PsychologyNow Team

Πώς να κάνετε νέους φίλους μετά τα 40

Πώς να κάνετε νέους φίλους μετά τα 40

PsychologyNow Team
δύο γυναίκες καθισμένες στη φύση μπροστά από μια φωτιά γίνονται φίλες μετά τα 40
Image credit: Alexandr Podvalny / pexels.com

Η αίσθηση του ανήκειν και οι καλοί και χαρούμενοι φίλοι, είναι απαραίτητο συστατικό ευεξίας σε κάθε ηλικία.


Μία θεραπευόμενή μου, ηλικίας 45 ετών, ανακάλυψε ότι δεν είχε στενές φιλίες μετά από το δύσκολο διαζύγιο που πήρε. Οι περισσότεροι από τους φίλους μου είναι ζευγάρια με τα οποία κάναμε παρέα με το σύζυγό μου. Νιώθω αμήχανα να προσπαθώ να κάνω παρέα μαζί τους τώρα, μου ανέφερε.

Μία 70χρονη θεραπευόμενή μου νιώθει μοναξιά. Οι περισσότεροι από τους φίλους μου, με τους οποίους πίστευα ότι θα γεράσω μαζί έχουν πεθάνει, μου εξήγησε. Μου λείπουν τρομερά, βέβαια. Αλλά μου λείπει επίσης το να έχω ανθρώπους με τους οποίους να μπορώ να κάνω πράγματα.

Ακόμα άλλη μία θεραπευόμενή μου ηλικίας 60 ετών, παραπονιέται ότι οι πιο κοντινοί φίλοι της έχουν μετακομίσει μακριά για να είναι κοντά στα ενήλικα παιδιά και τα εγγόνια τους. Χαίρομαι γι’ αυτούς αλλά είμαι η μόνη από την παρέα που μένει ακόμα στην περιοχή. Μιλάμε στο τηλέφωνο και ανταλάσσουμε email, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να πίνεις έναν καφέ με τους φίλους σου.

Όταν οι άνθρωποι φτάνουν στη μέση ή στην τρίτη ηλικία, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κατασταλάξει στις παρέες τους. Κάνουν παρέα και μοιράζονται πολλά πράγματα με τους ίδιους ανθρώπους ίσως και για δεκαετίες. Μετά μπορεί να συμβεί κάτι –μία ασθένεια, μία μετακόμιση, ένα διαζύγιο, ένας θάνατος - που αναγκάζει τους ανθρώπους να χάσουν επαφή ή να χάσουν ο ένας τον άλλον.

Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε φίλους όταν είμαστε νέοι και περιτριγυριζόμαστε από πολλούς υποψήφιους φίλους. Γνωρίζουμε εύκολα άτομα στο σχολείο ή στις πρώτες μέρες στη δουλειά. Όταν είμαστε εργένηδες, η κοινωνικοποίηση φαίνεται εύκολη (ή τουλάχιστον ευκολότερη). Όταν γινόμαστε νωρίς γονείς, αυτό μας φέρνει κοντά με άλλους νέους γονείς. Οι δραστηριότητες των μεγαλύτερων παιδιών και οι σχολικές εκδηλώσεις μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε και άλλους γονείς.

Αλλά όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο μας φαίνεται να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και να κάνουμε δραστηριότητες που μετατρέπουν τους γνωστούς σε φίλους και τους απλούς φίλους σε κολλητούς. Τι μπορείτε να κάνετε για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να αναπτύξετε νέες σχέσεις; Ακολουθούν μερικές ιδέες:


Διαβάστε σχετικά: Μπορούν οι Φίλοι να Αντικαταστήσουν την Ψυχοθεραπεία;


1. Ενταχθείτε σε μία εθελοντική δράση

Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους είναι να κάνετε κάποια εθελοντική εργασία. Βρείτε έναν οργανισμό στην κοινότητά σας που χρειάζεται βοήθεια και συνδράμετε σε αυτόν. Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί συχνά εκτιμούν και έχουν ανάγκη από τη βοήθεια εθελοντών. Η εργασία μαζί με άλλους θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε ανθρώπους. Οι φιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν φυσικά. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν εθελοντισμό είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο.

2. Γίνετε μέλος σε μία οργάνωση

Υπάρχουν συχνά αθλητικές ομάδες που προσκαλούν νέα μέλη. Αν δεν είστε πολύ αθλητικός τύπος, ίσως θα προτιμούσατε να γίνετε μέλος σε μια λέσχη ανάγνωσης ή σε μια χορωδία της περιοχής σας ή σε ένα σύλλογο σκακιού. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε μάθηματα γυμναστικής. Εάν υπάρχει κάποιο κοντινό κέντρο για ηλικιωμένους, ρωτήστε για τα μαθήματα που προσφέρονται. Ένας από τους 90χρονους φίλους μου πηγαίνει πιστά καθε εβδομάδα σε μία ομάδα για τις Μαθηματικές Πιθανότητες, γνωστή και ως νύχτα του πόκερ.

3. Ελάτε σε επαφή με παλιούς φίλους

Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή σας με τους οποίους συνηθίζατε να κάνατε παρέα παλιά. Τότε δεν είχατε χρόνο λόγω της δουλειάς σας, έπρεπε να μεγαλώσετε τα παιδιά και είχατε ένα υπερβολικά πολυάσχολο πρόγραμμα και έτσι απλά σταματήσατε να βλέπετε ο ένας τον άλλο. Αν έχετε καλές αναμνήσεις από τέτοιου είδους φιλίες και αν απομακρυνθήκατε με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να αξίζει να τηλεφωνήσετε σε αυτούς τους ανθρώπους για να δείτε εάν θα ενδιαφέρονταν να βρεθείτε για έναν καφέ.

4. Διευρύνετε τις επαφές σας

Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπετε μόνο όταν ένας κοινός φίλος σας κάνει μία συγκέντρωση. Δεν ανήκετε στους ίδιους κοινωνικούς κύκλους. Δεν γνωρίζετε τους ίδιους ανθρώπους. Αλλά κάθε φορά που τους βλέπετε, απολαμβάνετε την παρέα τους. Υπάρχουν κάποια άτομα με τα οποία έχετε κάνει ιδιαίτερα ουσιαστικές ή ευχάριστες συνομιλίες; Γιατί να περιμένετε έως ότου ο φίλος σας κάνει μία ακόμα συγκέντρωση; Μπορείτε να τηλεφωνήσετε σε αυτά τα άτομα.

5. Βγείτε έξω στη γειτονιά σας

Να πηγαίνετε για περιπάτους. Να κάθεστε στην μπροστινή βεράντα σας του σπιτιού σας, αν έχετε. Στον κήπο σας. Να είστε φιλικοί με τους ανθρώπους που συναντάτε ή που περνάνε από το σπίτι σας. Είναι πιθανό να αρχίσετε να βλέπετε τακτικά τα ίδια άτομα. Ένας από τους νέους μου φίλους είναι ένας γείτονας που μου έφερε μερικούς σπόρους για λουλούδια όταν με είδε να φυτεύω λουλούδια την περασμένη άνοιξη. Αυτό οδήγησε να πιούμε καφέ κάνοντας μία ευχάριστη συζήτηση. Παρεμπιπτόντως βγάζοντας βόλτα ένα χαριτωμένο σκυλάκι, είναι ένας καλός τρόπος για να κάνετε γνωριμία και με άλλους ανθρώπους που αγαπούν τα σκυλιά.

6. Κάντε ταξίδια

Μία από τις φίλες μου λατρεύει τις κρουαζιέρες. Λέει ότι οι κοινές εμπειρίες και το γεγονός ότι συναντά τα ίδια άτομα καθημερινά στο πλοίο, την έχει βοηθήσει να κάνει πολλούς νέους φίλους. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς επιλέγουν την ίδια κρουαζιέρα κάθε χρόνο. Σε μία άλλη φίλη μου αρέσει να ταξιδεύει στην Ευρώπη έχοντας ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Μένει σε ξενώνες αντί για ξενοδοχεία και γνωρίζει πάντα ενδιαφέροντες ανθρώπους. Είναι τυχερές που έχουν το χρόνο και τα χρήματα για να μπορούν να κάνουν τέτοια ταξίδια.

Αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές ταξιδιού που είναι κοντινότερες σε απόσταση και λιγότερο δαπανηρές. Ο σύλλογος αποφοίτων του σχολείου ή του πανεπιστημίου σας ή ο δήμος σας μπορεί να οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές με λεωφορείο σε ενδιαφέροντα μέρη. Αν αρχίσετε να συμμετέχετε σε τέτοιες δραστηριότητες, είναι πιθανό θα γνωρίσετε κάποιους υπέροχους ανθρώπους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φίλοι, ιδιαίτερα οι χαρούμενοι φίλοι, διατηρούν ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο καθώς και υγιή. Η αίσθηση του ανήκειν δίνει νόημα στη ζωή μας και παρέχει αμοιβαία υποστήριξη και προστασία σε περιόδους πίεσης. Ναι, υπάρχουν φορές στη ζωή, που η απογραφή των φίλων μας μπορεί να σημειώσει πτώση, αλλά με λίγη προσπάθεια, είναι δυνατό να κάνετε νέους φίλους και να προσεγγίσετε παλιούς φίλους.


Πηγή: psychcentral.com
Aπόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...