Συχνά ακούμε τη συμβουλή ότι είναι σημαντικό να λέμε στους ανθρώπους πώς θέλουμε να μας φέρονται. Όμως τι σημαίνει αυτό πραγματικά;
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η διαδικασία να λέμε στους ανθρώπους πώς θέλουμε να μας φέρονται, περιλαμβάνει να τους δείξουμε τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι αποδεκτό από εμάς. Έχει να κάνει με το να γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε και επιθυμούμε και να μπορούμε να το μεταδώσουμε αυτό αποτελεσματικά στους άλλους.
Αυτό δεν είναι το ίδιο με το να έχουμε πάντοτε δίκιο. Το να διαφωνεί κάποιος μαζί μας δεν είναι το ίδιο με το να μας ταπεινώνει, να μας υποβαθμίζει και να μας υποτιμά.
Οπότε πώς μπορείτε να δείξετε στους άλλους, να σας φέρονται καλά;
1. Ξεκινήστε με τον ίδιο σας τον εαυτό
Για να δείξετε στους ανθρώπους πώς να σας συμπεριφέρονται, δεν ξεκινάτε με αυτούς, αλλά με τον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτό που πιστεύετε για τον εαυτό σας και ο τρόπος που του συμπεριφέρεστε, βάζει τα πρότυπα για το πώς απαιτείτε να σας φέρονται οι άλλοι. Οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να σας φέρονται με βάση αυτά που εσείς δέχεστε από αυτούς.
Όπως ισχυρίζονται οι θεραπευτές, χρειάζεται να βάλουμε εμείς οι ίδιοι το πρώτο λιθαράκι. Με άλλα λόγια, ακόμη και μια φαινομενικά μικρή αλλαγή θα οδηγήσει σε περισσότερες και μεγαλύτερες αλλαγές.
Η εκπαίδευση των άλλων για το πώς να μας φέρονται ξεκινάει με την αυτοεπίγνωση. Κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:
• Πώς φέρομαι στον εαυτό μου;
• Τι είναι αυτό που εκτιμώ;
• Τι επιθυμώ;
• Τι πιστεύω ότι αξίζω;
Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε κανέναν. Αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε μια διαφορετική αντίδραση ως προς τον τρόπο που σας συμπεριφέρονται οι άλλοι αν αλλάξετε τους ίδιους τους εαυτούς σας.
Διαβάστε σχετικά: Η επικοινωνία αποτελείται από 10% πληροφορίες και 90% συναίσθημα
2. Συζητήστε με τον/την σύντροφό σας τους «κανόνες της σχέσης σας»
Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις που έχουν οι θεραπεύομενοι σχετικά με τις σχέσεις, είναι ότι οι άλλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν πώς επιθυμούν να τους συμπεριφέρονται. Όμως, για να μπορεί να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μέσα σε μια σχέση θα πρέπει να ακολουθούν και οι δύο πλευρές τους ίδιους κανόνες και να βρίσκουν το χρόνο για να συζητούν αυτούς τους «κανόνες». Οι συναντήσεις αυτές είναι καλό να γίνονται όταν οι άνθρωποι είναι σε καλή διάθεση, όταν δηλαδή δεν είναι σε έντονη ή ευάλωτη συναισθηματική κατάσταση.
Οι κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν ότι απαγορεύονται οι βρισιές ή οι φωνές κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης και να γίνεται διάλειμμα όταν οξύνονται τα πνεύματα.
3. Εκφράστε τις ανάγκες σας με σαφήνεια και συμπόνια
Για παράδειγμα, πολλά ζευγάρια κριτικάρουν, φωνάζουν ή τιμωρούν τον σύντροφό τους με τη σιωπή τους για να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους. Αυτό όχι απλά δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά κάνει κακό στη σχέση σας.
Αντί να φωνάζετε λέγοντας ποτέ δεν με ακούς, βοηθάει περισσότερο να πείτε αισθάνομαι μοναξιά αυτή τη στιγμή και θα μου άρεσε πολύ αν θα μπορούσα να έχω την αμέριστη προσοχή σου για 10 λεπτά. Ένα άλλο παράδειγμα είναι να πείτε: Αισθάνομαι μεγάλη συναισθηματική φόρτιση αυτή τη στιγμή και θα ήθελα πολύ να ακούσω κάποιες ιδέες σου για να νιώσω καλύτερα.
Με άλλα λόγια, διδάσκουμε τους ανθρώπους πώς να μας φέρονται όταν εντοπίζουμε μια ανάγκη μας και μετά την εκφράζουμε με ξεκάθαρο και κατανοητό τρόπο.
Αν κατσουφιάζουμε ή δείχνουμε απελπισία ή είμαστε ακόμη και κακοποιητικοί, οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν πώς εμείς επιθυμούμε να μας συμπεριφέρονται. Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι ότι κατσουφιάζουμε, δείχνουμε απελπισία και τους φωνάζουμε. Δυστυχώς δεν είναι αυτό το μήνυμα που θα θέλαμε να τους περάσουμε.
4. Να φέρεστε όπως επιθυμείτε να σας φέρονται
Ο χρυσός κανόνας των σχέσεων είναι να φέρεσαι στους άλλους με τον ίδιο τρόπο που επιθυμείς να σου φέρονται και εκείνοι. Αν θέλεις τα παιδιά σου να είναι ευγενικά μαζί σου, να τους συμπεριφέρεσαι με ευγένεια, αν θέλεις ο σύντροφός σου να σου συμπεριφέρεται ρομαντικά και τρυφερά, να συμπεριφέρεσαι και εσύ με τον ίδιο τρόπο. Αν θέλεις να σε ακούν οι άλλοι, να τους ακούς και εσύ. Δώσε όλη σου την προσοχή, διατήρησε βλεμματική επαφή, κάνε ερωτήσεις, αναγνώρισε τα συναισθήματα του άλλου και δείξε ότι τα καταλαβαίνεις.
5. Να ενθαρρύνετε τις συμπεριφορές που σας αρέσουν
Ενθάρρυνση σημαίνει απλά να εκφράζεις την εκτίμησή σου όταν το άλλο άτομο καταβάλει προσπάθεια να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, μπορεί να πεις: Το εκτιμώ ότι με άκουσες με τόση προσοχή χθες.
Ενθάρρυνε τις συμπεριφορές που σου αρέσουν την ίδια στιγμή, 5 λεπτά αργότερα, 10 λεπτά αργότερα, μία ώρα αργότερα, μία ημέρα αργότερα ακόμη και 10 μέρες αργότερα. Πάντα μπορείς να ενθαρρύνεις μια θετική συμπεριφορά.
Διαβάστε σχετικά: Η μετάφραση των συναισθημάτων στη σχέση
6. Επιλέξτε ένα πρότυπο προς μίμηση
Επιλέξτε για πρότυπο προς μίμηση κάποιον που απαιτεί σεβασμό από τους άλλους και φαίνεται να έχει μια δυνατή αίσθηση αυτοαξίας. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι ο γονέας σας, ο φίλος σας, ο δάσκαλός σας, ο εκπαιδευτής σας, ο θεραπευτής σας, ο μέντοράς σας ή ακόμη και ένα διάσημο πρόσωπο που θαυμάζετε. Το σημαντικό στοιχείο σε ένα πρότυπο είναι ότι μιμείται τις πεποιθήσεις και συμπεριφορές που θα θέλατε να υιοθετήσετε ή να συμπεριλάβετε στις σχέσεις σας.
7. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
Δεν μπορείτε να δείξετε στους ανθρώπους πώς να σας φέρονται μέσα σε μια μέρα ή σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα, πιθανώς να χρειαστούν πολλοί μήνες για να καταφέρετε να κάνετε κάποιον να σας φέρεται με τον τρόπο που επιθυμείτε. Αυτή η διαδικασία απαιτεί πολλή εξάσκηση και υπομονή. Μερικές φορές οι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα της ακαμψίας τους και στην υπεράσπιση της δικής τους πραγματικότητας, μη μπορώντας να δοκιμάσουν να ενεργήσουν διαφορετικά.
Όταν αρχίσετε να είστε ξεκάθαροι για το τι πρόκειται και τι δεν πρόκειται να ανεχθείτε, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος κάποιοι άνθρωποι να μην μείνουν κοντά σας. Σε εκείνο το σημείο, χρειάζεται να αναρωτηθείτε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς: μία σχέση που θυσιάζετε τον εαυτό σας ή να κάνετε χώρο στη ζωή σας για εκείνες τις μελλοντικές σχέσεις που πραγματικά σας αξίζουν;
Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr