PsychologyNow Team

Oι φίλοι ίσως είναι χειρότεροι από τους εχθρούς στον εκφοβισμό

Oι φίλοι ίσως είναι χειρότεροι από τους εχθρούς στον εκφοβισμό

PsychologyNow Team
σιλουέτες στοιχειώνουν ένα φοβισμένο άτομο

Ο σχεσιακός εκφοβισμός είναι περισσότερος επιβλαβής για την υγεία από ό,τι ο λεκτικός και ο σωματικός εκφοβισμός και συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα υγείας στην ποιότητα ζωής των νέων.


Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ σχετικά με τις επιπτώσεις των διαφορετικών τύπων εκφοβισμού στην υγεία των νέων ανθρώπων, έδειξε ότι ο πιο καταστροφικός τύπος εκφοβισμού είναι αυτός μεταξύ φίλων.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of School Health, συνέκρινε τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία οι διαφορετικοί τύποι εκφοβισμού, όπως ο σωματικός, ο λεκτικός και ο σχεσιακός και ανακάλυψε ότι ο σχεσιακός εκφοβισμός είναι περισσότερο επιβλαβής για την υγεία από τους άλλους δύο.

Η έρευνα επίσης ανακάλυψε ότι η εμπειρία του σχεσιακού εκφοβισμού συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα υγείας στην ποιότητα ζωής των νέων (Health Related Quality of Life) και ότι τα κορίτσια ήταν περισσότερο πιθανό να βιώσουν σχεσιακό εκφοβισμό, αλλά ο αρνητικός αντίκτυπος στην υγεία από τον εκφοβισμό ήταν ίδιος και για τα αγόρια και τα κορίτσια.

Ο σχεσιακός εκφοβισμός προκαλεί βλάβη στο θύμα μέσω της συστηματικής χειραγώγησης και καταστροφής των σχέσεων με συνομήλικους, των φιλικών κύκλων και του κοινωνικού κύρους. Τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν απειλές τερματισμού της φιλίας, τη μετάδοση κουτσομπολιών, τη σκόπιμη αγνόηση και τον αποκλεισμό του θύματος ή την εκμετάλλευση της φιλίας σαν ένα εργαλείο συναλλαγών.

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο σχεσιακός εκφοβισμός μέσα στα σχολεία. Προς το παρόν ο σχεσιακός εκφοβισμός συχνά θεωρείται από τους δασκάλους ότι είναι λιγότερος σοβαρός από τον σωματικό εκφοβισμό, ότι απαιτεί λιγότερες παρεμβάσεις και προκαλεί λιγότερη συμπόνοια για τα θύματα.

Καθώς ο σχεσιακός εκφοβισμός είναι ενσωματωμένος στις φιλικές παρέες, είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε το σχεσιακό εκφοβισμό από τις φυσικές συγκρούσεις μεταξύ φίλων, ενδεχομένως μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εξωτερικής παρέμβασης. Επιπλέον, πολλοί γονείς δεν θεωρούν ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι μία μορφή εκφοβισμού.

Οι ερευνητές δήλωσαν: Σε μία μέση σχολική τάξη, περίπου 5 νέοι άνθρωποι αποδείχθηκε ότι είχαν υποστεί σχεσιακό εκφοβισμό κατά τους προηγούμενους δύο μήνες. Τα κορίτσια ήταν περισσότερο πιθανό να δηλώσουν ότι έχουν υποστεί τέτοιου είδους εκφοβισμό, αλλά είναι σημαντικό να μην δούμε το σχεσιακό εκφοβισμό σαν ένα «κοριτσίστικο πρόβλημα», καθώς τα στοιχεία δείχνουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια επηρεάζονται με παρόμοιους τρόπους.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή μελέτη στη Μεγάλη Βρετανία που εξετάζει τη σχέση μεταξύ του σχεσιακού εκφοβισμού και της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητα ζωής σε ένα μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών σχολικής ηλικίας. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 5.335 Άγγλοι μαθητές ηλικίας 11 έως 15 ετών και τα οποία ήταν μέρος της μελέτης που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) στην Αγγλία για τις Συμπεριφορές Υγείας σε Παιδιά Σχολικής Ηλικίας.


Πηγή: medicalexpress.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...