάνει σεξ. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον δημιουργείται έντονο δυσφορικό συναίσθημα προτείνεται η ψυχοθεραπεία ζεύγους.

Συνήθως, η εν λόγω διαταραχή γίνεται αντιληπτή στα πλαίσια μιας σχέσης, είτε στην περίπτωση επιθυμίας εμπλοκής σε μια σχέση, που όμως απουσιάζει η επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Στην περίπτωση που αφορά ένα ζευγάρι, παρατηρείται απομάκρυνση, έντονο άγχος, ματαίωση και απόρριψη.

Η γυναίκα αντιλαμβάνεται τον σύντροφό της ως ψυχρό, να την αποφεύγει επανειλημμένως με την ίδια να πιστεύει πως πλέον δεν είναι επιθυμητή. Μπαίνει στην διαδικασία, να σκέφτεται την ύπαρξη τρίτου προσώπου και ως εκ τούτου δημιουργείται ένα κλίμα δυσπιστίας. Θυμώνει, νιώθει ανίκανη να διεγείρει τον σύντροφο της, αισθάνεται πως δεν εκπληρώνει το στερεότυπο της γυναίκας του Δυτικού κόσμου, που την θέλει να παρασύρει και να εκπέμπει ερωτισμό στον άντρα.

Ο άντρας με έλλειψη επιθυμίας νιώθει ανίκανος, αβοήθητος, ότι χάνει τον ρόλο του με αποτέλεσμα να αραιώνει τις επαφές σταδιακά κι όταν εμπλέκεται να χαρακτηρίζεται από μια επαναληπτικότητα και μονοτονία. Η συναισθηματική απομάκρυνση είναι έντονη, καθώς η πράξη γίνεται διαδικαστικά και από αίσθημα υποχρέωσης.

Αναπτύσσει αποφυγές, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα απόρριψης στην σύντροφό του. Η ενοχή και το βάρος της ευθύνης, είναι δυσβάσταχτο σε συνδυασμό με την έλλειψη επικοινωνίας που δημιουργείται με την σύντροφό.

Προτού γίνει λόγος, για ψυχογενή αίτια σημαντικό είναι να αποκλειστούν οι οργανικές αιτίες. Είναι απαραίτητο να γίνουν λοιπόν οργανικές εξετάσεις.


Διαβάστε σχετικά: Σε αγαπώ αλλά δεν σε …επιθυμώ!


Στην περίπτωση αυτή, ευθύνονται συχνά χρόνιες ασθένειες όπως ηπατικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνος, διαβήτης αλλά και τραυματισμοί. Τα άτομα που λαμβάνουν μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές ενδέχεται επίσης να παρουσιάσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, οπότε προτείνεται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Η ερωτική επιθυμία του άντρα μπορεί να επηρεαστεί και από άλλα ζητήματα, όπως κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία είτε του ιδίου όπως πρόωρη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είτε ακόμη και κάποια δυσλειτουργία της συντρόφου που να συνδέεται με πόνο.

Η διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας απαντάται και σε διάφορες ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές προσωπικότητας.

Άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες, που συνδέονται με την ερωτική επιθυμία είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος επίδοσης, λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το σεξ, θρησκευτικές πεποιθήσεις, κακή εικόνα του εαυτού, κακή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων, απουσία φυσικής έλξης, τραυματικές εμπειρίες όπως και διάφοροι στρεσογόνοι παράγοντες της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια του DSM 5 που πρέπει να πληρούνται στην περίπτωση της μειωμένης/υποτονικής επιθυμίας στον άντρα, η εικόνα του θεραπευμένου είναι η εξής: απουσιάζουν ή είναι ανεπαρκείς οι φαντασιώσεις και η επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα για τουλάχιστον 6 μήνες, προκαλώντας έντονη δυσφορία.

Συνήθως, οι άντρες δεν ζητούν βοήθεια γι’αυτό το ζήτημα, καθώς πιστεύουν ότι είναι κάτι παροδικό. Θεωρούν πως είναι μια «φάση» που περνάνε και θα ξεπεραστεί με το χρόνο.

Ωστόσο, η αναβλητικότητα αυτή μπορεί να πλήξει σοβαρά την σχέση, την εικόνα του εαυτού και υπάρχει ο κίνδυνος να γενικευτεί και να καταλήξει σε αποστροφή.

Καλό είναι, να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και ψυχοσεξουαλικών διαταραχών. Θα χρειαστεί ατομική θεραπεία και θεραπεία ζεύγους, ώστε να μπει η σχέση σε νέες βάσεις, να ανανεωθεί το ερωτικό συναίσθημα, να ξεπεραστούν επικοινωνιακά ελλείμματα που μπορεί να προκλήθηκαν. Επιπροσθέτως, θα ακολουθηθεί πρόγραμμα βασισμένο σε συμπεριφορικές τεχνικές για να τονώσει την σεξουαλική επιθυμία αλλά και το ερωτικό κλίμα μεταξύ του ζευγαριού.

Είναι γεγονός πως η σεξουαλική υγεία θεωρείται ένα δευτερεύον ζήτημα στον κοινό νου και δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία. Εν μέρει, ίσως και να φταίει η απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση για οποιονδήποτε προβληματισμό είναι απαραίτητο να γίνεται από κάποιον ειδικό ώστε να μην δημιουργούνται μύθοι και λανθασμένες αντιλήψεις.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια