psychologist-banner-2
thumb

Μην πηγαίνετε ποτέ για ύπνο μετά από έναν τσακωμό

- Σχέσεις
7 Δεκεμβρίου 2016

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, θα πρέπει να υιοθετήσετε αυτή την παλιά συμβουλή, καθώς έρευνες έδειξαν ότι όταν πηγαίνετε για ύπνο διατηρώντας αρνητικές αναμνήσεις, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά δύσκολο να τις καταστείλετε.


Τα τελευταία χρόνια, οι νευροεπιστήμονες έχουν ανακαλύψει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την εξέλιξη της μάθησης και της μνήμης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στο περιοδικό Medical News Today, αποκάλυψε για παράδειγμα, ότι η ταχεία κίνηση των ματιών (REM) – ο κύκλος του ύπνου κατά τον οποίο περνούν τα όνειρα από το μυαλό – είναι απαραίτητη για την παγίωση της μνήμης, δηλαδή της διαδικασίας με την οποία οι πληροφορίες μεταφέρονται από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

banner1

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αναμνήσεις που καλύτερα θα ήταν να μην τις διατηρήσουμε, όπως εκείνες που συνδέονται με ένα τραυματικό γεγονός. Παρ’ όλο που οι κακές αναμνήσεις μπορεί να μην εξαλειφθούν ποτέ πλήρως, oι μελέτες δείχνουν ότι είμαστε σε θέση να τις καταστείλουμε οικειοθελώς σε κάποιο βαθμό, προκειμένου να διαχειριστούμε κάποιο τραύμα.

Η αποτυχία στην καταστολή των ανεπιθύμητων αναμνήσεων έχει συνδεθεί με τα συμπτώματα αρκετών ψυχιατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων της κατάστασης της έντονης σκέψης που εντοπίζεται στην κατάθλιψη, καθώς και με τις ενοχλητικές αναμνήσεις στο μετα-τραυματικό στρες (PTSD), αναφέρουν οι ερευνητές.

Προσθέτουν ότι με την πάροδο του χρόνου, οι συναισθηματικές αναμνήσεις μπορεί να γίνουν όλο και πιο ανθεκτικές στην καταστολή, κάτι που υποστηρίζουν ότι εξαρτάται από την παγίωση της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πώς η παγίωση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των οικειοθελών καταστολών των ανεπιθύμητων συναισθηματικών αναμνήσεων, λένε οι συγγραφείς.

Με σκοπό να ανακαλύψουν πώς συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν από 73 φοιτητές (άντρες) να λάβουν μέρος σε μία σειρά ασκήσεων καταστολής μνήμης για δύο ημέρες.

Είναι δυσκολότερο να «διώξουμε» τις κακές αναμνήσεις μετά τον ύπνο

Στην πρώτη φάση, οι συμμετέχοντες έπρεπε να μάθουν κάποιους συσχετισμούς μεταξύ προσώπων και αποτρεπτικών εικόνων, έτσι ώστε όταν έβλεπαν πάλι αυτά τα πρόσωπα, θα προέκυπταν αναμνήσεις των απωθητικών εικόνων που συνδέονταν μαζί τους.

Στη συνέχεια έδειξαν και πάλι στους συμμετέχοντες τα πρόσωπα αυτά–μετά από 30 λεπτά και μετά από 24 ώρες μετά από την εκμάθηση των συσχετισμών – και τους ζητήθηκε να καταστείλουν τις όποιες αρνητικές αναμνήσεις που τους ερχόντουσαν στο μυαλό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης του πειράματος, με την ονομασία «Σκέψου / Μη Σκεφτείς» –παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν παρουσίαζαν στους συμμετέχοντες αυτά τα πρόσωπα 24 ώρες μετά την άσκηση εκμάθησης και μετά από ένα καλό βραδινό ύπνο, αυτοί θυμούνταν πιο έντονα τις απωθητικές εικόνες από ό, τι όταν τους παρουσίαζαν τα πρόσωπα αυτά τριάντα λεπτά μετά.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα των υποκειμένων κατά τη διάρκεια των ασκήσεων μπορεί να αποσαφηνίσει γιατί ήταν ευκολότερο να θυμούνται τις απωθητικές εικόνες μετά τον ύπνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τριάντα λεπτά μετά την άσκηση της εκμάθησης, τα νευρικά κυκλώματα που εμπλέκονται στην καταστολή της μνήμης ήταν πιο ενεργά στον ιππόκαμπο – την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη – ενώ 24 ώρες μετά, η δραστηριότητα αυτή είχε διαδοθεί και στο φλοιό του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερονα «διώξουν» τις κακές αναμνήσεις.

Οι συγγραφείς εξηγούν:

Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ένα νευροβιολογικό μοντέλο κατά το οποίο, μία νύχτα παγίωσης των σκέψεων αφομοιώνει τις αποτρεπτικές αναμνήσεις σε πιο διανεμημένες παραστάσεις  του νεοφλοιού και τις καθιστά πιο ανθεκτικές στην καταστολή μέσω της ανασταλτικής οδού του προμετωπιαίου φλοιού – ιπποκάμπου.

Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της παγίωσης της μνήμης για την κατανόηση της αντίστασης στην καταστολή των συναισθηματικών αναμνήσεων, το οποίο είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των συναισθηματικών διαταραχών.

Προσθέτουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι εγκεφαλικές αλλαγές επηρεάζουν την καταστολή μνήμης θα μπορούσαν να προσφέρουν στους γιατρούς μία καλύτερη κατανόηση του PTSD και άλλων ψυχολογικών διαταραχών που σχετίζονται με τις άσχημες αναμνήσεις.

Σε γενικές γραμμές, ο Liu και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι έχει νόημα η θεωρία ότι κάποιος δεν πρέπει να κοιμάται αμέσως μετά από ένα καυγά.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, οι ερευνητές λένε: «Εμείς θα προτείναμε να λύνετε τις διαφωνίες σας πριν πάτε για ύπνο και να μην κοιμάστε σκεπτόμενοι έναν τσακωμό».

Οι συγγραφείς της μελέτης από το Ινστιτούτο για την Έρευνα του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου Beijing Normal University στην Κίνα, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Communications.


Πηγή: medicalnews.com

Aπόδοση – Επιμέλεια: PsychologyΝow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια