PsychologyNow Team

Πώς ερμηνεύουν οι άνδρες και οι γυναίκες τη σεξουαλική πρόθεση στα ραντεβού;

Πώς ερμηνεύουν οι άνδρες και οι γυναίκες τη σεξουαλική πρόθεση στα ραντεβού;

PsychologyNow Team
ένας άντρας και μια γυναίκα συζητούν σε ένα μπαρ

Η αντίθεση στις απαντήσεις είναι εντυπωσιακή.


Φανταστείτε ότι έχετε βγει ραντεβού με κάποιον που γνωρίσατε πρόσφατα: παίρνετε το χέρι του/της παρτενέρ σας στο ραντεβού, του/της κάνετε κοπλιμέντα ή τον/την φιλάτε με πάθος. Πόσο πιθανό είναι, για κάθε μία από αυτές τις συμπεριφορές, ότι έχετε την πρόθεση να κάνετε σεξ με αυτό το άτομο από την πρώτη φορά;

Οι ερευνητές έθεσαν αυτήν την ερώτηση σε ετεροφυλόφιλες γυναίκες και έπειτα ρώτησαν τους άντρες πώς θα ερμήνευαν τις προθέσεις μιας γυναίκας αν είχε συμπεριφερθεί με τους παραπάνω τρόπους. Η αντίθεση στις απαντήσεις τους είναι εντυπωσιακή: οι άνδρες προβλέπουν ότι οι γυναίκες έχουν σεξουαλικές προθέσεις σε πολύ υψηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε από αυτό, ότι οι άνδρες «βλέπουν» το σεξ σε καταστάσεις που δεν υπάρχει. Αλλά, μια διαφορετική ερμηνεία θα μπορούσε να είναι, ότι οι άνδρες δεν κάνουν λάθος στις ερμηνείες τους και αυτό βασίζεται ακριβώς στο ότι οι γυναίκες καλύπτουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Τι είναι πιο κοντά στην αλήθεια; Και τι γίνεται με τις σεξουαλικές προθέσεις των ανδρών;

Σε μία νέα έρευνα στο επιστημονικό Journal of Personality and Social Psychology, που συμμετείχαν εκατοντάδες συμμετέχοντες, οι ψυχολόγοι ερευνητές σκιαγραφούν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες ερμηνεύουν τις ίδιες συμπεριφορές στα ραντεβού.

Οι ψυχολόγοι ρώτησαν ορισμένους από τους συμμετέχοντες, ποια θα ήταν η σεξουαλική τους πρόθεση αν ενεργούσαν με διάφορους τρόπους σε ένα ραντεβού  και στη συνέχεια να εκτιμήσουν την πρόθεση του άλλου προσώπου του ίδιου ή αντίθετου φύλου, αν είχαν ενεργήσει με τους ίδιους τρόπους όπως εκείνοι. Σύμφωνα με τις προηγούμενες έρευνες, οι αξιολογήσεις των γυναικών για τη δική τους σεξουαλική πρόθεση ήταν κατά 23% χαμηλότερες από τις μέσες εκτιμήσεις των γυναικών για την πρόθεση των γυναικών με βάση τις ίδιες συμπεριφορές και τα σχόλια.

Για να διαπιστωθεί αν αυτό οφείλεται εν μέρει στις γυναίκες που υποτιμούν τις δικές τους προθέσεις, οι ερευνητές ανέστρεψαν τη σειρά των ερωτήσεων για μία άλλη ομάδα συμμετεχόντων: τους είπαν να εκτιμήσουν πρώτα τις σεξουαλικές προθέσεις των άλλων ανθρώπων με βάση ένα συγκεκριμένο σύνολο συμπεριφορών και μόνο μετά από αυτό ανέφεραν τις δικές τους προθέσεις, βασισμένες στις ίδιες συμπεριφορές. Η ιδέα πίσω από την αντιστροφή των ερωτήσεων είναι ότι το θέμα απομυθοποιείται και χαλαρώνει το άτομο να απαντά πιο ειλικρινά όταν η εστίαση γύριζε σε αυτούς (οι ερευνητές το υποστήριξαν λέγοντας ότι οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται πίεση να απαντήσουν με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, ειδικά όταν το πρώτο ερώτημα επικεντρώνεται σε αυτές τις ίδιες).

Με την αντιστροφή της σειράς των ερωτήσεων, οι γυναίκες παρείχαν υψηλότερες αξιολογήσεις για τη δική τους σεξουαλική πρόθεση, αναμφισβήτητα επειδή απάντησαν τώρα πιο ειλικρινά. Αυτό μείωσε το χάσμα μεταξύ της δικής τους και της ανδρικής προοπτικής για τις προθέσεις τους, στο 8%. Με βάση τη σύγκριση των απαντήσεων των γυναικών ανάλογα με το εάν τους ζητήθηκε η πρώτη ή η δεύτερη ερώτηση σχετικά με τις δικές τους προθέσεις, η καλύτερη εικασία των ερευνητών είναι ότι το μισό περίπου του χάσματος μεταξύ των φύλων είναι το αποτέλεσμα των γυναικών που δεν αναφέρουν την πρόθεσή τους, λόγω της υπερεκτίμησης των ανδρών.

Τι γίνεται με την ερμηνεία των ανδρών και γυναικών σχετικά με τη σεξουαλική πρόθεση των ανδρών;

Μερικές παλαιότερες μελέτες υποστήριζαν ότι οι γυναίκες υπερεκτιμούν τις ανδρικές σεξουαλικές προθέσεις, αν και σε μικρότερο βαθμό από την υπερεκτίμηση των ανδρών για την πρόθεση των γυναικών. Στην τρέχουσα έρευνα, η τυποποιημένη ακολουθία ερωτήσεων αναπαράγει αυτό το εύρημα. Αλλά στην αναστροφή της ερώτησης, το χάσμα μειώθηκε, υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε γυναικεία υπερεκτίμηση των προθέσεων των ανδρών οφείλεται εξ ολοκλήρου (100%) στους άνδρες που δεν αναφέρουν τις σεξουαλικές τους προθέσεις. Στην πραγματικότητα, υπήρξε μάλιστα ένδειξη ότι οι γυναίκες μπορεί να υποτιμούν το τι οι άνδρες θέλουν πραγματικά.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι, τουλάχιστον σε ένα ετεροφυλόφιλο περιβάλλον, και τα δύο φύλα είναι επιφυλακτικά για τη δημόσια αποκάλυψη των σεξουαλικών τους προθέσεων και τείνουν να τις αποκρύψουν.

Οι γυναίκες όμως είναι αρκετά ακριβείς στο να διαβάζουν τις σεξουαλικές προθέσεις των ανδρών. Οι άνδρες, αντίθετα, έχουν την τάση να υπερεκτιμούν τις προθέσεις των γυναικών, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Οι ψυχολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παραμένει ένα σημαντικό χάσμα στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες ερμηνεύουν τις σεξουαλικές προθέσεις στα ραντεβού, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβληματικές παρεξηγήσεις μεταξύ των προθέσεων των ανθρώπων που βγαίνουν ραντεβού και που επιθυμούν πραγματικά να κάνουν σεξ.


Πηγή: bps.org
Έρευνα: Decomposing the Cross-Sex Misprediction Bias of Dating Behaviors: Do Men Overestimate or Women Underreport Their Sexual Intentions?
Μετάφραση: Χρύσα Καριεντίδου

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...