PsychologyNow Team

Γιατί το άρωμα του συντρόφου μας μας χαλαρώνει

Γιατί το άρωμα του συντρόφου μας μας χαλαρώνει

PsychologyNow Team
ζευγάρι όπου το άρωμα του συντρόφου τους χαλαρώνει
Image credit: cottonbro / pexels.com

Όταν ο σύντροφός σας δεν είναι κοντά σας, πιθανότατα θα θέλατε να έχετε ένα ρούχο του κοντά σας, ειδικά τη νύχτα. Στην πραγματικότητα, η επιστήμη υποστηρίζει ότι η μυρωδιά ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.


Όταν μυρίζετε την μπλούζα, το σακάκι ή κάποιο άλλο ρούχο των αγαπημένων σας, τους νιώθετε πιο κοντά σας. Σας κάνει να τους θυμάστε, όπως και τα κοινά σας συναισθήματα και τις κοινές σας εμπειρίες. Δεν είναι φετίχ, είναι απλώς κάτι που σας ευχαριστεί. Επιπλέον, τώρα υποστηρίζετε και από την επιστήμη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η μυρωδιά του συντρόφου σας έχει χαλαρωτική επίδραση στον εγκέφαλό σας. Μπορεί ακόμα και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Για αυτό, όταν δεν μπορείτε να είστε με το σύντροφό σας, μια καλή ιδέα θα ήταν να κρατήσετε ένα πουλόβερ ή μια μπλούζα του κοντά σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώθετε κοντά του, ακόμα και όταν είναι μακριά σας και θα ανακουφιστείτε από το αδιαμφισβήτητο άρωμα του αγαπημένου σας προσώπου, με το οποίο μοιράζεστε τη ζωή σας.

Ωστόσο, αυτό δε βελτιώνει μόνο την αίσθηση της ευεξίας σας. Αλλά θα βιώσετε, επίσης, πιο βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Και αυτό γιατί η χημεία της αγάπης χρησιμοποιεί τη γλώσσα της μυρωδιάς, εκείνα τα αόρατα σωματίδια που αποτελούν ένα κοινό μαγικό ξόρκι μεταξύ των συντρόφων.

Το άρωμα του συντρόφου σας βελτιώνει τον ύπνο σας

Αγαπάτε το σύντροφό σας για αυτό που είναι ή για το πως μυρίζει; Μπορεί να σας φαίνεται περίεργη ερώτηση, αλλά παραδόξως είναι σχετική. Η μυρωδιά είναι ένα βασικό στοιχείο της έλξης. Βασικά, παίζει ακόμα και ρόλο στη σεξουαλική έλξη. Τα χημικά σημάδια που εκπέμπει ο σύντροφός σας είναι ένα δυνατό και απαραίτητο μέσο επικοινωνίας.

Κάθε άτομο έχει τη δικιά του μοναδική μυρωδιά. Αυτό οφείλεται στις φερομόνες που εκκρίνονται από τους αποκρινείς αδένες. Αυτά τα σήματα φτάνουν στους οσφρητικούς δέκτες του εγκεφάλου σας, ενεργοποιώντας συγκεκριμένα συναισθήματα. Ωστόσο, δεν έχει το άρωμα του καθενός την ίδια επιρροή πάνω σας.

Ο σύντροφός σας έχει ένα μοναδικό άρωμα και ο εγκέφαλός σας αναγνωρίζει το δέσιμό σας μαζί του και την ανάγκη σας να είστε κοντά του. Αυτό είναι ένα γνωστό γεγονός.


Διαβάστε σχετικά: Η θεραπευτική δύναμη της συντροφικής σχέσης


Μη μετράτε προβατάκια, απλώς ξαπλώστε με το μπλουζάκι του συντρόφου σας

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, όταν λείπει ο σύντροφός σας; Αν είναι έτσι, μη μετράτε προβατάκια ή παίρνετε υπνωτικά χαπάκια. Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό Psychological Science, όταν βάζετε το μπλουζάκι του συντρόφου σας στο μαξιλάρι σας, μπορεί να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.

Η Δρ. Marlise Hofer από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας διενήργησε μια έρευνα με ζευγάρια. Περιλάμβανε να ζητήσει από έναν από τους συντρόφους να φορέσει ένα μπλουζάκι για 24 ώρες, αποφεύγοντας τα αποσμητικά και τα αρώματα. Μετά πρόσφεραν στον άλλο σύντροφο δύο μαξιλάρια για να κοιμηθεί. Ένα είχε τη μυρωδιά από το μπλουζάκι του συντρόφου τους και το άλλο τη μυρωδιά ενός ξένου.

Έπειτα, έπρεπε να κοιμηθούν δύο συνεχόμενες νύχτες, μια νύχτα με το ένα μαξιλάρι και μια νύχτα με το άλλο μαξιλάρι. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο σημαντικά, όσο και αποκαλυπτικά. Όταν οι συμμετέχοντες κοιμόταν με το μπλουζάκι του συντρόφου τους, απολάμβαναν βαθύ και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Οι συγγραφείς της έρευνας κατέληξαν ότι η μυρωδιά του συντρόφου σας έχει χαλαρωτική επίδραση. Στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όπως τα υπνωτικά χάπια με μελατονίνη.

Αγάπη και όσφρηση: μια αδιαμφισβήτητη σύνδεση

Η αγάπη και η αίσθηση της όσφρησης συνδέονται μεταξύ τους. Είναι γεγονός ότι η έλξη και η οσφρητική αίσθηση δημιουργούν έναν αδιαμφισβήτητο δεσμό. Είναι παρόν σε κάθε χάδι, επιθυμία και σκέψη που έχετε για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Επιπλέον, όταν είστε μακριά από αυτούς που αγαπάτε, σας λείπει το άρωμά τους.

Αυτό που σας λείπει είναι η μοναδική τους μυρωδιά που είναι ιδιαίτερα σαγηνευτική για εσάς. Μερικές έρευνες επιβεβαιώνουν αυτή τη σημαντική σχέση. Στην πραγματικότητα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης διεξήγαγε μελέτες και ανακάλυψε, ότι άτομα χωρίς αίσθηση οσμής νιώθουν λιγότερο ασφαλή και έχουν μεγαλύτερα προβλήματα στην οικοδόμηση ρομαντικών σχέσεων.

Για αυτόν το λόγο, η μυρωδιά του συντρόφου σας είναι απλώς άλλο ένα πρίσμα στο καλειδοσκόπιο που αναγνωρίζουμε ως αγάπη και έλξη. Είναι μια αόρατη γλώσσα, η οποία υπερβαίνει το δέρμα σας έως τα βάθη του εγκεφάλου σας, δίνοντας σας χαρά και ενισχύοντας τα αισθήματα ευεξίας, ισορροπίας και ευτυχίας.

Όταν είσαστε μακριά από το αγαπημένο σας πρόσωπο, μπορείτε να νιώθετε κοντά του έχοντας ένα μπλουζάκι του στο μαξιλάρι σας. Θα μπορούσατε βασικά να κοιμηθείτε φορώντας το μπλουζάκι του για να βιώσετε μια ακόμα πιο ηρεμιστική και ευχάριστη εμπειρία!


Sof Andr
Έρευνα: Romance, Scent, and Sleep: The Stuff that Dreams Are Made Of

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Επιμέλεια και μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...