thumb

Η δυνατή σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο συμβάλει στη μείωση του στρες

- Σχέσεις
2 Οκτωβρίου 2015

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κουίν, συγκέντρωσε πληροφορίες για τη χαλάρωση του συναισθηματικού φορτίου σε μία σχέση. 


Η συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας Τζέσικα Λόγκχιντ, διαπίστωσε ότι μια δυνατή σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις.

Θέλαμε να εφαρμόσουμε μια νέα εξελικτική θεωρία στην ψυχολογία, που ονομάζεται ‘‘Θεωρία της Κοινωνικής Βάσης’’, η οποία ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται ευκολότερα όταν  έχουν στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους, λέει η Λόγκχιντ. Η βασική ιδέα είναι ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται μακριά από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται, δεν λειτουργούν το ίδιο αποδοτικά.

banner1

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν η Λόγκχιντ με τους συνεργάτες της, μέτρησαν τα επίπεδα άγχους 66 έφηβων κοριτσιών κατά τη διάρκεια μιας άσκησης που είχε σαν αντικείμενο την αυθόρμητη ομιλία. Πριν από την άσκηση, οι συμμετέχουσες και οι μητέρες τους αξιολόγησαν την ποιότητα της σχέσης τους. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, οι ερευνητές βαθμολόγησαν το επίπεδο του άγχους των κοριτσιών μέσω της παρακολούθησης των τεταμένων αντιδράσεων του προσώπου τους (παρατηρώντας παράλληλα και το βαθμό εφίδρωσης του δέρματός τους). Προκειμένου να ληφθεί υπόψη όχι μόνο η επίδραση της συναισθηματικής, αλλά και της φυσικής εγγύτητας, οι μητέρες των κοριτσιών είχαν οδηγίες πότε να τους κρατούν και πότε όχι, το χέρι τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική εγγύτητα επέτρεπε στα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα να διαχειρίζονται το άγχος τους πιο αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το πόσο στενή ήταν η σχέση τους με τις μητέρες τους. Ωστόσο, όταν δεν υπήρχε σωματική επαφή, μόνο οι συμμετέχουσες που είχαν αναφέρει ότι είχαν καλύτερες σχέσεις με τις μητέρες τους έδειξαν σημάδια χαλάρωσης του συναισθηματικού τους φορτίου.

Τα αποτελέσματά της μελέτης δείχνουν ότι είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις, όταν είμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, είτε σωματικά είτε από την άποψη του πώς εμείς νιώθουμε για τη σχέση μας, λέει η Λόγκχιντ.

Οι συμμετέχουσες με το χαμηλότερο επίπεδο εγγύτητας στη σχέση μητέρας-κόρης και που δεν είχαν καμία σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της άσκησης, ήταν οι λιγότερο αποτελεσματικές στη διαχείριση του συναισθηματικού τους άγχους.

Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι το άγχος των μητέρων δεν μειώθηκε με τη σωματική εγγύτητα. Σε τελική ανάλυση, μπορεί να είναι γενικά αγχωτικό για τους γονείς όταν παρακολουθούν τα παιδιά να υποβάλλονται σε μία δοκιμασία, αλλά αν νιώθουν ότι είναι σε θέση να τα καθησυχάσουν προσφέροντας σωματική επαφή, μπορεί να μειωθεί το άγχος τους λέει η Λόγκχιντ .

Στο πλαίσιο αυτό, η χαλάρωση του συναισθηματικού φορτίου, δεν είχε να κάνει με το επίπεδο άγχους στις μητέρες και υποθέτουμε ότι είχε περισσότερο να κάνει με την  αντίληψη των κοριτσιών για το πόσο αγχωτικό είναι για αυτές να δίνουν μία ομιλία. Δηλαδή, η υψηλή σωματική εγγύτητα ή/και η καλύτερη ποιότητα σχέσης με τις μητέρες τους, βοήθησε τις συμμετέχουσες να αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μία δύσκολη κατάσταση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σωματική επαφή μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση δυσκολιών που συνδέονται με σχετικά χαμηλής ποιότητας σχέσεις. Επίσης, μία πολύ καλή σχέση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων με τον ίδιο τρόπο που ανακουφίζει η σωματική επαφή με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Η Λόγκχιντ, ωστόσο, παρατήρησε ότι γενικότερα το επίπεδο της ποιότητας των σχέσεων στο δείγμα της μελέτης,  ήταν αρκετά υψηλό και ότι η σωματική επαφή μπορεί να λειτουργήσει πολύ διαφορετικά σε οικογένειες με προβληματικές σχέσεις. Προειδοποιεί επίσης, στο να μην γενικεύονται αυτά τα αποτελέσματα και σε άλλου τύπου σχέσεις, όπως στη σχέση μεταξύ ερωτικών συντρόφων, στην πλατωνική φιλία και στις σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειας. Υποστηρίζει ακόμα, ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η επίδραση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και η επίδραση του φύλου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion.


Πηγή: sciencedaily.com

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια