Οι σιωπηλές συμφωνίες είναι οι άγνωστοι κανόνες των σχέσεων. Καλλιεργούνται από εσωτερικές υποθέσεις, προσδοκίες και πεποιθήσεις για τις οποίες δεν μιλάτε αλλά εξακολουθείτε να θεωρείτε τους άλλους υπεύθυνους για αυτές.
Οι πρώτες σας σχέσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό πολλές από τις συμπεριφορές, τις αποφάσεις και τα συνειδητά και ασυνείδητα κίνητρα σας. Οι σιωπηλές συμφωνίες είναι οι άγνωστοι κανόνες των σχέσεών σας. Καλλιεργούνται από τις υποθέσεις, τις προσδοκίες και τις πεποιθήσεις για τις οποίες δεν μιλάτε αλλά εξακολουθείτε να θεωρείτε τους άλλους υπεύθυνους για αυτές. Εμφανίζονται σε κάθε είδους σχέση και, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως ανακαλύψετε ότι συμμετέχετε σε πολλές από αυτές.
Οι σιωπηλές συμφωνίες διατυπώνονται κάπως έτσι: Η μητέρα του συζύγου μου, επιτρέπεται να ασκήσει κριτική για την μαγειρική μου, αλλά εγώ δεν πρέπει να απαντήσω, ή όσο η κόρη μου παίρνει καλούς βαθμούς, δεν ασχολούμαι με τις σχολικές της εργασίες. Οι συμφωνίες αυτές μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον, συχνά χωρίς συζήτηση, εξαιτίας του φόβου, της ενοχής, των συναισθημάτων της υποχρέωσης ή της αποστροφής στις συγκρούσεις.
Επειδή δεν μοιράζεστε ανοιχτά τις συμφωνίες σας, μπορεί να προκύψουν μπερδέματα στις σχέσεις σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι το άλλο πρόσωπο κατανοεί τους όρους της σιωπηλής συμφωνίας και είναι πλήρως σύμφωνο με αυτήν. Αναλογιστείτε πόσες φορές είπατε κάτι όπως Πρέπει να το γνωρίζει ήδη αυτό ή Γιατί πρέπει να της το πω
Μπορεί να κάνετε σιωπηλές συμφωνίες στην ζωή σας όταν:
- Τα πάτε καλά με τις επιφανειακές σχέσεις και εκεί παραμένει το επίπεδο της σχέσης σας.
- Αυτό που δεν λέτε αποκτά περισσότερη δύναμη από την ικανότητα σας να το διατυπώσετε.
- Πιστεύετε ότι αν αποκαλυφθεί η αλήθεια, θα το πληρώσετε ακριβά.
- Πιστεύετε ότι θα ήταν πιο επώδυνο να μοιραστείτε αυτό που νιώθετε από το να το αρνηθείτε.
- Η σχέση σας έχει βασιστεί στο τι δε χρειάζεται να ειπωθεί.
- Πιστεύετε ότι αν μιλήσετε για αυτό, θα χάσετε κάτι, ή το πιο σημαντικό, κάποιον.
Διαβάστε σχετικά: Η τέχνη της ενεργητικής ακρόασης
Τα βασικά χαρακτηριστικά των σιωπηλών συμφωνιών
1. Φόβος. Ορισμένες σιωπηλές συμφωνίες οδηγούνται από το φόβο μας ότι η άρση της σιωπής θα επιτρέψει στους άλλους να δουν ποιοι πραγματικά είμαστε. Γιατί δεν έχουμε το θάρρος να εκφράσουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα στους ανθρώπους που αγαπάμε; Γιατί δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τις φιλοδοξίες μας στη δουλειά μας; Οι απαντήσεις είναι αρκετά απλές: Φοβόμαστε ότι οι άνθρωποι θα μας πληγώσουν, θα σταματήσουν να μας αγαπούν και ίσως ακόμη και να μας αφήσουν.
Μπορεί επίσης να φοβόμαστε να παραδεχτούμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Αλλά το να παραμείνετε σιωπηλοί για τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, δεν θα τις κάνει να φύγουν. Μειώνει απλώς την πιθανότητα να πάρετε ποτέ αυτό που πραγματικά θέλετε.
2. Μετατόπιση. Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε, ίσως προσπαθήσετε να βρείτε έναν τρόπο να το αποκρύψετε από τους άλλους και ακόμη και από τον εαυτό σας. Σε τέτοια σενάρια, κάνετε ό, τι χρειάζεται για να μετατοπίσετε την προσοχή από το θέμα και να κάνετε ότι δεν το βλέπετε. Από τη φύση τους, οι σιωπηλές συμφωνίες κρατούν τα προβλήματά σας θαμμένα.
3. Πολλαπλά επίπεδα. Οι σιωπηλές συμφωνίες συνδέονται συνήθως με πολλαπλές πεποιθήσεις, συναισθήματα και προσδοκίες. Το να προσπαθείτε να διαχειριστείτε όλα τα στρώματα μιας σιωπηλής συμφωνίας ταυτόχρονα, μπορεί να είναι τρομακτικό και δύσκολο. Ως εκ τούτου, μπορείτε να επιλέξετε να ασχοληθείτε μόνο με το ανώτερο επίπεδο.
Μπορεί να είναι δύσκολο να αποκαλύψετε όλα τα επίπεδα των σιωπηλών συμφωνιών σας επειδή ο ένας ή και οι δυο σας, μπορεί να ζοριστείτε και να μην είστε ξεκάθαροι για το τι είναι αυτό που προκαλεί πόνο και σε ποιο βαθμό. Όμως, μόλις αποκαλυφθούν οι βασικές αλήθειες των συναισθημάτων και των πεποιθήσεων σας, μπορούν να καλλιεργήσουν μια ισχυρότερη βάση για να έχετε μία πραγματικά αυθεντική σχέση.
4. Αλλαγή και Μεταμόρφωση. Οι σιωπηλές συμφωνίες είναι ρευστές. Ακριβώς όπως οι σχέσεις περνούν από διάφορα στάδια, έτσι και οι σιωπηλές συμφωνίες αλλάζουν επίσης. Για παράδειγμα, στην οικογένειά σας, μπορείτε να παίξετε το ρόλο της μικρής αδερφής που συμμορφώνεται στις προσταγές της οικογένειας, σε αντίθεση με την μεγαλύτερη αδελφή σας, που ηγείται.
Και οι δύο ίσως είστε σύμφωνες με αυτούς τους ρόλους στην αρχή: η αδελφή σας τροφοδοτεί το εγώ της και τα έχει όλα υπό έλεγχο και εσείς αισθάνεστε προστατευμένη και ασφαλής. Αργότερα στη ζωή, αρχίζετε να εξερευνάτε άλλες πλευρές του εαυτού σας και ανακαλύπτετε ότι έχετε ένα χάρισμα στις επιχειρήσεις. Είστε δυναμική και αποφασιστική και η νέα σας επιχείρηση ευδοκιμεί. Η σιωπηλή συμφωνία μεταξύ εσάς και της αδελφής σας αλλάζει για να φιλοξενήσει το νέο σας ρόλο.
Οι σιωπηλές συμφωνίες με τον εαυτό σας μπορούν να μετασχηματιστούν με διαφορετικό τρόπο. Μερικές φορές μπορεί να αποφεύγετε να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα που βιώνετε, διότι είναι αντίθετα με τις πεποιθήσεις της οικογένειας και της κοινωνίας σας. Ωστόσο, παρά την εσωτερική απόρριψή σας σε αυτές τις βαθιές πεποιθήσεις, η συμπεριφορά σας μπορεί να αποκαλύψει ότι είστε ακόμα συνδεδεμένοι με αυτές.
Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αλλοιώσει τον τρόπο που παρουσιάζετε τον εαυτό σας και ίσως τελικά καταλήξετε να ζήσετε μια διαφορετική εκδοχή του εαυτού σας και όχι την αληθινή. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μάθετε να παρατηρείτε, να κατανοείτε και να αποκαλύπτετε τις σιωπηλές συμφωνίες σας, να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας και να μιλάτε ανοιχτά για τα αληθινά σας συναισθήματα.
Πηγή: psychologytoday.com
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*