banner2
psychologist-banner-2
thumb

Το βαρύ ψυχολογικό κόστος του Ghosting και πώς να το διαχειριστείτε

- Σχέσεις
25 Οκτωβρίου 2022

Σταματήστε να κατηγορείτε τον εαυτό σας και μην ακολουθείτε το μοντέλο των ghosters.


Δεν υπάρχει καλός τρόπος να τελειώσει μια σχέση. Η ψυχολογική έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι ορισμένες από τις μεθόδους χωρισμού είναι πιο τραυματικές από άλλες.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια εξέτασε το αναδυόμενο φαινόμενο του «ghosting» – μια απότομη και έμμεση μέθοδος τερματισμού της σχέσης που περιλαμβάνει την πλήρη απόσυρση της επικοινωνίας από το ένα μέρος της σχέσης.

banner1

Το Βαρύ Ψυχολογικό Κόστος του ghosting

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εμπειρία του ghosting επιφέρει βαρύ ψυχολογικό κόστος για τους ghostees (όσους βιώνουν ghosting), εμποδίζοντάς τους να επενδύσουν σε νέες συντροφικές σχέσεις λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η εμπειρία του ghosting.

Με τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις στη διάθεσή μας, έχουμε σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση σε απεριόριστο αριθμό ανθρώπων, λέει η Κάθριν Χολμς, η κύρια συγγραφέας της εργασίας. Αυτό κάνει τους πιθανούς συντρόφους αρκετά αναλώσιμους και δίνει στους ghosters ένα ορισμένο επίπεδο ασφάλειας και ανωνυμίας.

Μιλώντας για την έμπνευση της για τη μελέτη, η Χολμς ανέφερε: Εμπνευστήκαμε να μελετήσουμε το ghosting όχι μόνο από τις προσωπικές μας εμπειρίες με αυτό και την αυξανόμενη συνάφεια του με όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και από τις πιθανές επιπτώσεις του στους νέους και στην ποιότητα των μελλοντικών τους σχέσεων και εμπειριών γνωριμίας.

Για να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της εμπειρίας, οι συγγραφείς πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 21 νεαρούς ενήλικες που είχαν πέσει θύματα ghosting.

Τέσσερα Ευρεία Θέματα Προσδιορισμού του Ghosting

Προσδιόρισαν τέσσερα γενικά θέματα που καθορίζουν την εμπειρία της βίωσης ghosting:

1. Σύγχυση: Πολλοί ghostees βρίσκονται σε σύγχυση καθώς αγωνίζονται να καταλάβουν ποιος ήταν υπεύθυνος για την αποτυχία της σχέσης. Βιώνουν μια ψυχική διελκυστίνδα κατά την οποία προσπαθούν να βρουν το «γιατί» και, μερικές φορές, καταλήγουν να υποτιμούν τον εαυτό τους στη διαδικασία. «Έκανα κάτι λάθος;» είναι μια ερώτηση που στοιχειώνει τους ghostees, καθιστώντας το ghosting μια τραυματική εμπειρία.

2. Αιτιολόγηση: Οι ghostees προσπαθούν να βρουν κάποια δικαιολογία για το λόγο που έληξε η σχέση. Αν και αυτό λειτουργεί αυτό-προστατευτικά σε βιολογικό επίπεδο, μπορεί να αποτρέψει τους ghostees από το να θρηνήσουν την απώλεια ενός πιθανού συντρόφου. Τα αληθινά τους συναισθήματα, ίσως η απογοήτευση και η λύπη, καταπιέζονται.

3. Αποφυγή της μελλοντικής ευαλωτότητας: Ίσως η πιο ανησυχητική συνέπεια της θυματοποίησης από το ghosting είναι η αποφυγή της μελλοντικής ευπάθειας. Οι ghostees γίνονται πιο διστακτικοί στο να τολμήσουν να μπουν σε νέες συντροφικές σχέσεις. Αυτό μπορεί να τους αποτρέψει από το να κάνουν μια ουσιαστική σχέση με κάποιον νέο σύντροφο.

4. Συνεισφορά της τεχνολογίας: Οι ghostees αναφέρουν ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών κάνουν εύκολο το να επιδοθεί κάποιος σε ghosting (χωρίς συνέπειες). Με την διαδικτυακή ανωνυμία τους, οι ghosters δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους.


Διαβάστε σχετικά: Τι σημαίνει «Ghosting» και ποιά η επίδρασή του;


Χαρακτηριστικά Προσωπικότητας των Ghosters

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, καθιστούν κάποιον πιο πιθανό να ασχοληθεί με το ghosting. Η παρουσία των χαρακτηριστικών προσωπικότητας της Σκοτεινής Τριάδας (ο ναρκισσισμός, η ψυχοπάθεια και ο μακιαβελισμός) και το αποφευκτικό είδος προσκόλλησης, μπορεί να εξηγήσει την πιθανότητα της συμπεριφοράς ghosting, λέει η Χολμς.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα κάποιος να χρησιμοποιήσει το ghosting ως μέθοδο τερματισμού της σχέσης είναι η αδιαφορία ή η έλλειψη οικειότητας στη σχέση, η κατοχή μιας παγιωμένης (σταθερής) νοοτροπίας και η ισχυρή πίστη στο πεπρωμένο.

Συμβουλές για Ghosters και Ghostees

Οι συγγραφείς προσφέρουν τις ακόλουθες συμβουλές για όσους έχουν κάνει ghosting σε κάποιον στο παρελθόν:

  • Κάντε ένα βήμα πίσω, σκεφτείτε τις ενέργειες σας και προσπαθήστε να τις δείτε μέσα από τα μάτια των ghostees. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κόψετε αυτή τη συνήθεια (ghosting) στην οποία συνειδητοποιείτε ότι επιδίδεστε χρόνια.
  • Επεξεργαστείτε την ικανότητά σας να επικοινωνείτε απευθείας με τους ανθρώπους ακόμα και όταν τα θέματα μπορεί να είναι δύσκολα ή άβολα.
  • Ζητήστε βοήθεια από έναν ψυχολόγο που μπορεί να είναι σε θέση να σας παρέχει εργαλεία για να αυξήσετε το επίπεδο ενσυναίσθησης στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Επιπλέον, η Holmes προσφέρει τα ακόλουθα λόγια σοφίας σε όσους έχουν βιώσει το ghosting:

  • Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι που έχουν βιώσει αυτή την εμπειρία.
  • Προσπαθήστε να μην εμπλακείτε στη σπείρα της αυτοκατηγορίας.
  • Προσπαθήστε να μην επικοινωνήσετε ξανά με τον ghoster.
  • Μην χρησιμοποιείτε οι ίδιοι το ghosting ως μέθοδο τερματισμού της σχέσης.
  • Κάντε ένα βήμα προς την αποδοχή.
  • Αναζητήστε υποστήριξη ως προς τη ψυχική σας υγεία όταν τη χρειάζεστε.


MarFwt Sk
Απόδοση: Μαρία Σκούπρα – Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια