psychologist-banner-2
banner2
thumb

Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα των άλλων: ακούστε τους

- Σχέσεις
15 Οκτωβρίου 2017

Θέλετε να καταλάβετε τι νιώθει ο συνομιλητής σας; Κλείστε τα μάτια και ακούστε τον.


Αν θέλετε να μάθετε πώς αισθάνεται κάποιος, ίσως είναι καλύτερο να κλείσετε τα μάτια σας και να χρησιμοποιήσετε τα αυτιά σας: Οι άνθρωποι τείνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν τους ακούν και δεν τους κοιτούν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Οι κοινωνικές και βιολογικές επιστήμες με την πάροδο των χρόνων, έχουν δείξει τη βαθιά επιθυμία των ανθρώπων να συνδεθούν με τους άλλους και την ποικιλία των δεξιοτήτων που διαθέτουν για να διακρίνουν τα συναισθήματα και τις προθέσεις τους. Όμως όταν συνυπάρχουν τόσο η θέληση όσο και η δεξιότητα, οι άνθρωποι συχνά αντιλαμβάνονται εσφαλμένα τα συναισθήματα των άλλων, δήλωσε ο βασικός ερευνητής της μελέτης Michael Kraus, του Πανεπιστημίου Yale.

Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η χρήση ενός συνδυασμού φωνητικών και προσωποποιημένων ενδείξεων ή μόνο των ενδείξεων του προσώπου, μπορεί να μην είναι η καλύτερη στρατηγική για την ακριβή αναγνώριση των συναισθημάτων ή των προθέσεων των άλλων.

Σε αυτή τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του APA American Psychologist, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά από πέντε πειράματα που περιελάμβαναν περισσότερους από 1.800 συμμετέχοντες. Σε κάθε πείραμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες είτε να αλληλεπιδράσουν με ένα άλλο άτομο είτε τους παρουσιαζόταν μια αλληλεπίδραση μεταξύ δύο άλλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες ήταν μόνο σε θέση να ακούν και να μην κοιτάζουν. Σε άλλες πειραματικές μεθόδους, ήταν σε θέση να κοιτάζουν αλλά να μην ακούν… και ορισμένοι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κοιτάζουν και να ακούν. Σε μια συνθήκη, οι συμμετέχοντες άκουγαν μια ηχογραφημένη φωνή, η οποία διάβαζε ένα απομαγνητοφωνημένο κείμενο μιας αλληλεπίδρασης, μια συνθήκη χωρίς τη συνηθισμένη συναισθηματική διακύμανση της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Και στις πέντε πειραματικές συνθήκες, τα άτομα που άκουσαν μόνο την αλληλεπίδραση χωρίς να κοιτάζουν, κατάφεραν, κατά μέσο όρο, να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συναισθήματα που βίωσαν οι άλλοι. Η μόνη εξαίρεση ήταν όταν τα υποκείμενα άκουγαν τις ηχογραφημένες φωνές, με αποτέλεσμα να επιδείξουν τη χειρότερη ακρίβεια από όλα.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τη συναισθηματική αναγνώριση επικεντρώθηκε στασήματα των προσώπων, αυτά τα ευρήματα ανοίγουν έναν νέο τομέα έρευνας, σύμφωνα με τον Kraus.

Πιστεύω ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μας εκπλήξουν αν τα λάβουμε υπόψιν μας σε σχέση με το έργο των ψυχολόγων για τα συναισθήματα. Πολλές έρευνες για τη συναισθηματική νοημοσύνη βασίζονται στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις εκφράσεις του προσώπου, δήλωσε.

Αυτό που βρίσκουμε εδώ είναι ότι, ίσως οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη προσοχή στο πρόσωπο. Η φωνή μπορεί να διαθέτει επίσης ένα μεγάλο πλούτο στοιχείων που είναι απαραίτητος στην ακριβή αντίληψη της εσωτερικής κατάστασης των άλλων ανθρώπων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στη μελέτη των φωνητικών συναισθημάτων.

Ο Kraus πιστεύει ότι υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για τους οποίους η φωνή από μόνη της είναι ανώτερη από τη συνδυασμένη επικοινωνία. Ο ένας είναι ότι έχουμε εξασκηθεί περισσότερο να χρησιμοποιούμε τις εκφράσεις του προσώπου για να καλύψουμε τα συναισθήματα μας. Ο άλλος είναι ότι οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε, δεν μας βοηθούν πάντα στην ακρίβεια των συναισθημάτων. Στον κόσμο της γνωσιακής ψυχολογίας, η ταυτόχρονη συμμετοχή σε δύο πολύπλοκα καθήκοντα (δηλαδή, παρακολούθηση και ακρόαση), μειώνει την απόδοση ενός ατόμου και στις δύο διεργασίες.

Μια συνέπεια αυτής της έρευνας είναι απλή, σύμφωνα με τον Kraus. Η ακρόαση έχει μεγάλη σημασία. Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους άλλους στην δουλειά ή στις σχέσεις μας, όταν λαμβάνουμε υπόψιν μας τι λένε και τους τρόπους με τους οποίους το λένε.


Πηγή: sciencedaily.com
Έρευνα: Michael W. Kraus. Voice-Only Communication Enhances Empathic Accuracy. American Psychologist, October 2017 DOI: 10.1037/amp0000147

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια