PsychologyNow Team

Πώς να ανανεώσετε την σχέση σας το 2020

Πώς να ανανεώσετε την σχέση σας το 2020

PsychologyNow Team
Πώς να ανανεώσετε την σχέση σας το 2020
Image credit: pexels.com

Ενώ μπορείτε να ανανεώσετε την σχέση σας οποιαδήποτε στιγμή, η νέα χρονιά φαίνεται ως το τέλειο σημείο εκκίνησης για να θέσετε στόχους και να υλοποιήσετε αλλαγές που μπορούν να αποδειχθούν συναρπαστικές.


Με το 2020 προ των θηρών, είναι ίσως ώρα να σκεφτείτε ποιοι είναι οι στόχοι σας για την σχέση σας τη νέα χρονιά. Θέλετε να δεσμευτείτε περισσότερο; Θέλετε να βελτιώσετε την επικοινωνία σας; Θέλετε να ερωτευτείτε τον/την σύντροφό σας πάλι από την αρχή; Είτε είστε σε σχέση για πέντε μήνες είτε για πέντε χρόνια, το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι μια καλή αφορμή να ανανεώσετε τον δεσμό σας.

Η έλευση του καινούριου χρόνου μας δίνει ενέργεια και ενθουσιασμό για αλλαγές, τονίζει η Belah Rose, σύμβουλος γάμου. Χρησιμοποιήστε αυτό τον ενθουσιασμό προς όφελός σας. Ένας εύκολος τρόπος είναι να φανταστείτε ότι συναντάτε τον/την σύντροφό σας για πρώτη φορά. Θυμηθείτε τι βιώσατε όταν τον/την πρωτοσυναντήσατε και γιατί ερωτευτήκατε. Αυτή η έντονη αίσθηση θα δώσει νέα πνοή στην σχέση σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς επιπλέον τρόπους που προτείνουν εξειδικευμένοι σύμβουλοι:

1. Το φιλί των έξι δευτερολέπτων

Την στιγμή που θα αλλάξει ο χρόνος, δώστε ένα φιλί που να διαρκέσει τουλάχιστον έξι δευτερόλεπτα. Το να φιλάμε τον/την σύντροφό μας απελευθερώνει ωκυτοκίνη, την ορμόνη που συμβάλλει αποφασιστικά στο να νιώσουμε συνδεδεμένοι συναισθηματικά με κάποιον, λέει η σύμβουλος Lana Otoya.

Ο σύμβουλος γάμου John Gottman το αποκαλεί “φιλί με δυνατότητες”. Ακόμη κι όταν το φιλί των έξι δευτερολέπτων δεν οδηγεί σε κάτι περισσότερο, μπορεί να κινητοποιήσει την σεξουαλική επιθυμία και να βοηθήσει στο να ενισχυθεί ο συναισθηματικός δεσμός. Μπορείτε ακόμη και να το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.

2. Απελευθερωθείτε από το παρελθόν

Για να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα το 2020, είναι σημαντικό να ελευθερωθείτε από τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που σας εμποδίζουν να έχετε την σχέση που πραγματικά επιθυμείτε.Η μνησικακία βαραίνει αφόρητα και το να προχωράτε σε μια νέα χρονιά με αυτό το φορτίο δεν μοιάζει η καλύτερη επιλογή ούτε για εσάς, ούτε για τον/την αγαπημένο/η σας, υποστηρίζει η Jenny Block, σύμβουλος σεξ και σχέσεων.

Επικεντρωθείτε στον στόχο να απαλλαγείτε από πληγωμένα συναισθήματα και διαφωνίες και συμφωνείστε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα. Μπορείτε ακόμη και να εκτελέσετε κάποιου είδους τελετουργικό για να αφήσετε πίσω συμβολικά το παρελθόν, λέει η Block. Γράψτε σε μια κόλλα χαρτί μια λίστα με όλα όσα και οι δυο σας επιθυμείτε να εγκαταλείψετε και κάψτε την ή κόψτε την σε κομματάκια.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να αισθανθείτε πιο κοντά στον σύντροφό σας


3. Αναγνωρίστε την γλώσσα της αγάπης του/της συντρόφου σας

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να συζητήσετε το πώς ο καθένας σας εκφράζει την αγάπη. Εκφράζεστε περισσότερο λεκτικά ή με μικρές χειρονομίες; Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό να κατανοήσουμε πώς εμείς οι ίδιοι αλλά και ο/η σύντροφός μας προτιμάμε να εισπράττουμε την αγάπη, ώστε να γνωρίζουμε και πώς είναι καλύτερο να την προσφέρουμε στον άλλο, υποστηρίζει η Julie Lauren, σύμβουλος σχέσεων.

4. Κάνετε σχέδια για την χρονιά που τώρα ξεκινά

Για να επωφεληθείτε όσο περισσότερο γίνεται από τη νέα χρονιά, γράψτε τους στόχους σας και δημιουργείστε από κοινού ένα πλάνο δράσης. Ίσως θέλετε να κάνετε ένα μακρινό ταξίδι για την επέτειό σας ή να βρείτε ένα νέο χόμπι που θα κάνετε παρέα. Όταν σχεδιάζετε και εργάζεστε παρέα για την υλοποίηση ενός στόχου, η σχέση σας ανανεώνεται, λέει η Block. Αν μάλιστα αυτό το πρότζεκτ περιλαμβάνει και μια νέα κοινή δραστηριότητα, σας επιτρέπει να δείτε ο ένας τον άλλο με μια ματιά πιο φρέσκια.

5. Προγραμματίστε εβδομαδιαίες συναντήσεις

Όταν είστε πολυάσχολοι, ενδέχεται να θέσετε την σχέση σας στο περιθώριο χωρίς ούτε καν να το συνειδητοποιήσετε. Για να την ξαναθέσετε πάλι σε προτεραιότητα, σημειώστε στο ημερολόγιό σας συγκεκριμένα ραντεβού, όπως θα οργανώνατε τα meetings με τον προϊστάμενό σας.

Ο καθένας φέρνει τα δικά του θέματα στο τραπέζι χωρίς περισπασμούς, λέει η Barbara Morrison, ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στην συμβουλευτική ζεύγους. Αυτή η “συνάντηση” στοχεύει στο να βοηθήσει και τα δύο μέρη ώστε να εκθέσουν ανοιχτά τα προβλήματά τους και να συζητήσουν όσα τους ευχαριστούν από την σχέση τους αλλά και εκείνες τις ανάγκες τους που δεν ικανοποιούνται.

6. Πραγματοποιήστε αλλαγές στο υπνοδωμάτιό σας ώστε να φέρετε νέα θετική ενέργεια στην σχέση σας

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι η καλύτερη στιγμή για εκκαθάριση, αναδιάταξη και αλλαγή διακόσμησης στο κοινό σας υπνοδωμάτιο. Είναι σημαντικό να κάνετε τον χώρο ικανοποιητικό για όλες σας τις αισθήσεις, υποστηρίζει η Morrison.

7. Δεσμευτείτε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα μόλις ανακύψουν

Δεν χρειάζεται να είστε στο κατώφλι του χωρισμού για να επισκεφθείτε έναν σύμβουλο ζεύγους. Η Morrison προτείνει να βλέπουμε έναν σύμβουλο δυο φορές τον χρόνο για συντήρηση. Αν μάλιστα διανύουμε μια περίοδο προκλήσεων, ίσως χρειάζεται αρκετά πιο συχνά.

Όσο περισσότερο αναβάλετε να δείτε έναν ψυχοθεραπευτή, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιδιορθωθούν οι ζημιές στην σχέση, λέει η Morrison. Αν πάλι δεν επιθυμείτε να επισκεφτείτε έναν σύμβουλο, δεσμευτείτε να αντιμετωπίζετε τα θέματα εν τη γενέσει τους.

Αν κάνατε ή είπατε κάτι που έβλαψε ενδεχομένως τον/την σύντροφό σας, φροντίστε να επανορθώσετε γρήγορα με το να αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί, λέει η Morrison. Το να ζητήσετε συγγνώμη είναι μια καλή αρχή, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να αλλάξετε την συμπεριφορά σας.

8. Δείξτε υπερήφανοι για τον/την σύντροφό σας και στους άλλους

Η κριτική δεν προκαλεί θετικές αλλαγές συμπεριφοράς αλλά πικρία, τονίζει η Dr. Kathy Nickerson, ψυχολόγος και σύμβουλος σχέσεων. Θέστε ως στόχο για τη νέα χρονιά να επικεντρωθείτε στα θετικά χαρακτηριστικά του συντρόφου σας. Η Morrison προτείνει επιπλέον να εκφράζετε όσα σας κάνουν υπερήφανους για την σχέση σας και σε τρίτους. Ίσως έτσι αλλάξει και ο τρόπος που την βλέπετε εσείς.

9. Εκφράστε τις προσωπικές σας ελπίδες και όνειρα για το 2020

Τι επιδιώκετε να επιτύχετε τη νέα αυτή χρονιά; Μιλήστε τόσο για τους στόχους σας ως ζευγάρι αλλά και για τα προσωπικά σας όνειρα και σχέδια. Σύμφωνα με την Dr. Nickerson, αυτή η πρακτική μπορεί να δώσει νέα πνοή στην σχέση σας. Εντοπίστε κοινά όνειρα για τα οποία μπορείτε να συνεργαστείτε, όπως να τρέξετε στον μαραθώνιο ή να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση μαζί. Το να αλληλοϋποστηρίζεστε στην επίτευξη των ονείρων σας μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τη συναισθηματική σύνδεση, λέει η Dr. Nickerson.

10. Εγκαταλείψτε παλιές συνήθειες που δεν σας χρησιμεύουν πια

Εξετάστε τις συνήθειές σας ώστε να εντοπίσετε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει την σχέση σας. Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι η σωστή στιγμή για να κάνετε μια άσκηση αυτογνωσίας. Ίσως είστε υπερβολικά αντιδραστικοί όταν ακούτε κάτι που δεν σας ευχαριστεί ή ίσως να γίνεστε ακόμη και επιθετικοί κατά την διάρκεια μιας διαφωνίας.

Εντοπίστε με ποιόν τρόπο θα μπορούσατε να βελτιώσετε την συμπεριφορά σας και κάντε αλλαγές. Μπορείτε ακόμη και να ενημερώσετε τον/την σύντροφό σας πως αναγνωρίζετε τα λάθη σας και προσπαθείτε να αλλάξετε.


Διαβάστε σχετικά: Κρίσιμοι παράγοντες για μια υγιή σχέση


11. Βρείτε κοινά ενδιαφέροντα

Το να κάνετε μια νέα αρχή δε σημαίνει μοναχά να εργαστείτε πάνω σε σοβαρά ζητήματα ή να αλλάξετε συμπεριφορές – μπορεί να είναι και διασκεδαστικό επίσης. Αν η σχέση σας μοιάζει να βαλτώνει, προσπαθήστε να φροντίσετε ώστε να δημιουργήσετε περισσότερες αφορμές για διασκέδαση παρέα, λέει η Dr. Nickerson.

Παίξτε παιχνίδια, φλερτάρετε, ριχτείτε στην περιπέτεια ή ξεκινήστε μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Κάντε κάτι στην αρχή του χρόνου που θα σας κάνει να γελάσετε και που θα δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις για τη χρονιά που ακολουθεί.

12. Μιλήστε για σεξ

Με αφορμή τη νέα χρονιά συζητήστε με τον/την σύντροφό σας πώς αξιολογείτε την σεξουαλική σας ζωή. Η επικοινωνία σχετικά με σεξουαλικά ζητήματα είναι ισχυρός προβλεπτικός παράγοντας για την ποιότητα της σεξουαλικής σχέσης ενός ζευγαριού, υποστηρίζει η Dr. Nicole Prause, Ph.D, ιδρύτρια της Liberos, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας σχετικά με το σεξ.

Σύμφωνα με την Prause, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να μιλάνε ανοιχτά για το σεξ γιατί φοβούνται ότι θα τους κρίνουν ή ότι θα τους απορρίψουν. Αν όμως το επιδιώξετε στην αρχή της νέας χρονιάς ως μέρος των στόχων που θέλετε να επιτύχετε, μπορείτε να έχετε μια πολύ παραγωγική συζήτηση.

13. Υιοθετήστε νέες ρουτίνες στο πλαίσιο της σχέσης σας

Οι ρουτίνες σε μια σχέση είναι μικρές στοχευμένες χειρονομίες που κάνετε κάθε μέρα για να κρατήσετε την σύνδεσή σας ζωντανή, όπως το να παίρνετε πρωινό παρέα ή να δίνετε ένα φιλί προτού φύγετε για την δουλειά. Όπως λέει η Amy Hartle, σύμβουλος γάμου και σχέσεων, Αυτές οι μικρές χειρονομίες είναι που χτίζουν γερά θεμέλια για μια σχέση αγάπης.

Αν ήδη έχετε μια καλά παγιωμένη ρουτίνα, βρείτε μικρούς τρόπους να ανακινήσετε τα νερά. Αντί να επικοινωνείτε με μηνύματα κατά την διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, δοκιμάστε την βιντεοκλήση κάθε Πέμπτη. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε νέες συνήθειες στις διακοπές, στα γενέθλια και τα σαββατοκύριακα που θα σας συνδέσουν και θα σας δώσουν έναν κοινό στόχο, λέει η Margaux Cassuto, σύμβουλος σχέσεων.

Ενώ μπορείτε να ανανεώσετε την σχέση σας οποιαδήποτε στιγμή, η νέα χρονιά φαίνεται ως το τέλειο σημείο εκκίνησης για να θέσετε στόχους και να υλοποιήσετε αλλαγές που μπορούν να αποδειχθούν συναρπαστικές.


marmaggv3


Πηγή: bustle.com
Συγγραφέας: Kristine Fellizar
Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη, Ψυχοθεραπεύτρια 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...