psychologist-banner-2
thumb

Η Δύναμη του «Εμείς»: πώς μία τόσο απλή λέξη μπορεί να αλλάξει τις σχέσεις μας

- Σχέσεις
13 Ιανουαρίου 2019

Ένα από τα σημαντικά πράγματα που μπορούν να κερδίσουν οι άνθρωποι που διαβάζουν άρθρα ψυχολογίας, είναι να κατανοήσουν τη δυναμική που διαθέτουν οι λέξεις και η γλώσσα μας σε σημείο που να μπορούν να διαμορφώνουν την προοπτική μας.


Για την επιστήμη της ψυχολογίας, έχει μεγάλη σημασία η προσοχή που δίνουμε στον εσωτερικό διάλογο και στις συγκεκριμένες λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να εκφραστούμε και πώς αυτές οι διαφορετικές λέξεις μπορούν συχνά να επηρεάσουν τη νοοτροπία μας με ισχυρούς τρόπους.

Για παράδειγμα, ακόμη και μια μικρή αλλαγή στη γλώσσα μας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Όταν π.χ. χρησιμοποιούμε τη λέξη «ακόμα» όταν μιλάμε για τους στόχους μας, δείχνει ότι παραμένουμε ανοικτοί σε νέες δυνατότητες στο μέλλον ή χρησιμοποιώντας απλά επιρρήματα ή αντωνυμίες για να ενισχύσουμε τις θετικές πεποιθήσεις («Είμαι πολύ παρακινημένος») ή για να μειώσουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις («Είμαι λίγο κακός στο μαθηματικά μερικές φορές»).

banner1

Φυσικά, η σημασία των λέξεων που επιλέγουμε δεν σχετίζεται μόνο με την αυτοεκτίμηση και αυτοαντίληψη μας, αλλά αποτελεί και μέρος του τρόπου με τον οποίο μιλάμε και καλλιεργούμε τις σχέσεις με τους με τους γύρω μας.

Σε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships, οι ερευνητές ανέλυσαν 30 μελέτες, περίπου 5.300 συμμετεχόντων και ανακάλυψαν ότι τα ζευγάρια που λένε συχνά «εμείς» και «εμάς», έχουν πιο επιτυχημένες σχέσεις και είναι γενικότερα πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς.

Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν πέντε διαφορετικές μεταβλητές: τα αποτελέσματα της σχέσης (ικανοποίηση, διάρκεια της σχέσης), τις συμπεριφορές σχέσεων (παρατηρούμενες θετικές vs αρνητικές αλληλεπιδράσεις), την ψυχική υγεία, τη σωματική υγεία και τις συμπεριφορές υγείας (πόσο καλά οι συμμετέχοντες φροντίζουν τον εαυτό τους).

Σε κάθε μέτρηση, η χρήση του «εμείς» και του «εμάς» συνδέθηκε με καλύτερα αποτελέσματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ενώ η μελέτη βρίσκει συσχέτιση ότι τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια χρησιμοποιούν αυτές τις αντωνυμίες, οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πιθανότερη μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ των δύο μεταβλητών. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενεργή χρήση αυτών των αντωνυμιών μπορεί να συμβάλει στη μετατόπιση της προοπτικής μας και στη βελτίωση της υγείας μιας σχέσης.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η μετάβαση από το «εγώ» στο «εμείς», βελτιώνει γενικά τις σχέσεις μας και τον τρόπο που τις προσεγγίζουμε. Αυτό ισχύει για τις σχέσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας: ερωτικές, φιλικές, εργασιακές κλπ. Η χρήση του «εμείς» προϋποθέτει έναν ομαδικό δεσμό: μια εταιρική σχέση, μια ομάδα, μια οικογένεια, μια φυλή.

Όταν χρησιμοποιείτε το «εμείς» ή «εμάς», αυτόματα συνδέετε τους στόχους, τις αξίες και τις προθέσεις σας με άλλα άτομα που θεωρείτε ότι βρίσκονται στο ίδιο ταξίδι με εσάς. Όταν κάνετε αυτή τη συνειδητή αλλαγή στο πώς μιλάτε για τις σχέσεις σας, θα παρατηρήσετε μια σταδιακή μετατόπιση στο πώς βλέπετε τις σχέσεις σας και πώς αντιδράτε διαφορετικά σε ορισμένες καταστάσεις.


Διαβάστε σχετικά: Η μετάφραση των συναισθημάτων στη σχέση


Η δύναμη του «Εμείς» στις σχέσεις μας:

Ποια είναι τα πρακτικά οφέλη της εστίασης στο «εμείς» στις σχέσεις μας:

1. Τα προβλήματα λύνονται μαζί:

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους το «εμείς» βοηθά τις σχέσεις μας είναι ότι επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται ότι είναι μαζί όταν προσπαθούν να λύσουν ένα δύσκολο πρόβλημα. Όταν λέτε Πρέπει να το διορθώσουμε στο σπίτι ή Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση σχετικά με αυτό, είναι πιο οικείο από το να λέτε πρέπει να το διορθώσεις στο σπίτι ή πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Βάζοντας το «εμείς» μπροστά, συνειδητοποιούμε ότι χρειάζεται οι σύζυγοι να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν με αμοιβαίο τρόπο.

2. Δημιουργία μίας θετικής παρακαταθήκης:

Το μήνυμα «εμείς» δεν αφορά μόνο στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και στον τρόπο που μιλούν οι άνθρωποι για τις επιτυχίες τους. Σε γενικές γραμμές, τα ζευγάρια που θυμούνται και εστιάζουν στις θετικές αναμνήσεις τους, τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή και η χρήση της αντωνυμίας «εμείς» μπορεί να τα βοηθήσει να είναι πιο αποτελεσματικά.

Επομένως, μοιραστείτε τις επιτυχίες σας με τον σύντροφό σας και πείτε του ότι δεν θα μπορούσατε να το καταφέρετε χωρίς αυτόν. Επίσης, δείξτε τη χαρά σας στην ευτυχία των άλλων, σαν η χαρά να ήταν δική σας: συγχαρείτε τους και δείξτε τους ότι είστε υπερήφανοι γι’ αυτούς. Οι περισσότερες επιτυχίες προκύπτουν από την ομαδική εργασία οπότε το «εμείς» βοηθά να τις τονίσουμε.

3. Χρησιμοποιούμε καθημερινά το «Εμείς»:

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το «εμείς». Ακόμα και στις απλές καθημερινές συνομιλίες, θα βρείτε την ευκαιρία για να κάνετε επιλογές μαζί, να σχεδιάζετε μαζί και να μιλάτε για τη σχέση σας με όρους «εμείς» και «εμάς». Φυσικά δεν χρειάζεται να λέτε συνεχώς «εμείς». Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τη συζήτησή σας για μια ολόκληρη μέρα και να εντοπίστε τις ευκαιρίες που μπορείτε να μετατρέψετε το «εγώ» και το «εμένα» με το «εμείς» και «εμάς».

Όπως μπορεί να διαπιστώσετε, το «εμείς» έχει πολλά πιθανά οφέλη, αλλά το πιο σημαντικό είναι πώς αλλάζει θεμελιωδώς τον τρόπο που βλέπετε το άλλο άτομο και τη σχέση στο σύνολό της.

Η ανθρώπινη φύση είναι ουσιαστικά ένα σύστημα. Κάθε άτομο καθορίζεται εν μέρει από τις σχέσεις γύρω από αυτό (οικογένεια, φίλοι, αγαπημένοι, συνεργάτες, γνωστοί κ.λπ.) και όλοι βοηθάμε ή βλάπτουμε ανάλογα με την ποιότητα αυτών των σχέσεων στη ζωή μας.

Άλλα ενδιαφέροντα ερευνητικά ευρήματα, υποστηρίζουν ότι όταν εστιάζουμε πάρα πολύ στον εαυτό μας, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερβολικό μηρυκασμό και μερικές φορές για να σπάσει αυτό το μοτίβο πρέπει να βγούμε έξω από τον εαυτό μας και να εστιάσουμε σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους άλλους. Γι’ αυτό και ο εθελοντισμός συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ψυχικής υγείας.

Φυσικά, όλοι κινδυνεύουμε μερικές φορές να γίνουμε υπερβολικά εγωιστές και πολύ εγωκεντρικοί, ειδικά όταν αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε και θέλουμε να προστατευθούμε. Αυτό το συναίσθημα είναι φυσικό και μερικές φορές είναι απαραίτητο ανάλογα με την κατάσταση. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με μια υγιή δόση εγωισμού μερικές φορές.

Ωστόσο, για να μπορέσουμε να είμαστε αληθινά ευτυχισμένοι, χρειάζεται συχνά να καλλιεργούμε στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους και αυτό απαιτεί από εμάς να βλέπουμε ότι η ευημερία μας σχετίζεται με την ευημερία των άλλων, είτε πρόκειται για οικογενειακές σχέσεις, είτε για εργασιακές, φιλικές, συζυγικές κτλ. Μόλις το καταλάβετε αυτό, το «εμείς» θα σας βγαίνει πιο φυσικά.


zwipastou

Πηγή: theemotionmachine.com
Έρευνα: Meta-Analytic Evidence that We-Talk Predicts Relationship and Personal Functioning in Romantic Couples
Απόδοση: Ζωή Παστού
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια