Τα ευρήματα αυτής της πολύ σημαντικής έρευνας υποδεικνύουν ότι η προσωπικότητα του συντρόφου μας είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Επομένως, διαλέξτε τους συντρόφους σας με προσοχή.
Η προσωπικότητα του συντρόφου μας μπορεί να επηρεάσει πολλές πλευρές της ζωής μας. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι ένας ευσυνείδητος σύντροφος είναι καλός για την υγεία μας. Πρόσφατη έρευνα από τη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών και Υγείας του Πανεπιστημίου Strathclyde της Αγγλίας έδειξε ότι βελτιώνει επίσης την ποιότητα ζωής μας.
Αναλυτικότερα, η προσωπικότητα αντικατοπτρίζει τον μοναδικό τρόπο που κάθε άτομο σκέφτεται, νιώθει και συμπεριφέρεται. Οι ψυχολόγοι εξετάζουν την προσωπικότητα με βάση πέντε κύριους παράγοντες: την εξωστρέφεια, τη δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, την ευσυνειδησία, τη συναισθηματική σταθερότητα (ή αλλιώς νευρωτισμό) και την προσήνεια. Συνήθως αυτά τα χαρακτηριστικά αξιολογούνται με ερωτηματολόγια που βοηθούν τους ψυχολόγους να διαμορφώσουν το προφίλ της προσωπικότητας κάθε ατόμου.
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν έντονα την υγεία, ακόμη και το προσδόκιμο ζωής του ατόμου. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο ευσυνείδητος είναι κάποιος, τόσο περισσότερα χρόνια είναι πιθανό να ζήσει. Η ευσυνειδησία συνδέεται, άλλωστε, με υψηλά επίπεδα αυτοπειθαρχίας.
Δεδομένου ότι οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι πιο οργανωμένοι και προσεκτικοί, τείνουν να δίνουν περισσότερη σημασία στην υγεία τους, σε σύγκριση με τους λιγότερο ευσυνείδητους συνομηλίκους τους. Παραδείγματος χάριν, είναι πιο πιθανό να ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού τους, να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να αθλούνται περισσότερο.
Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο η δική μας προσωπικότητα που επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας- αλλά και του συντρόφου μας. Μια αμερικανική έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ της ευσυνειδησίας του συντρόφου και της υγείας σε 2.203 ζευγάρια ηλικιωμένων. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι στα ζευγάρια, η ευσυνειδησία του ενός συζύγου επηρέαζε την υγεία του άλλου. Τα ίδια συμπεράσματα επιβεβαιώθηκαν και σε νεότερη έρευνα.
Αυτά τα συμπεράσματα αποκάλυψαν κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: η ευσυνειδησία λειτουργούσε αντισταθμιστικά, δηλαδή ένας ευσυνείδητος σύζυγος ήταν προγνωστικός παράγοντας καλύτερης υγείας, ακόμη και αφού οι ερευνητές είχαν λάβει υπόψη την ευσυνειδητότητα του ίδιου του συμμετέχοντα. Το εύρημα αυτό έγινε γνωστό ως «αντισταθμιστική ευσυνειδησία».
Διαβάστε σχετικά: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των συντροφικών σχέσεων
Καλύτερη ποιότητα ζωής
Η νέα έρευνα από τη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών και Υγείας του Πανεπιστημίου Strathclyde της Αγγλίας, σύμφωνα με την ερευνήτρια Lynn Williams, εξέτασε την πιθανότητα να επεκταθούν τα ευρήματα και σε πληθυσμό νεότερων ενηλίκων. Παράλληλα, αξιολόγησε το κατά πόσο η ευσυνειδησία ενός ατόμου επηρεάζει την ποιότητα ζωής του συντρόφου του/της. Ο όρος «ποιότητα ζωής» καθρεφτίζει την ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ εμπεριέχει και τη σωματική και ψυχική υγεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
182 ζευγάρια συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα και ζητήθηκε από κάθε άτομο να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχοντες είχαν εύρος ηλικίας 18 έως 78 έτη, με μέσο όρο τα 36. Για να λάβει ένα ζευγάρι μέρος στην έρευνα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση οι σύντροφοι να βρίσκονται σε σχέση τουλάχιστον 6 μήνες. Τα ζευγάρια ήταν παντρεμένα σε ποσοστό ελάχιστα χαμηλότερο του 50% του δείγματος, ενώ η πλειοψηφία των ζευγαριών συζούσαν. Η διάρκεια της σχέσης των ζευγαριών του δείγματος ήταν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια.
Κάθε συμμετέχοντας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο ξεχωριστά ώστε να μην επηρεάζονται οι απαντήσεις του από το σύντροφο του/της. Για τη μέτρηση της ευσυνειδησίας χρησιμοποιήθηκε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο προσωπικότητας 10 ερωτημάτων (ten-item personality inventory) και η μέτρηση της ποιότητας ζωής έγινε με βάση ερωτήματα διαμορφωμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα επίπεδα της προσωπικής ευσυνειδησίας του κάθε ατόμου σχετίζονται με την ποιότητα ζωής του, ενώ συγκεκριμένα όσοι εμφανίζουν υψηλή ευσυνειδησία φαίνονται να έχουν και καλύτερη ποιότητα ζωής. Βελτιωμένη ποιότητα ζωής, όμως, βρέθηκε ότι έχουν και όσοι είχαν συντρόφους με υψηλή ευσυνειδησία. Αυτό ίσχυε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Τα ευρήματα της έρευνας εγείρουν το ερώτημα: Με ποιον τρόπο η ευσυνειδητότητα ενός ατόμου επηρεάζει την υγεία του συντρόφου του/της; Είναι πιθανό ότι οι σύντροφοι με υψηλή ευσυνειδητότητα βοηθούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που οδηγεί σε καλύτερη υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, ένας ευσυνείδητος σύντροφος τείνει να κάνει σχέδια και να οργανώνει πράγματα για το μέλλον και έτσι μπορεί να παρέχει στο σύντροφό του χρήσιμες υπενθυμίσεις σχετικά με την υγεία του, όπως το να πάρει τα φάρμακά του ή να κλείσει ένα ιατρικό ραντεβού. Τα ευσυνείδητα άτομα είναι, επιπλέον, πολύ αξιόπιστα και τείνουν να παρέχουν αρκετή κοινωνική υποστήριξη στο σύντροφό τους.
Όλα τα παραπάνω ευρήματα υποδεικνύουν ότι η προσωπικότητα του συντρόφου μας είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Επομένως, διαλέξτε τους συντρόφους σας με προσοχή!
Πηγή: Does your partner’s personality affect your health? Actor and partner effects of the Big Five personality traits
Aπόδοση: Μαρίζα Σταγάκη, Ψυχολόγος ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*