PsychologyNow Team

Νέα έρευνα προσδιορίζει τους παράγοντες που μας κάνουν ελκυστικούς

Νέα έρευνα προσδιορίζει τους παράγοντες που μας κάνουν ελκυστικούς

PsychologyNow Team
Μία γυναίκα και ένας άντρας κοιτάζονται στα μάτια

Οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την έλξη είναι εκείνες που συνδέονται με την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της καλής σχέσης μεταξύ των ανθρώπων.


Πώς μπορείτε να αντιληφθείτε αν αρέσετε σε κάποιον; Μία νέα έρευνα με επιστημονικό υπεύθυνο τον Μάθιου Μοντόγια, Καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ντέιτον, μας βοηθά να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα μέσα από την αναγνώριση μίας λίστας μη λεκτικών συμπεριφορών με βάση την πιο εμπεριστατωμένη μετα-ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη σύνθεση συμπεριφορών που σχετίζεται με τη συμπάθεια και αυτό το ίδιο σύνολο συμπεριφορών μπορεί να εντοπιστεί σε πολιτισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλώνει ο καθηγητής.

Η βλεμματική επαφή, το χαμόγελο, η έναρξη μιας συζήτησης, το γέλιο και η διατήρηση της σωματικής εγγύτητας σχετίζονται με τη συμπάθεια σε όλους τους πολιτισμούς. Οι μιμητικές συμπεριφορές και το γνέψιμο είναι συγγενή χαρακτηριστικά στους δυτικούς πολιτισμούς.

Κάποιες άλλες συμπεριφορές δεν έδειξαν να συσχετίζονται με τη συμπάθεια, όπως το ανακάτεμα των μαλλιών, το ανασήκωμα των φρυδιών, η χρήση χειρονομιών, το γέρσιμο του κεφαλιού, η καλλωπισμένη εμφάνιση και η ανοιχτή ή η κλειστή στάση σώματος.

Ο καθηγητής Μοντόγια και η ομάδα του δημιούργησαν τη συγκεκριμένη λίστα συμπεριφορών, η οποία είναι και η πιο σημαντική που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, αναλύοντας 54 εμπειρικές έρευνες που εξέταζαν τη σχέση ανάμεσα στην έλξη δύο προσώπων και τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί απέναντι σε αυτό. Ανέλυσαν επίσης τα είδη εκατοντάδων πολιτισμών για να προσδιορίσουν ποιες συμπεριφορές αναφέρθηκαν ως δείκτες συμπάθειας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Bulletin, ένα επιστημονικό περιοδικό από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση.

Ο καθηγητής Μοντόγια υποστηρίζει ότι τα ευρήματα δεν σχετίζονται μόνο με την ερωτική προσέγγιση.

Η συναναστροφή μας σε αυτού του τύπου τις συμπεριφορές, δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τις ερωτικές επιθυμίες, προσθέτει. Αυτές οι συμπεριφορές χρησιμοποιούνται ακόμα και όταν οι γιατροί αλληλοεπιδρούν με τους ασθενείς τους, όταν οι γονείς αλληλοεπιδρούν με τα παιδιά τους ή όταν οι πωλητές μιλάνε με τους πελάτες τους.

Εξήγησε ότι οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την έλξη είναι αυτές που συνδέονται με την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της καλής σχέσης μεταξύ των ανθρώπων.

Όταν κάποιος μας αρέσει, προσπαθούμε να ενεργήσουμε με τρόπους που καλλιεργούν την εμπιστοσύνη μας, συνοψίζει ο καθηγητής. Με βάση αυτή την οπτική προβαίνουμε σε αυτές τις συμπεριφορές για να αυξήσουμε τον βαθμό αλληλεπικάλυψης, αλληλεξάρτησης και δέσμευσης σε μια συμφωνία.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: medicalxpress.com
Μελέτη: R. Matthew Montoya et al. A meta-analytic investigation of the relation between interpersonal attraction and enacted behavior., Psychological Bulletin (2018)
Απόδοση: Τζατζαδάκη Ματρώνη, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...