PsychologyNow Team

Τα οφέλη της μοναχικής ζωής

Τα οφέλη της μοναχικής ζωής

PsychologyNow Team
δύο βέρες συνδεδεμένες μεταξύ τους

Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν τους τρόπους ζωής που λειτουργούν καλύτερα για αυτούς. Δεν υπάρχει κανένα σχεδιάγραμμα για την καλή ζωή.


Πάρτι γνωριμιών, εφαρμογές γνωριμιών, διαδικτυακά site γνωριμιών... όλα προσπαθούν να μας πείσουν ότι κανείς από εμάς δεν θα καταλήξει στη ζωή του χωρίς σύντροφο. Αποδεικνύεται όμως ότι πολλοί εργένηδες αγκαλιάζουν την εργένικη ζωή τους ενώ είναι πιθανό να βιώσουν μεγαλύτερη ψυχολογική ανάπτυξη και εξέλιξη απ' ό,τι οι παντρεμένοι, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο 124ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικού Συλλόγου Ψυχολόγων.

Η ενασχόληση με τους κινδύνους της μοναξιάς μπορεί να συγκαλύψει τα οφέλη της μοναχικότητας, δήλωσε η Ψυχολόγος Ντε Πάουλο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ήρθε η ώρα για μια πιο ακριβή απεικόνιση των άγαμων ανθρώπων και της εργένικης ζωής - μία που να αναγνωρίζει τις πραγματικές δυνάμεις και την ανθεκτικότητα των μοναχικών ανθρώπων, καθώς και τους παράγοντες που γεμίζουν τη ζωή τους νόημα.

Η Ντε Πάουλο παρουσίασε μία διαχρονική έρευνα, που δείχνει ότι οι εργένηδες αξιολογούν περισσότερο την ουσιώδη εργασία απ' ό,τι οι παντρεμένοι και μια άλλη μελέτη που δείχνει ότι οι εργένηδες συνδέονται επίσης περισσότερο με γονείς, αδέλφια, φίλους, γείτονες και συναδέλφους. «Όταν οι άνθρωποι παντρεύονται, γίνονται πιο εσωστρεφείς», είπε.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τους εργένηδες είναι ανύπαρκτη, ισχυρίστηκε η Ντε Πάουλο. Έψαξε για μελέτες συμμετεχόντων που δεν είχαν παντρευτεί πότε και από τις 814 μελέτες που βρήκε, οι περισσότερες δεν εξέταζαν πραγματικά τους άγαμους ανθρώπους, αλλά τους χρησιμοποιούσαν ως μια ομάδα σύγκρισης για να μάθουν για τους έγγαμους και το γάμο γενικά.

Οι μελέτες που δεν εστίασαν στους ανύπαντρους, είχαν σημαντικά ευρήματα, ανέφερε. Για παράδειγμα, συγκρίνοντας εργένηδες με παντρεμένους, η έρευνα έδειξε ότι οι πρώτοι διαθέτουν αυξημένη αίσθηση της αυτοδιάθεσης και είναι πιο πιθανό να βιώσουν «το αίσθημα της συνεχούς ανάπτυξης και την ανάπτυξή τους ως άτομα», είπε η Ντε Πάουλο.

Μια άλλη μελέτη των δια βίου άγαμων έδειξε, ότι όσο πιο αυτάρκεις ήταν, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα, ενώ για τους παντρεμένους, ίσχυε το αντίθετο, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι παντρεμένοι θα έπρεπε να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από ότι οι ελεύθεροι, λόγω του αριθμού των νόμων που τους ωφελούν, σύμφωνα με την Ντε Πάουλο, αλλά αυτό τελικά δείχνει να μην επιβεβαιώνεται. Οι άνθρωποι που παντρεύονται αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερα από 1.000 οφέλη και προστασίες, με πολλά από αυτά να είναι οικονομικά, είπε. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οικονομικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που λαμβάνουν οι άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή είναι παντρεμένοι, γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό το ότι οι άγαμοι τα πηγαίνουν τόσο καλά.

Παρά τα πλεονεκτήματα του να παραμένει κανείς ανύπαντρος, η Ντε Πάουλο δεν υποστηρίζει τη μία θέση έναντι της άλλης. Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν τους τρόπους ζωής που λειτουργούν καλύτερα για αυτούς. Δεν υπάρχει κανένα σχεδιάγραμμα για την καλή ζωή, είπε.

Αυτό που έχει σημασία είναι όχι τί κάνουν οι υπόλοιποι ή τί πιστεύουν οι άλλοι άνθρωποι ότι πρέπει να κάνουμε, αλλά αν εμείς μπορούμε να βρούμε τους χώρους και τους ανθρώπους που ταιριάζουν με το ποιοι πραγματικά είμαστε και μας επιτρέπουν να ζήσουμε τη ζωή μας καλύτερα.


Πηγή: medicalxpress.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...