PsychologyNow Team

Πώς να αποφύγετε τις εντάσεις για τα οικονομικά θέματα στη σχέση σας

Πώς να αποφύγετε τις εντάσεις για τα οικονομικά θέματα στη σχέση σας

PsychologyNow Team
ζευγάρι που αποταμιεύει χρήματα

Έχετε καυγαδίσει ποτέ με το σύζυγο ή το σύντροφό σας για οικονομικά θέματα; Δεν είστε οι μόνοι.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι οικονομικές ανησυχίες είναι από τις πιο κοινές πηγές διαφωνίας στα ζευγάρια. Και σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ το 2014 από τον Αμερικάνικο Ψυχολογικό Σύλλογο και καταγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του (apa.org), σχεδόν το 1/3 των ενηλίκων ανέφεραν ότι τα οικονομικά θέματα είναι μια σημαντική πηγή της σύγκρουσης στη σχέση τους.

Άλλες πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν τις διαπιστώσεις της έρευνας. Σε σύγκριση με άλλα ευαίσθητα θέματα, οι διαφωνίες των ζευγαριών για τα χρήματα τείνουν να είναι πιο έντονες, πιο προβληματικές και πιο πιθανό να παραμείνουν άλυτες.

Αλλά τα χρήματα δεν πρέπει να μπαίνουν ανάμεσα στη σχέση σας. Μέσα από εξάσκηση, εσείς και ο σύντροφός σας, θα μπορέσετε να μάθετε να μιλάτε για τα οικονομικά με ένα πιο υγιή και πιο ικανοποιητικό τρόπο.

Διαφορετικές αντιλήψεις

Η παλιά ιδέα ότι τα ετερώνυμα έλκονται μπορεί να έχει κάποια βάση στην πραγματικότητα. Συχνά μας ελκύει ένας σύντροφος του οποίου η προσωπικότητα και το στυλ συμπληρώνει τα δικά μας στοιχεία. Αλλά οι διαφορετικές αντιλήψεις για τα χρήματα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για συγκρούσεις στη σχέση.

Οι πεποιθήσεις μας για τα χρήματα, αναπτύσσονται πολύ πριν συνδέσουμε τα οικονομικά μας με ένα σύντροφο. Η έρευνα δείχνει ότι κληρονομούμε τις στάσεις, τις αξίες και τις πεποιθήσεις για τα χρήματα από τους γονείς μας και άλλα οικογενειακά μέλη. Μπορεί ακόμη και να μην έχουμε πλήρη επίγνωση των πεποιθήσεών μας σχετικά με τις δαπάνες και την εξοικονόμηση.

Στην αρχή μίας σχέση, πολλά ζευγάρια συζητούν τις απόψεις τους σχετικά με το γάμο, τα παιδιά και πού θέλουν να εργαστούν και να ζήσουν. Δυστυχώς, τα ζευγάρια σπάνια κάθονται μαζί για να μιλήσουν για τις οικονομικές τους αντιλήψεις και τους στόχους τους.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να κάνετε αυτή τη συζήτηση. Είτε βρίσκεστε ήδη σε μια σχέση για 10 εβδομάδες ή 10 χρόνια, επικοινωνόντας για τη διαχείριση οικονομικών σας, κάνετε ένα πρώτο βήμα για να συμφωνήσετε για τα οικονομικά σας. Μερικά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν:

  • Τι σας δίδαξαν οι γονείς σας για τα χρήματα;
  • Ποιοι είναι οι οικονομικοί σας στόχοι;
  • Ποιοι είναι οι φόβοι σας για τα οικονομικά;

Η γνώση των αντιλήψεων του συντρόφου σας για τα χρήματα, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε συγκρούσεις και να θέσετε τα θεμέλια για μια υγιή συζήτηση σχετικά με τα κοινά οικονομικά σας.

Γίνετε μια ομάδα

Τα ζευγάρια δεν λειτουργούν πάντα ως μια ομάδα όταν πρόκειται να διαχειρισθούν οικονομικές ευθύνες,. Μόνο το 33% των συμμετεχόντων της έρευνας, δήλωσαν ότι και οι δύο σύντροφοι είναι ισότιμοι σ​​τη λήψη των οικονομικών αποφάσεων. Ομοίως, μόνο το 23% ανέφερε ότι γίνεται εξίσου η διαχείριση των οικονομικών του νοικοκυριού.

Τα ζευγάρια συχνά μοιράζονται τις οικονομικές υποχρεώσεις. Ένας σύντροφος μπορεί να χειρίζεται τις καθημερινές δαπάνες του νοικοκυριού, ενώ ο άλλος να εστιάζει στη μακροπρόθεσμη αποταμίευση και επένδυση. Όμως αυτοί οι ρόλοι έρχονται φυσικά σε σύγκρουση ο ένας με τον άλλο. Ένας τέτοιος καταμερισμός είναι συχνά μια πηγή σύγκρουσης, λένε οι ειδικοί.

Για να αποφευχθεί η δυσαρμονία των αντικρουόμενων χρηματικών ρόλων, κάποια ζευγάρια εναλλάσουν τους ρόλους. Τον ένα μήνα μπορεί να χειρίζεται ο ένας τις δαπάνες του νοικοκυριού και ο σύντροφός σας μπορεί να επικεντρώνεται στην αποταμίευση και τις επενδύσεις. Τον επόμενο μήνα, μπορείτε να ανταλλάξετε ρόλους.

 

Μια άλλη καλή επιλογή είναι να μοιράσετε εξίσου τους ρόλους. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα κάθε μήνα ώστε να σχεδιάσετε τις πληρωμές των λογαριασμών, να συζητήσετε τα έξοδά σας και να αναθεωρήσετε τα σχέδια και τις αποταμιεύσεις σας. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε κάτι διασκεδαστικό για μετά τη συνάντηση π.χ. η συζήτηση για τα οικονομικά φαντάζει λιγότερο σαν αγγαρεία αν έχετε κανονίσει μετά να πάτε στον κινηματογράφο ή μια βόλτα με το ποδήλατο

 

Ενώ εσείς και ο σύντροφός σας συζητάτε για τα οικονομικά του νοικοκυριού σας, αποφύγετε τη χρήση της λέξης «προϋπολογισμός». Μερικοί άνθρωποι έχουν αρνητικές συσχετίσεις με αυτή τη λέξη που μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα στέρησης. Αντί αυτού, σκεφτείτε την ανάπτυξη ενός «σχεδίου εξόδων». Αν αποφασίσετε από κοινού τους στόχους για τους οποίους θέλετε να αποθηκεύσετε χρήματα και σε ποια αγαθά και υπηρεσίες θέλετε να τα ξοδεύετε, η συζήτηση για τα οικονομικά μπορεί να γίνει πολύ πιο εποικοδομητική.

Αν οι οικονομικές σας συζητήσεις γίνουν έντονες, κάντε ένα διάλειμμα και επανέρχεστε αργότερα. Όταν πρόκειται στα χρήματα, εσείς και ο/η σύζυγός σας μπορεί να μην συμφωνείτε πάντα. Αλλά με την καλή επικοινωνία και την κατανόηση των πεποιθήσεων και των αξιών του άλλου, μπορείτε να εργαστείτε μαζί για να υλοποιήσετε τους κοινούς οικονομικούς στόχους σας.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα ζευγάρια να λογομαχούν ξανά και ξανά για τον ίδιο λόγο, ειδικά όταν πρόκειται για τα έξοδα του σπιτιού και την εξοικονόμηση. Οι ψυχολόγοι είναι ειδικοί στο να βοηθούν τους ανθρώπους να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους και να ξεφεύγουν από ανθυγιεινές συνήθειες. Πολλοί ψυχολόγοι ειδικεύονται στις σχέσεις και στα θέματα γάμου. Μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το σύντροφό σας να μάθετε υγιείς τρόπους επικοινωνίας, να αποφύγετε τις εντάσεις και να επανακτήσετε την ηρεμία στη σχέση σας που τόσο πολύ επιθυμείτε.


Πηγή: apa.org

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...